POSTUPNO UKIDANJE MJERE

VIDEO Tomašević o mjerama za roditelje odgojitelje: Novac za vrtiće se negdje mora naći

Zagreb: Gradska skupština raspravlja o naplati odvoza otpada i statusu roditelja odgajatelja
Patrik Macek/PIXSELL
08.09.2022.
u 14:50

Na 20 minuta dugoj konferenciji za medije ponovno se dotaknuo nekih od glavnih točaka iz aktualnog prijepodneva.

Gradski zastupnici počeli su radnu jesen današnjom sjednicom u Skupštini. Na 15. sjednici raspravljat će se o četrdesetak točaka dnevnog reda, a već na samom početku bilo je prilično burno. Sjednica je kasnila 15 minuta, a tek što je počela je prekinuta dvjema stankama. Prvo zbog prijedloga o novom zaduženju Holdinga u visini 240 milijuna kuna, a drugi puta zbog kompenzacijskih mjera za roditelje odgojitelje.

Nakon stanke konačno je usvojen dnevni red te je započeo aktualni sat nakon kojeg su klubovi zastupnika oporbe održali press konferencije. Nezadovoljni su ponajviše bili zaduženjem Holdinga, ali i temama gradske plinare.

O Holdingu

Priliku da im odgovori imao je gradonačelnik Tomislav Tomašević. Na 20 minuta dugoj konferenciji za medije ponovno se dotaknuo nekih od glavnih točaka iz aktualnog prijepodneva. Ponovio je kako je zaduženje Holdinga ustvari refinanciranje tvrtke.

- Recite mi jednu tvrtku gdje imate milijardu kuna kratkoročnih obaveza - rekao je Tomašević naglašavajući još jednom da je važno da se odluka donese po hitnom postupku jer je prilika dobra, a kamate povoljne. 

- Sastat će se i odbor za financije, a klubovi će imati vremena proučiti svu dokumentaciju jer o ovoj ćemo temi raspravljati u ponedjeljak - dodao je.

O roditeljima odgojiteljima

Novinari su potom gradonačelnika pitali za komentar na aktualne mjere kompenzacije roditeljima odgojiteljima. Naime, oporba je konstatirala da su mjere prepisane od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, što je Tomašević demantirao. 

- Mi novac za izgradnju vrtića negdje moramo pronaći, zato se i ide u postupno ukidanje mjere, ali ništa nije preko noći. Još cijelu sljedeću godinu bit će preko 50% korisnika - kazao je. 

Na pitanje strahuje li da će i ova odluka ponovno pasti na sudu, Tomašević je kazao kako ne vjeruje u takav ishod jer je i sud dao za pravo gradu da su pravovaljane namjere o ukidanju mjere, ali da način nije bio dobar.

O Vladinim mjerama

Dodajmo kako je paralelno sa Skupštinom održana i sjednica Vlade na kojoj su predstavljene dugo najavljivane mjere pomoći poduzetništvu i stanovništvu. Budući da je u posljednjim istupima Tomašević govorio kako neće najavljivati nikakva poskupljenja dok Vlada ne donese mjere tj. da će eventualna poskupljenja ovisiti o danas predstavljenom paketu, gradonačelnik je upitan je li upoznat s novim mjerama.

- Na to ću vam pitanje moći dati odgovor kasnije tijekom dana, dopustite, nisam još stigao proučiti mjere jer paket je opsežan. Moramo vidjeti ne samo kakve su mjere za građane, već i za naše ustanove i poduzetnike. - poručio je Tomašević.

Ključne riječi

Komentara 2

ZG
zgkreso
17:46 08.09.2022.

lijepo je imati kulturnog i pristojnog gradonačelnika koji pristojno odgovara na pitanja. da je i samo to već je promjena na bolje- ok, lošije i primitivnije od prethodnog ne može valjda nitko...

KA
kažemja
14:24 11.09.2022.

Tomek ,samo naprijed.Imaš veliku podršku većine Zagrepčana.Uostalom izabran si zbog promjene koje si obećavao.Nitko normalan i razuman niti ne očekuje nešto spektakularno za 15 mjeseci mandata.Samo hrabro!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije