20. akcija Dan ljubaznosti u prometu

Za vozače u Petrovoj pješaci su kraljevi, a u Zvonimirovoj...

Ovogodišnji nagrađeni vozači akcije Dan ljubaznosti u prometu
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
16.06.2016.
u 10:36

Akcija se odvija već dva desetljeća, a ove je godine u njoj sudjelovalo 60 učenika Škole za cestovni promet koji su nadzirali dvadeset pješačkih prijelaza u gradu bilježeći najsavjesnije vozače

U sklopu akcije Dan ljubaznosti u prometu 2016., u utorak su u palači Dverce na Katarininu trgu dodijeljene nagrade desetero vozača koji su najviše poštovali prednost pješaka. Akcija se odvija već dva desetljeća, a ove je godine u njoj sudjelovalo 60 učenika Škole za cestovni promet koji su nadzirali dvadeset pješačkih prijelaza u gradu bilježeći najsavjesnije vozače.

Gledaju se i raniji prekršaji

– Akcija je provedena na Dan grada Zagreba a bilježeni su vozači koji su uredno poštovali pravo prednosti pješaka, da bi se potom provjerilo imaju li ti vozači neki prijašnji teži prekršaj, opisao je kako je tekla akcija Viktor Forjan iz Službe za sigurnost cestovnog prometa. Istaknuo je da u Zagrebu postoji pozitivan trend koji svake godine raste za dva posto, no još smo daleko od željenog maksimuma poštovanja prava pješaka. U brojkama je to izgledalo ovako: od ukupno 17.742 evidentirana vozača, 68,43 posto odnosno 12.141 vozač propustio je pješake, što je u odnosu na akciju 2015. (66,27 %) povećanje broja savjesnih vozača za 2,16 posto. Vozači su najviše propuštali pješake, odnosno postupali u skladu s važećim Zakonom o sigurnosti prometa na cestama, na sljedećim raskrižjima u omjeru od 88,59 posto na Petrovoj kod Domjanićeve, 83,83 posto na Trgu žrtava fašizma kod Kralja Držislava i 83,76 posto na Ilici kod Mesničke, a najmanje u omjeru od 18,47 posto na Kneza Zvonimira kod Kušlanove, 35,27 posto na Palmotićevoj kod Šenoine i 46,76 posto na Šoštarićevoj kod Vlaške i Draškovićeve, stoji na stranicama AK Siget. Organizatori su akcije uz Školu za cestovni promet i Služba za sigurnost cestovnog prometa PU zagrebačke i TZ grada Zagreba i AK Siget. Iz te je skupine savjesnih vozača izvučeno desetero koji će biti nagrađeni.

Nagrade ih iznenadile

– Drago nam je što je grad prepoznao našu malu ali vrijednu akciju i rad. Kroz nju je prošlo već tisuću učenika, a sada se proširila i na druge gradove – rekla je prof. Vlasta Perotić iz Škole za cestovni promet. Organizatori su akcije dobili i Plakete grada Zagreba koje im je u ime gradonačelnika Milana Bandića uručio Ivica Lovrić, predstojnik gradskog Ureda za obrazovanje, kulturu i sport.

– Iako pokušavam biti što savjesniji vozač, nagrada me ipak iznenadila – rekao je jedan od nagrađenih Marko Horvat. Njegov kolega Vedran Čačić istaknuo je kako se nada da je puno više od 10 nagrađenih propuštalo pješake.

– Nisam znao da je Dan ljubaznosti – rekao je Čačić. – Ni ja nisam znala da je Dan ljubaznosti, na zebri uvijek stanem – rekla je nagrađena Semira Kaltak.     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije