Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
APSURD

Zlostavljačici djece žele dati skrbništvo nad sinom

obitelj Švelić
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/3
31.08.2010.
u 07:45

CZSS iz Sesveta predložio je Barbaru Švelić, koja je bila tri godine u zatvoru, za skrbnicu 31-godišnjeg sina Gorana koji boluje od Downova sindroma.

Molim vas, pomognite mi da spasim brata od majke! Ne želim da prolazi kroz torture i maltretiranja kroz koja sam punih 29 godina prolazio i sam!, zavapio je 29-godišnji Josip Švelić, mlađi brat Gorana Švelića, 31-godišnjeg gluhonijemog mladića koji boluje od Downova sindroma i o čijem se skrbništvu, na prijedlog Centra za socijalnu skrb Sesvete, u Općinskom sudu uskoro treba donijeti odluka.

– Šokiran sam i ne mogu razumjeti da su djelatnici Centra u Sesvetama predložili za buduću skrbnicu mog brata, koji je nemoćno biće, ženu koja je psihički rastrojena i koja je zbog zlostavljanja nas kad smo bili djeca odslužila trogodišnju zatvorsku kaznu u Požegi.

Nesvjestan strahota
Nikad nisam doživio ništa lijepo od svoje biološke majke, a zbog njezina iživljavanja, zbog kojeg su mi još kao djetetu stradali živci, završio sam na liječenju na Rebru, a kasnije u Kukuljevićevoj, u kojoj se liječim i danas. Ne želim se prisjećati svih užasnih stvari kojima me izlagala, ali dovoljno je reći da sam nekoliko puta pokušao samoubojstvo kako bih prekinuo taj majčin bolesni ritual iživljavanja. Iako ni brat Goran nije bio pošteđen maltretiranja, njegova je jedina sreća što zbog bolesti nije bio svjestan strahota oko sebe.

– Majka je sustavno rušila sve što je otac gradio, iz dana u dan skandalizirala naše živote, tako da smo tek nakon roditeljske rastave počeli živjeti normalno. Ja sam danas samostalan i nisam zabrinut za sebe, ali ne mogu se pomiriti s time da bi moj brat mogao prolaziti još jednom kroz pakao. Razumijem njezine motive, kao skrbnica bi dobivala određenu svotu novca svaki mjesec, ali ne razumijem kako ju je Centar uopće mogao predložiti Općinskom sudu za skrbnika?

Vještačenje Odbora
Oni, nastavlja Josip, znaju sve što mi je radila kao djetetu, imaju i nalaz vještačenja roditeljske podobnosti koje je 2001. proveo Odbor za sudbena mišljenja Medicinskog fakulteta, u kojem piše da se skrbništvo dodjeljuje ocu koji nema simptome psihičkog poremećaja, a majka ima simptome poremećaja osobnosti uz prepoznatljivu paranoidnost.

Komentara 31

AL
alapača
08:11 31.08.2010.

odluka czss uznemiruje javnost i o njoj se trebaju izjasniti više instance. drskost i nerad tih \'socijalaca\' prelazi svaku granicu.

KL
klojfert
08:18 31.08.2010.

Ako mislite da čovjek koji ima Down nije svjestan okoline- gadno se varate! Toliko mi je žao ove debilne situacije vezane uz ovog nedužnog i nadasve dragog Gorana da bih ga ja sad posvojila i postala mu skrbnica. Apeliram na njegova brata koji je radno sposoban da mu on postane skrbnik kad njegov požrtvovani otac više ne bude mogao brinuti o sinu, a nikako da se ovo nedužno dijete da ludoj mami!

CR
croatica888
08:03 31.08.2010.

Ovo stvarno ne da ne zaslužuje komentar nego ne znam kaj... I onda se ljudi čude kad čovjek pukne i uleti sa oružjem i pobije nekoliko njih u tim našim drčnim institucijama koje navodno štite djecu i one koji su prave žrtve. Jedino što ta gamad koja radi u sudovima i centrima za socijalnu skrb štiti su svoje vlastite guzice. I onda poštuj majku i poštuj žene jer one su kao neka svetinja... Ne opravdavam, ali sad stvarno razumijem i štajdohara i matu oraškića i sve njima slične. I stvarno mi dođe da im velim ma svaka čast, dabogda si pogodio i nekog koji radi u tom sustavu! Ovo je odvratno toliko da mi se zgadilo cijelo jutro!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije