otkriva 10 razloga

Zašto je Zagreb najbolji grad za život? Evo što kaže Britanac Paul Bradbury

Zagreb: Englez i turistički poduzetnik koji živi u Hrvatskoj Paul Bradbury
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/4
21.08.2023.
u 17:03

Na popisu slavnog novinara našli su se, među ostalim, brojni muzeji u metropoli, Sljeme, vinska cesta, plinska rasvjeta, pa čak i Mirogoj

Britanac Paul Bradbury, koji posljednja dva destljeća živi u Hrvatskoj, redovno na svom YouTube kanalu zanimljive videe, kako o Hrvatskoj, tako i o njezinoj metropoli. U jednom od posljednjih videa objasnio je zašto je Zagreb najbolji grad u kojemu je dosad živio, a prije nekoliko dana u videu je naveo i deset stvari koje su ga oduševile u glavnom gradu. 

– Jedan od problema vezanih za Hrvatsku je da ljudi ne znaju gdje se nalazi. Najčešća je zabluda da je u istočnoj Europi, a zapravo je u središnjoj. Iznenađujuće je da je Zagreb zapadnije od prijestolnice Austrije, Beča i glavnog grada Švedske, Stockholma. Zapravo je geografski jako orijentiran prema Zapadu. Ako idete na obalu, samo ste 46.4 kilometra udaljeni od Italije kroz malenu slovensku granicu – naglasio je Bradbury na samom početku videa. 

VEZANI ČLANCI: 

Kao drugu stvar naveo je vinsku cestu te kako je Zagreb, uz Beč, jedina prijestolnica u Europi koja ju ima, a što, ističe, čak ne zna ni mnogo Zagrepčana, a spominje i Plešivičku vinsku regiju. 

– Jedina je europska prijestolnica gdje možete skijati samo 30 minuta dalje od centra grada. Ondje se u siječnju održava i poznata ženska skijaška utrka "Snježna kraljica". Na vrh Sljemena možete se popeti automobilom, autobusom, a sada i žičarom – kaže Bradbury. 

 

Četvrta stvar koja ga oduševljava u metropoli su muzeji te Muzej iluzija ističe kao najpopularniji zagrebački muzej. 

– Zanimljivo je da ima velik broj inovativnih muzeja, kao što su i Muzej prekinutih veza, prvi na svijetu Muzej mamurluka, Muzej 80-ih, Muzej selfija, a tu je i Muzej kanabisa – navodi. 

Da je Zagreb jedini grad na svijetu koji je posjetio, a koji ima i vlastiti Sunčev sustav, također je jedna od stvari koje su ga impresionirale, a na njegovu se popisu našla i Lenucijeva potkova. 

– Zagreb je grad za šetnju i jako je zelen. Čak su i javni trgovi zeleni. Godine 1880. dogodio se razarajući potres, gori nego onaj iz 2020. Kao rezultat toga mnogi su dijelovi grada ponovo izgrađeni. Tip zvan Lenuzzi uveo je zelenilo u centar grada i dizajnirao Lenucijevu potkovu kojom se može šetati po cijele dane i uživati u prirodi – opisuje Bradbury u videu u kojemu još navodi i plinsku rasvjetu, Grički top, slavnu uspinjaču, a na popisu mu se našao čak i Mirogoj

 

Komentara 8

Avatar Adminjetrica
Adminjetrica
18:04 21.08.2023.

Zagreb sve zeleniji otkad ga je preuzeo tomašević, još malo pa se neće moći hodati po njemu od trave i korova.

BR
Brdo
17:45 21.08.2023.

Je, sad su ZG zelene povrsine vise od 2 metra, istinu covjek kaze!

DU
Deleted user
18:38 21.08.2023.

Sve je to dobro kaj pise a mene je najvise pogodilo izjava Da je Zagreb jako geografski orijentiran prema zapadu.Okej on u Hrvatskoj zivi samo 20godina pa nezna da je Zagreb i opcenito Hrvatska uvijek bila zapadno orijentirana.😃

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije