lokalni razvoj

Zagrebu je prvi cilj spriječiti odljev mozgova i potaknuti tvrtke

'26.05.2009., Zagreb - Posljednji plenum studenata Filozofskog fakulteta nakon blokade nastave. Studenti su odlucili napokon prekinuti blokadu i dozvoliti da se predavanja vrate na fakultet.  Photo: M
Marko Lukunić/PIXSELL
04.12.2013.
u 10:06

Zamjenica gradonačelnika najavila je osnivanje centra za poduzetnike i redefiniranje uloge Tehnološkog parka

Oporavak glavnih gradova u Europi počeo je prije oporavka na nacionalnoj razini. Zagreb isto tako može biti mjesto stvaranja bogatstva, ali situacija s proračunom Grada Zagreba pokazuje da se u svojim investicijskim planovima ne može oslanjati na prihode iz gradskog proračuna niti javni infrastrukturni projekti mogu biti glavni motor razvoja, kazala je Sandra Švaljek, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika, na konferenciji o lokalnom razvoju u uvjetima krize koja se održava u Zagrebu.

Švaljek ističe da je prvi cilj zagrebačkih vlasti zadržavanje talenata i sprečavanje odljeva mozgova stvaranjem novih prilika za posao.

Zagreb ima dobro obrazovanu radnu snagu koja je zbog poznavanja jezika i dobrih kontakata prvi kandidat za odljev mozgova.Drugi će cilj biti jačanje konkurentnosti postojećih i poticanje stvaranja novih tvrtki.

Treba mijenjati strukturu gospodarstva zbog koje je dobrim dijelom i došlo do krize. Najavila je osnivanje centra za poduzetnike i redefiniranje uloge Tehnološkog parka. Zagreb će uskoro predstaviti i katalog ulagačkog potencijala.

Inače, Centar za lokalni razvoj Ekonomskog fakulteta Rijeka pokrenuo je i program certificiranja lokalnih jedinica, a dosad su samo Bjelovar i Ivanec dobili certifikat grada s povoljnim poslovnim okruženjem. Inače, na jugoistoku Europe najbolji gradovi za biznis su Moskva, Prag i Varšava.

Ključne riječi

Komentara 2

LU
lutomirski
13:40 04.12.2013.

vi znate zasto niko od stranaca nece u tu drzavu da investira, ali i niko od nasih mocni ljudi...lijepo ste dotjerali...

LU
lutomirski
13:39 04.12.2013.

dragi moji,kasno ste se sjetili,exodus je vec davno poceo,netreba ponavljati zasto, fakt je da ja znam mlade ljude koji ce uskoro otici na rad u inozemstvo a neki idu studirati, nebojte ti se nece se nikada vratiti,dosta im je obecanja,canja, stambilja,potvrdi,biljeznika,dozvola pun ku...c,zakona svaki dan novi itd....a ta drzava nemojte sami sebe lagati nece nikada doci na zelenu granu jer je to prakticno nemoguce, mozda za 20-30 godina, sve uvozimo,nesmijemo nista sami proizvoditi,planirati,nemamo nikakve vizijen nedaju nam stvarati buducnost, a sto kaze acer7 bez zdravstvene skrbi,a uskoro i bez penzije, jer koce financirati drzavu i tu nepotrebne birokracije, neki si ti lopovi iz Sabora medusobno kradu i nadmudruju....neznalice....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije