Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
reforma mjesne samouprave

Zagrebački SDP tvrdi da treba ukinuti mjesne odbore: 'Troše 9 milijuna eura, a nemaju nikakvu svrhu'

Zagreb panorama
Davor Puklavec/PIXSELL
07.11.2023.
u 12:10

Zagrebu je potrebna obuhvatnija reforma mjesne samouprave, ali napominju da je zakonski i statutarno ukidanje jedini korak moguć do sljedećih lokalnih izbora

Zagrebački SDP najavio je nastavak prošlogodišnje inicijative u sklopu koje su osigurali 2,65 milijuna eura za financiranje materijalnih troškova škola, a gurat će i inicijativu za izgradnju dva nova doma za starije koji su neophodni u Zagrebu i to jedan na istoku i jedan na zapadu grada .Tražit će i izgradnju dvije ispostave domova zdravlja u rubnim dijelovima grada, jednu u Odri  i jednu u Sesvetskom Kraljevcu. O tome je na današnjoj konferenciji za medije govorio v.d. predsjednika Gradskog odbora SDP-a Branko Kolarić. 

-Nastavit ćemo i s projektima za uređenje ŠRC Jarun, gdje je potrebno održati zdravstvenu ispravnost jezerske vode za kupanje. Jedna od inicijativa biti će i sufinanciranje Grada za ugradnju liftova u zgrade koje imaju prizemlje te tri ili više katova- dodao je Kolarić.

Predsjednik Mjesnog odbora SDP-a Črnomerec Petar Kriste najavio je inicijativu za reformu mjesne samouprave koja bi išla u smjeru toga da se ukinu vijeća mjesnih odbora. -Vijeća su tijela bez ovlasti bez jasne logike osnivanja i teritorijalnog ustrojavanja, osim namirivanja stranačkih vojski, a smatramo da je itekako sazrjelo vrijeme da se ta tijela ukinu jednakim načinom kako su i nastala, a to je odlukom gradonačelnika, odnosno, Gradske skupštine- izjavio je Kriste.

>>VEZANI ČLANCI: 

SDP Zagreb ukidanje mjesnih odbora gleda kao prvi korak u obuhvatnijoj reformi mjesne samouprave, ali napominje da je zakonski i statutarno ukidanje jedini korak moguć do sljedećih lokalnih izbora. Kazali su i kako vide promjenu u funkcioniranju gradskih četvrti. Osnovna ideja, dodaju, nije ušteda sredstava, iako devet milijuna eura predstavlja značajan iznos, već ne podržavanje trošenja novaca poreznih obveznika na tijela koja ne pružaju niti jednu svrhu građanima.

Predsjednica Savjeta za zdravstvo Sara Medved naglasila je da se SDP Zagreb u idućoj godini želi fokusirati i na uvođenje nove pronatalitetne politike u vidu sufinanciranja medicinski pomognute oplodnje. To je iznimno važan postupak u liječenju neplodnosti, a medicinska dostignuća značajno unaprjeđuju postupak, dodala je Medved.

-Hrvatskoj je potreban napredniji i progresivniji pristup MPO. Dio tog pristupa je i zakonski reguliran, međutim, i lokalne zajednice mogu mnogo učiniti za unaprjeđenje usluga- naglasila je Medved.

HZZO pokriva samo određeni dio postupaka, pa u SDP-u smatraju bi Grad trebao sufinancirati troškove MPO koji su prema aktualnom Zakonu mogući, ali ih HZZO ne financira.. Na taj način, smatraju u SDP-u, aktivno se doprinosi pronatalitetnoj politici Zagreba.

Predsjednica Savjeta za inkluzivne politike Danijela Stanojević predstavila je posebnu inicijativu za sadnju 400 stabala za 400 ubijenih žena koje bi simbolično označile žrtve femicida u Hrvatskoj u posljednjih 20 godina. Sadnja drveća bi se u odvijala u sklopu programa kampanje "Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama – ustanimo za slobodu!", a tim bi se povodom na Dan planeta Zemlje posadilo 400 stabala na Bundeku.

>>VIDEO: Turopoljski Lug: Predstavljanje prve poučne staze crnih tartufa 

Komentara 2

Avatar Senf na kobasi
Senf na kobasi
13:43 07.11.2023.

naravno treba ukinut i udruge koje se financiraju iz gradskog ili državnog novca!

Avatar neugodan
neugodan
12:30 07.11.2023.

samo cicaju pare, sami radnici tako kazu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije