Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVI GA PAMTE

Zagrepčani se prisjetili potresa: 'To jutro smo bježali iz domova, posljedice se osjete i danas'

Oštećenja u centru Zagreba nakon potresa
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/6
22.03.2024.
u 09:00

Podsjećamo, na području zagrebačkog potresa obnova je u potpunosti završila na gotovo 3000 privatnih zgrada i kuća koje obuhvaćaju 26.300 stambenih jedinica, a otvoreno je 425 gradilišta diljem grada koje se većim djelom odnose na konstrukcijsku obnovu

Četiri godine, toliko je prošlo od zagrebačkog potresa koji je u nedjeljno jutro na trenutak paralizirao hrvatsku metropolu. Svega nekoliko sekundi podrhtavanja tla izazvalo je veliku materijalnu štetu, ostavilo brojne Zagrepčane bez domova, no najveći gubitak tog dana je smrt 15-godišnje Anamarije Carević.

Prolazeći ulicama metropole teško se može naći nekog tko se tog kobnog 22. ožujka ne sjeća. Da Zagrepčani pamte taj dan potvrdili su nam i sami, uoči četvrte godišnjice. Neki su od njih u 6 sati i 24 minute spavali i pomislili da se radi o eksploziji boce plina, a drugi nam pričaju da su ga dočekali budni u svojim domovinama. Trčanje, bijeg iz kuća i strah - najčešće su asocijacije na taj dan. Jedan Zagrepčanin priznaje kako od tada ima svojevrsni PTSP i kako se i dan danas prepadne na svako novo podrhtavanje, a drugi stanovnici metropole se drže one da se ne treba živjeti u bojazni i kako je najgore iza nas.

Obnova u Zagrebu tema u kojoj vlada podijeljeno mišljenje. S jedne strane neki stanovnici hrvatskog glavnog grada smatraju kako se puno toga napravilo i kako treba biti strpljiv, drugi su, pak, stajališta da se ne radi dovoljno za one kojima je najpotrebnije i da oni ne dobivaju dostatnu pomoć te da je brzina "nikakva". Među Zagrepčanima s kojima smo razgovarali su i oni koji su pretrpjeli štetu u potresu, a obnovu još uvijek čekaju ili je ona netom započeta, pa su privremeno utočište pronašli u podstanarstvu.

VEZANI ČLANCI:

Podsjećamo, na području zagrebačkog potresa obnova je u potpunosti završila na gotovo 3000 privatnih zgrada i kuća koje obuhvaćaju 26.300 stambenih jedinica, a otvoreno je 425 gradilišta diljem grada koje se većim djelom odnose na konstrukcijsku obnovu, istaknuo je u srijedu potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić koji je uoči četvrte obljetnice zagrebačkog potresa obišao nekoliko lokacija na kojima je završena poslije potresna obnova.

VIDEO: Nadzorne kamere zabilježile trenutak zagrebačkog potresa 2020. u Vrutku

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije