'JEZIK KOPAČKE'

Za početak nove sezone Zagrebačko kazalište mladih donosi predstavu o depresiji među sportašima, stigmatizaciji i nerealnim očekivanjima

Foto: Jelena Janković
1/2
18.09.2024.
u 15:00

Ova predstava rasvjetljava ekonomske, društvene i psihološke izazove u svijetu vrhunskog sporta, istražujući kako osjećaji srama i izolacije prožimaju svakodnevni život sportaša.

Predstava "Jezik kopačke" praizvedba je teksta bivšeg nogometaša Ivana Ergića i Filipa Grujića, u režiji Boruta Šeparovića. Ova inovativna predstava otvara pitanja koja idu daleko izvan sportskih terena, propitujući suvremeni nogomet, depresiju i kapitalizam. Kroz priču o mladom nogometašu iz Hrvatske koji prelazi u njemački klub Wolfsburg, "Jezik kopačke" istražuje kako natjecateljski duh i glorifikacija uspjeha stvaraju kulturu dehumanizacije sportaša. Predstava otkriva skrivene slojeve svijeta vrhunskog sporta, fokusirajući se na pritiske i očekivanja koji dovode do izolacije i depresije.  Zagrebačko kazalište mladih novu kazališnu sezonu otvara premijerom baš ove predstave i to u subotu u 20 sati.

U režiji Boruta Šeparovića, predstava naglašava toksičnu muškost, patrijarhat i nadzorni kapitalizam koji opterećuju sportaše. "Jezik kopačke" otvara tabu teme depresije među sportašima, stigmatizacije i nerealnih očekivanja. Sportaši moraju uvijek biti zdravi, jaki i besprijekorni – moderni gladijatori. Istovremeno, predstava sadrži komične i tragikomične elemente, osvjetljavajući međuljudske odnose unutar neposrednog okruženja.

Sinergija nogometa i kazališta u ovoj predstavi donosi sudar visoke i niske kulture, spajajući različite publike. "Jezik kopačke" rasvjetljava ekonomske, društvene i psihološke izazove u svijetu vrhunskog sporta, istražujući kako osjećaji srama i izolacije prožimaju svakodnevni život sportaša. Ovaj projekt poziva na promjenu percepcije mentalnog zdravlja i vrednovanja pojedinca u suvremenom društvu, nudeći jedinstven uvid u kompleksni svijet nogometa i stvarnost iza sjaja sportske slave.

VEZANI ČLANCI:
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije