DAN NACIONALNIH MANJINA

Zagrepčani od jutra uživali u 'iću i piću' na Zrinjevcu: 'Malo je rano, ali kad je rakija već tu...'

Obilježen Dan nacionalnih manjina Grada Zagreba
Foto: Mia Slafhauzer/PIXSELL
1/25
29.09.2024.
u 13:14

Događaj su uveličali i nastupi raznih folklornih skupina koji su u narodnim nošnjama  izvodili tradicionalne plesove i pjesme.

Program je počeo nastupom limene glazbe ZET-a i nastavio se modnom revijom nošnji nacionalnih manjina. Sudjelovalo je 16 nacionalnih manjina, svaka na svojem štandu predstavila je tradicionalne običaje, hranu, nošnje. Pa su brojni Zagrepčani sunčano nedjeljno prijepodne proveli su na Zrinjevcu, gdje su degustirali delicije koje su se nudile u sklopu Dana nacionalnih manjina.

Prema posljednjem popisu stanovništva, u Zagrebu žive pripadnici 22 nacionalne manjine, koje čine oko četiri posto populacije metropole, a na ovoj manifestaciji predstavilo se čak njih 16, među kojima i albanska, bošnjačka, ukrajinska, poljska, talijanska, češka, mađarska, slovenska, makedonska, romska, slovačka... Predstavili su svoje tradicionalne običaje, nošnje, folklorno stvaralaštvo, izdavaštvo, ali i autohtona jela. 

Veliki redovi nizali su se na slovenskom štandu, na kome je najveći hit bila domaća rakija. – Malo je rano, ali kad je već tu da i popijemo – kazuje Ivan koji je sasvim slučajno došao do Glazbenog paviljona. Pilo se i kod Čeha, jer kod njih bez pive ne ide, a s njom odlično ide bramboraky, tradicionalni popečci od krumpira koje su marljivo pržili da ih svi mogu kušati.

Čekalo se u redu na baklavu i halvu, prezentirane na bošnjačkom štandu. A po kolače pohrlili su i kod Slovaka. – Razgrabili su ih u trenu – govore nam. Dodaju kako se ljudi i ne interesiraju za letke i izdavalaštvo, nego samo svrate po hranu. No, edukaciju svako dobiju kod Rusina. – Ljudi su često zbunjeni pa im moramo objašnjavati da mi nismo Rusi – govori nam Blanka Pejić iz tajništva rusinske nacionalne manjine Grada Zagreba. – Mi smo istočnoslavenski narod bez matične države, razasuti smo po svijet i ima nas oko 1, 5 milijuna, a po vjeri smo grkokatolici – dodaje te nastavlja kako posjetiteljima rado objasne rusinske običaje, a dijele i recept za njihov autohtono jelo sirec. Jednostavno je i ukusno, a za njega trebaju samo mlijeko, jaja, šećer i sol, a na ovom štandu razgrabilo se u tren.

VEZANI ČLANCI:

Na svoju gastronomiju posebno su ponosni Ukrajinci koji su Zagrepčanima spremili boršč, tradicionalno jelo koje je od 2022. godine proglašeno i nematerijalnom baštinom UNESCO-a. A dobio je i pohvale i od Marice Palić. –Jako mi se sviđa okus, nisam očekivala da je ovakvo. No, jako je fino. Lijepi su ovakvi događaji, upoznaš druge kulture i kuhinje, bez da izađeš iz Zagreba – govori nam ova umirovljenica.

Za djecu najzabavniji bila je pak izrada poljske zrezanke koja se pravi od kolaž papira.  A ni ovdje nije manjkalo gastronomskih delicija kao što su svinjska mast s mesom, kiseli krastavci i dimljena riba. Manifestaciju jedanaesti put organizira zagrebačka Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina. A cijeli događaj uveličali su i nastupi raznih folklornih skupina koji su u narodnim nošnjama  izvodili tradicionalne plesove i pjesme. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije