Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ALERGIJSKA POŠAST

Sestre smislile kako riješiti problem ambrozije u Zagrebu: 'Ona joj je prirodni neprijatelj'

storyeditor/2023-08-17/PXL_170823_102326587.jpg
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/2
18.08.2023.
u 08:21

Protiv ambrozije išlo bi se sjetvom ekološke i medonosne facelije, koja raste brže i gušće i jednostavno je uguši

Omražena partizanka, fazanuša ili pelinolisni limundžik – korov koji je u nas najpoznatiji kao ambrozija (Ambrosia artemisiifolia L.) uskoro bi u Zagrebu mogao dobiti ravnopravnog suparnika, odnosno suparnicu. Ime joj je facelija (Phacelia tanacetifolia Benth.), čiji potencijal sestre i doktorice biotehničkih znanosti te specijalistice zaštite prirode i okoliša Miroslava i Dragana Jaramaz proučavaju već dva desetljeća, a nakon što je i pokusnim sjetvama proteklih godina dokazana njezina učinkovitost, nadaju se kako će njihov projekt "Facelijom protiv ambrozije" na nekim javnim površinama metropole zaživjeti već iduće godine.

Sezona uskoro na vrhuncu

Dosadašnji načini suzbijanja ambrozije kao što su košnja i čupanje nisu se pokazali dugoročno uspješnima, čak ni uz novčane poticaje Grada. U poljoprivredi se pak taj agresivni korov suzbija skupim pesticidima i herbicidima koji su štetni za okoliš i zdravlje, a danas već 10% svjetskog stanovništva pati zbog peludi ambrozije, u Europi svaka peta ili šesta osoba, u Hrvatskoj između 5 i 10% građana.

U Zagrebu smo upravo ušli u crvene tjedne na kalendaru kad je koncentracija peludi ambrozije najviša i najmanje 250.000 građana žalit će se na kihanje, šmrcanje, suzenje očiju, alergijske astme i bronhitise... Procjene su da je najmanje 320 hektara na području glavnoga grada zahvaćeno ambrozijom, najviše u rubnim dijelovima – i stalno se povećavaju, čemu na ruku ne ide ni ugasla odluka o komunalnom redu koja je od vlasnika zapuštenih parcela zahtijevala njezino suzbijanje. Sve to poziva na hitno djelovanje kojim bi se uštedjelo i na zaštitnim sredstvima i na troškovima lijekova i bolovanja. A ambrozija nije samo pošast u Zagrebu, kaže Miroslava Jaramaz. Ne štedi ni druge kontinentalne dijelove Hrvatske, ni priobalje, a ni Mađarsku, Poljsku, Češku, Italiju, Austriju, Italiju, Vojvodinu...

VEZANI ČLANCI

– Klimatski uvjeti za rast ambrozije, koja voli sunce, a ne voli zasjenu, zapuštene poljoprivredne površine, krčenje šuma, zagađenje vezano za industriju i automobile sve su povoljniji za agresivno širenje ambrozije – kaže ta znanstvenica, koja se s facelijom u svojstvu medonosne biljke u pčelarstvu susrela još na osječkom Agronomskom fakultetu. Ne samo da je izrazito medonosna i hranjiva za pčele, nego se, i prema iskustvu nekih drugih zemalja, pokazala kao izvrsna ekološka bomba za ambroziju. Tamo gdje se ona posije, ambrozija više ne raste. Prvu godinu je zapravo manje za trećinu, a već za nekoliko u potpunosti nestaje, s obzirom na to da se facelija sije ranije, u hladnijim danima, krajem veljače ili početkom ožujka, ili ujesen, dok ambrozija niče od travnja. Facelija je jednostavno preraste i uguši – kaže naša sugovornica, koja je sa sestrom ispitivala učinkovitost četiriju vrsta sjemena. U Hrvatskoj zasad nije certificirano nijedno, nabavlja se iz Njemačke, Italije ili Austrije. Neke države, poput SAD-a, potiču njezino sijanje jer je izvrsna i kao silaža za stoku, obogaćuje tlo dušikom, odbija štetnike, sprečava eroziju tla i potiče biološku raznolikost.

Prirodne neprijateljice

– Zapravo su obje biljke potekle iz Sjeverne Amerike, tako da je facelija prirodni neprijatelj ambrozije – kaže Miroslava te dodaje kako je realizacija projekta na nekim zagrebačkim površinama na kojima je primijećena ambrozija u završnoj fazi. A njime bi se i educirali građani.

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL, ilustracija

– Područje Grada Zagreba područje je s najvećim količinama alergogenih korova u Europi, posebno ambrozije, pa je idealno za provedbu ovog projekta. Povećanjem uzgoja facelije smanjile bi se površine pod ambrozijom i koncentracija peludi u zraku, a samim time i broj alergičara – kažu Dragana i Miroslava Jaramaz, ističući kako je ta biljka, uz sve ostalo, korisna i kao zaštita od buke, a svojim lijepim izgledom i ljubičastim cvjetovima uz prometnice uljepšala bi sliku grada. Provođenjem projekta očekuje se dalji rast zasijanih površina facelijom na području Zagreba, uz osiguranu isplativost poljoprivrednim proizvođačima i pčelarima, smanjenje upotrebe pesticida, herbicida i umjetnih gnojiva te suzbijanje ambrozije.

VEZANI ČLANCI

– Za Grad Zagreb provedba ovog projekta bila bi izrazito pozitivna i popularna mjera budući da bi bio prvi grad koji na ekološki način suzbija ambroziju u Europi i svijetu. S ekološkog aspekta to je veoma važno i dobro i za promociju grada, a sam projekt izrazito je jeftin i lak za provedbu – zaključuju znanstvenice.  

Ključne riječi

Komentara 22

DU
Deleted user
08:33 18.08.2023.

zg treba uredivati i brinuti se o njegovim povrsinima...znanstvenice ce unistiti partizanku...to je ok....tetejac sa upravom na celu nije u stanju obaviti ni najjednostavnije komunalne poslove kosnju trave na javnim povrsinama...itd itd...a sto ce napraviti do kraja vladavine ...apsolutno nista...obojatiti ce koju klupu u njemu bliskim bojama...zg je trazio promjene i dobio ih je....

MM
MMarko657
08:42 18.08.2023.

Moje je dojam da su Hrvatske željeznice s ignoriranjem površina oko pruga najveći raznosači sjemena ambrozije po cijeloj Hrvatskoj. Živim pored pruge i kosim travu i uz prugu, ako se redovito kosi ambrozije nema - te godine, dođe druge jer sjeme donesu vlakovi.

TR
Tripoli
13:07 18.08.2023.

Bavim se flaksanjem i čišćenjem upravo takvih površina i ako se to radi redovito i kvalitetno nemaš brige od peludi i na kraju alergije...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije