KUPILI 30, ALI STIŽE JOŠ

VIDEO Nakon rabljenih tramvaja ZET je kupio i rabljene autobuse: Pogledajte kako izgledaju, doznali smo kada će u promet

Zagreb: Autobusi ZET-a
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/5
31.07.2024.
u 21:00

Autobusi su u plavoj boji i imaju klimu. Unutrašnjost djeluje očuvano, a MAN koji smo vidjeli na kilometarsatu je imao oko 350 tisuća kilometara.

Nakon njemačkih rabljenih tramvaja, ulicama metropole vozit će i "novi" polovni autobusi. Užurbano je posljednjih dana u ZET-ovoj garaži u Dubravi jer je, kako doznajemo, započela isporuka 30 rabljenih prometala za koje je gradski prijevoznik ove godine namijenio osam milijuna eura. Rabljeni busevi stižu u popriličnoj tišini pa se još ne može doznati puno detalja. Ipak, u ZET-u su nam potvrdili da će prvi primjerci na ulice već ovih dana. – Počela je isporuka te očekujemo kako će se prvi autobusi uključivati u mrežu početkom kolovoza jer je potrebno ugraditi sustave za validaciju karata te putna računala za nadzor prometa kojima su opremljena i ostala vozila – ističu u Ozaljskoj 105.

Od vozača i djelatnika ZET-a u Dubravi koji su ovih dana primijetili pojačanja u floti doznali smo o kakvim je autobusima riječ, a sindikalist Neven Brnjas ustupio nam je i videozapis koji možete pogledati u nastavku. Izvana ćete teško razaznati razlike od postojećih jer je kupljeno 10 MAN Lion's City solo i 20 zglobnih Mercedes Citaro autobusa kakvi već voze Zagrebom. Prema uvjetima ZET-ova natječaja, tražena su vozila koja nisu starija od osam godina.

Autobusi su u plavoj boji i imaju klimu. Unutrašnjost djeluje očuvano, a MAN koji smo vidjeli na kilometarsatu je imao oko 350 tisuća kilometara. To je otprilike 40 posto radnog vijeka u javnom prijevozu, gdje prometala godišnje prevaljuju 50-70 tisuća kilometara, pojašnjavaju nam upućeni, a sve, dakako, ovisi i o održavanju. Jedina novost koju će putnici primijetiti su zadnja sjedala u separe formaciji, a ne u redovima kao u ZET-ovim primjercima.

Naručeno je u međuvremenu još 30 rabljenih autobusa koji se, kažu nam u ZET-u, očekuju tijekom rujna. No teško da će znatnije unaprijediti situaciju jer 56 plinskih autobusa Iveco u vrlo je lošem stanju, a Mercedesove i MAN-ove grize zub vremena i činjenica da su pojedini primjerci prevalili i više od milijun i pol kilometara. Stoga se u ZET-u nadaju da će mlađim rabljenim autobusima ustabiliti polaske i vozni red do dolaska novih pojačanja u flotu. Planira se, podsjetimo, naručiti 100 autobusa na alternativna goriva, a nije isključeno da će u međuvremenu biti i još poneka nabava rabljenih.

Komentara 14

Avatar Guy_Fawkes
Guy_Fawkes
23:13 31.07.2024.

Pazi sad, stara krama, ali se ističe kako imaju klimu! WOW, koji doseg u 21. stoljeću..... Ima li još krame koju će platiti građani da se netko riješi smeća?

Avatar Zgubider..
Zgubider..
23:20 31.07.2024.

To im je limit, kupit rabljene tramvaje i autobuse...

Avatar Ležeći Policajac
Ležeći Policajac
22:39 31.07.2024.

Bogati Zapad pronašao na Balkanu besplatnu reciklažu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije