problemi s odlagalištem

Zagrebačka oporba oplela po Tomaševiću: 'Ako ne može preuzeti odgovornost za Jakuševec, neka odstupi'

Zagreb: Na odlagalištu Jakuševec završen policijski očevid, cesta puštena u promet
Luka Stanzl/PIXSELL
02.02.2024.
u 16:15

Gradonačelnik navodi da nam prijeti novo urušavanje i da su kapaciteti Jakuševca bitno smanjeni, a što je učinio da tu opasnost ukloni, pita se skupštinarka Rusak

Nezavini zagrebački skupštinari Ivica Lovrić i Gordana Rusak održali su konferenciju za medije na Jakuševcu kojom su se osvrnuli na situaciju vezano uz smrad koji je danas uznemirio Zagrepčane, ali i na situaciju koja se odvija na odlagalištu otpada. 

-Ploha 6.2. na Jakuševcu na kojoj je došlo do dvaju odrona i eksplozije u 2023. puni se u zadnje dvije i pol godine i nije ni u kakvom fizičkom doticaju s  plohama koje su se punile 2008. i 2012. godine  koje su zatvorene i od plohe 6.2 udaljene više od 300 metara pa je povezivanje odrona koji su se dogodili posljednjih mjeseci na plohi 6.2 sa stanjem tih drugih ploha pred puno godina van svake pameti- ustvrdila je Rusak. 

Dodala je i kako je Čistoća jednom godišnje dužna provesti analizu strukture i sastava deponiranog otpada na Jakuševcu i taj dokument je sastavni dio izvješća Čistoće koje se podnosi Skupštini. Rusak je spomenula i kako u 2022. te analize u izvješću nije bilo.

-Tražili smo da nam se dostavi analiza za 2023. godinu. U pismenom odgovoru stoji da je ona u izradi. Kako se analiza za 2023. može raditi u 2024. godini? Ove analize bi pokazale da se na Jakuševcu odlažu velike količine biootpada što je povećalo razinu procjednih voda i dovelo do opasnosti od urušavanja. ZGOS je tijelo koje je kontroliralo kakav se otpad dovodi na Jakuševec, dolaskom na vlast Tomašević ga je pripojio Čistoći i tako uklonio kontrolni mehanizam kontrole sastava otpada pa se na Jakuševec moglo dovoziti sve što je Čistoća htjela bez kontrole- poručila je Rusak. 

Smatra i kako je gradonačelnik Tomislav Tomašević upoznat sa svim navedenim činjenicama, ali nije spriječio tragediju koja se ovdje dogodilo što će biti predmet istražnih radnji državnih institucija za utvrđivanje odgovornosti.

-Gradonačelnik navodi da nam prijeti novo urušavanje i da su kapaciteti Jakuševca bitno smanjeni! Što je učinio da tu opasnost ukloni? Gdje će se deponirati zagrebački otpad ako to na Jakuševcu više neće biti moguće? Građani očekuju odgovor na ta dva ključna pitanja. Pozivam gradonačelnika da preuzme odgovornost za vođenje grada i prestane se ponašati poput djeteta koje se skriva i viče, "nisam ja, on je". Ako to ne može, neka odstupi- kazala je Rusak. 

VEZANI ČLANCI: 

Ivica Lovrić napomenuo je pak kako je nakon gotovo dva mjeseca od eksplozije na Jakuševcu, vrijeme je da krivci odgovaraju za ugrožavanje radnika i građana. Poslije propalih pokušaja okrivljavanja drugih tvrtki, sada je na red došao i pokušaj okrivljavanja bivših vlasti koje su upravljale zbrinjavanjem otpada na Jakuševcu i to prije 12 i 16 godina, navodi skupštinar. 

-Činjenica je da su se odron i eksplozija dogodili da plohi 6.2 koja se otpadom puni u posljednje tri godine , dakle za vrijeme Tomaševićeve vlasti. Protivno pravilima i propisima na tu plohu je u protekle tri godine odloženo oko 60.000 tona biootpada i oko 20.000 tona prašine od samljevenog glomaznog otpada-rekao je Lovrić. 

Da bi omogućio kršenja zakona pri odlaganju otpada na Jakuševcu, smatra Lovrić, Tomašević je dolaskom na vlast ukinuo ZGOS, gradsku tvrtku koja je upravljala Jakuševcem i koja je kontrolirala i nazirala što Čistoća dovozi i odlaže na deponij. Upravljanje Jakuševcem daje Čistoći i time Jakuševac ostaje bez nadzora i kontrole, slikovito rečeno "dao je lisici da čuva kokoši".

-Dakle, najnovije Tomaševićeve vratolomije oko Jakuševca možemo shvatiti samo kao očajnički PR pokušaj kojim se pokušava preduhitriti rezultate istražnih radnji koji će neminovno utvrditi stvarno odgoverne za tragediju koja se dogodila na Jakuševcu. Očito je da je Tomašević i te kako svjestan svoje odgovornosti , pa, umjesto da se pozabavi otklanjanjem štete na Jakuševcu i prevencijom novih odrona i eksplozija, panično smišlja isprike za sebe optužujići sve i svakog za štetu koju je isključivo on prouzročio- zaključio je Lovrić. 

VIDEO: Dimna bomba-rat u Ukrajini 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije