PREDSTAVLJANJE HRVATSKE GLAZBENE BAŠTINE

Zbor 'Ivan Goran Kovačić' obilježava 30. obljetnicu dolaska pape Ivana Pavla II. u Hrvatsku koncertima u Vatikanu i Rimu

Zagreb: Boži?ni koncert Zagreba?ke filharmonije
Marko Prpić / PIXSELL
27.09.2024.
u 11:30

– Ovaj događaj nije samo glazbena svečanost, već i snažna duhovna poruka kojom slavimo nasljeđe pape Ivana Pavla II. i njegovu ljubav prema hrvatskom narodu – rekao je dirigent Ivan Šćepanović.

Akademski zbor “Ivan Goran Kovačić”, u povodu 30. obljetnice povijesnog dolaska pape Ivana Pavla II. u Hrvatsku, održat će dva svečana koncerta, u Vatikanu i Rimu, na kojima će predstaviti bogatu hrvatsku glazbenu baštinu. Prvi koncert održava se danas u 17 sati u Papinskoj bazilici sv. Pavla izvan zidina u Vatikanu. Na programu će biti antologijsko djelo hrvatske vokalne i sakralne glazbe "Hrvatska misa u d-molu" Borisa Papandopula. Ova monumentalna skladba za mješoviti zbor i četiri solista a cappella smještena je u sam vrh hrvatske glazbene baštine, a danas će se izvesti pred vatikanskim diplomatskim zborom i drugim uglednicima. Izvedbom će ravnati Ivan Šćepanović, dirigent i umjetnički voditelj zbora, dok će solističke dionice izvesti Josipa Lončar, Martina Gojčeta Silić, Roko Radovan i Marin Čargo. 

– Ovaj događaj nije samo glazbena svečanost, već i snažna duhovna poruka kojom slavimo nasljeđe pape Ivana Pavla II. i njegovu ljubav prema hrvatskom narodu – rekao je dirigent Ivan Šćepanović.

Drugi svečani koncert u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu, u sklopu proslave svetog Jeronima i 30. obljetnice prvog povijesnog posjeta pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj, Zbor će održati sutra u 17 sati. Ovaj koncert ujedno obilježava i važnu ulogu koju je papa Ivan Pavao II. imao u povezivanju Hrvatske s međunarodnom zajednicom te povezanost hrvatskog naroda s Vatikanom.

POVEZANI ČLANCI:

Na repertoaru koncerta naći će se Papinska misa zagrebačkog skladatelja Anđelka Klobučara. Skladana je u povodu 900. obljetnice Zagrebačke nadbiskupije i izvođena prilikom mise s papom Ivanom Pavlom II. u Zagrebu pa simbolizira čvrstu duhovnu povezanost između hrvatskog naroda i Svetog Oca.

Uz izvedbu Papinske mise, zbor će izvesti i djela hrvatskih skladatelja poput Ivana pl. Zajca, Jakova Gotovca, Krste Odaka i Blaženka Juračića, čime će predstaviti bogatstvo domaće sakralne zborske glazbe kroz povijest. Koncert će upotpuniti i dva stavka iz oratorija Israel in Egypt G. F. Handela, koje su izvodili u protekloj sezoni diljem Hrvatske, te stavak Svet iz Papandopulove Hrvatske mise.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije