kakvu vodu pijemo?

Voda iz slavine ispravna, ima 
i minerala važnih za zdravlje

pipa voda
Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
20.03.2013.
u 12:30

Analizom je u 13 uzoraka utvrđen trag pesticida koji, kažu stručnjaci, nije opasan

Voda koju Zagrepčani piju potpuno je ispravna, tvrde mjerodavni. Ne sadrži štetne spojeve, a od 4800 uzoraka, koliko ih je analizirano lani, u svega njih 13 pronađeni su nedopušteni organski spojevi, točnije pesticidi.

Mala količina

No taj broj, kako kažu stručnjaci, nije poziv na uzbunu. Radi se o maloj količini pesticida, tek u tragovima.

– Voda u zagrebačkim kućanstvima je zdravstveno potpuno ispravna, čista i sigurna za piće. Osim kontrole vode kod krajnjih korisnika, radimo još analize i na vodocrpilištima i na podzemnim tokovima kako bi sve držali pod kontrolom – objasnio je voditelj laboratorija kvalitete vode u Holdingovoj podružnici Vodoopskrba i odvodnja Dubravko Dragojević.

Godišnje se na oko 10 tisuća uzoraka učini više od 150 tisuća analiza jer se svaki uzorak analizira na dvadesetak različitih spojeva, a kako je riječ o podzemnoj vodi koja prolaskom kroz zemlju otapa razne minerale koji su potrebni za ljudsko zdravlje, stručnjaci preporučuju da se što više konzumira.

Stroga kontrola

Osim stručnjaka iz Vodoopskrbe, analizu radi i Zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, Ministarstvo zdravlja te sanitarna inspekcija, a ovih dana na saborske klupe trebao bi doći i prijedlog novog Zakona o vodi za ljudsku upotrebu.

– Naša podružnica zadovoljava sve uvjete, tako i novom Zakonu koji bi trebao stupiti na snagu. Kontrolu od vodocrpilišta do kućanstava provodi ViO. Preventivno održavamo cjelokupan sustav. Za ulazak u vodocrpilište potrebna je posebna dozvola, vodne komore su zapečaćene, a sve su to načini zaštite – kazao je direktor ViO-a Davor Poljak.

U Zagrebu se voda crpi na pet lokacija – Mala Mlaka, Petruševac, Sašnak, Strmec i Zapruđe, a svakodnevno se s tih lokacija crpi 330 tisuća kubnih metara vode. Ona se potom kroz tri tisuće kilometara vodovodnih cijevi distribuira do zagrebačkih kućanstava. Inače, 22. ožujka obilježava se i Svjetski dan voda.

>>Svjetski dan voda: Besplatna provjera kvalitete vode za piće

Komentara 4

Avatar dariodario551
dariodario551
14:07 20.03.2013.

Najvažniji mineral u Zagrebačkoj vodi je Klor kojega ima oko 30%,,,zaim slijedi kamenac,,oko 7 %,a tu su i ostali minerali i vitamini ,,,poput Hrđe,Bakra,Olova te ponešto tragova Nafte i naftnih prerađevina,,,, takozvana Bandić Voda - Najzdravija Izvorna voda na Svijetu. Naš Bandić svakodnevno pije od 3-5 litara tog Eliksira Života.

IB
iva.begovic
20:20 20.03.2013.

Možda bi zagrebačka voda i mogla biti kvalitetnija da se umjesto kloriranja primjenjuje ozoniranje, ali mislim da je unatoč tome, još uvijek dobra. Možda čak i jako dobra. Uglavnom, uvijek se čudim u trgovini kada vidim lakoumne ljude da kupuju flaširanu vodu.

VI
Vito
06:38 21.03.2013.

No taj broj, kako kažu stručnjaci, nije poziv na uzbunu. Radi se o maloj količini pesticida, tek u tragovima. Ta im je "dobra" - tek u tragovima Ti treagovi su jasno vidljivi u nestanku mnogih živih organizama poput ptica i i sisavaca u kojima se "tragovi pesticida talože godinama pa su postali neplodni Takvi "tragovi" pesticida se u istoj mjeri talože i u ljudima koji isto tako postaju neplodni No, nema veze, to su samo "tek tragovi"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije