UKUPNO 5.7 MILIJUNA €

Zagreb odlučio povećati stipendije učenicima i studentima: Uvedena i stipendija za migrante i tražitelje azila

Zagreb: Konferencija za medije Tomislava Tomaševića i Danijele Dolenec
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
08.09.2024.
u 11:00

Gradska skupština usvojila je i odluke o dva nova programa stipendiranja, o novčanoj potpori obrazovanju učenika srednjih škola i studenata s odobrenom međunarodnom ili privremenom zaštitom, te o potpori obrazovanju doktoranada.

Grad Zagreb povećao iznose stipendija za učenike i studente, izvijestila je gradska uprava navodeći kako povećanjem mjesečnih iznosa stipendija s 500 eura na 520 eura za studente, te s 360 eura na 380 eura za učenike, Grad Zagreb nastavlja jačati svoj sustav stipendiranja, koji ove godine iznosi 5.7 milijuna eura. Na ovotjednoj sjednici Gradske skupštine mjesečni iznosi stipendija su povećani u svih pet programa: deficitarna zanimanja, socioekonomski status, izvrsnost, učenici i studenti s invaliditetom, te učenici i studenti romske nacionalne manjine.

– Povećanjem iznosa stipendija želimo mladima u Zagrebu olakšati učenje i studiranje za stjecanje kvalifikacija, i tako, nadamo se, doprinijeti boljoj kvaliteti života novih generacija kao i potaknuti ih da nastave živjeti i raditi u Zagrebu – kazala je zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec.

Dodala je da su programe stipendiranja u tri godine povećali za 130%. Samo od prošle do ove školske godine broj dodijeljenih stipendija je povećan za 18%, i ove godine je dodijeljeno preko tisuću stipendija. Gradska skupština usvojila je i odluke o dva nova programa stipendiranja, o novčanoj potpori obrazovanju učenika srednjih škola i studenata s odobrenom međunarodnom ili privremenom zaštitom, te o potpori obrazovanju doktoranada.

Potpore za doktorande iznose između 600 i 1.100 eura, dok jednokratne potpore za učenike i studente s odobrenom međunarodnom ili privremenom zaštitom iznose 2.000 eura. "Učenicima kojima je odobrena međunarodna ili privremena zaštita ovime želimo pružiti podršku u obrazovanju u novoj sredini, prevenirati potencijalne negativne pojave neprihvaćanja i diskriminacije, i iskazati jasnu poruku dobrodošlice u Zagreb" rekla je Dolenec.

Grad Zagreb također razvija sustav digitalizacije prijava na natječaj putem aplikacije eStipendije. „Povezali smo se s najvećim sustavom za učenike eMatice, a slijedi nam integracija podataka sa svim vanjskim sustavima za obradu i odobravanje prijava. Time ćemo još olakšati i ubrzati proces prijave, vrednovanja i dodjele stipendija“, kazala je zamjenica gradonačelnika.

Komentara 2

AN
antonelić
12:28 08.09.2024.

pohvalno je da grad zagreb pokazuje empatiju za učenike , studente , doktorande tj. mlađu populaciju te im dodjeljuje potpore i subvencije ... ali , nas ranojutarnje berače boca po kontejnerima nitko se nije sjetio ... niti gospođa dolenec niti grdnč. tomašević niti gospođa raukar ... udruga RRBK - podružnica travno tražimo od gradskih vlasti ( kad već neće vlada i ministarstvo zaštite okoliša ) da nam subvencioniraju branje boca tj. pet ambalaže ... cijena boce se nije mijenjala 15 godina , a troškovi repromaterijala ( cipele , rukavice , kabanica , kišobran ) su skočili 150% ... ako ima eura u gradskoj kasi subvencionirajte nam razliku od sedam centi do dvadeset centi po boci ... to bi nam poboljšalo standard i povećalo bedepe , a tada bismo krenuli u eru blagostanja kao što je obećala naša kolindica ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije