Izložba ''Ukrajinski vez – tradicija koja živi''

Znate li što su "vyšyvanke"? Doznajte sutra na projekciji filma "'Baština nacije'" u Etnografskom muzeju

Etnografski muzej
19.10.2023.
u 17:20

Prvi je to dokumentarni dugometražni film o ukrajinskim vezenim košuljama, a progovara o njihovom značenju za očuvanje identiteta ukrajinskoga naroda.

Kako se izrađuju "vyšyvanke" te koliko su Ukrajinci za njih vezani doznajte sutra u Etnografskom muzeju na besplatnoj projekciji filma ''Baština nacije''. Film koji na Trgu Mažuranića 14 počinje u 18 sati dio je popratnog programa izložbe ''Ukrajinski vez – tradicija koja živi'' koju ondje možete razgledati do 31. listopada. 

Prvi je to, naime, dokumentarni dugometražni film o ukrajinskim vezenim košuljama, a progovara o njihovom značenju za očuvanje identiteta ukrajinskoga naroda. Film pripovijeda o osobitostima i karakteristikama veza u različitim regijama Ukrajine, a izgrađen je na jedinstvenim pričama ljudi posvećenim značenju vezenih košulja u njihovim životima.

VEZANI ČLANCI: 

Autori kroz prizmu ljudskih priča pokazuju duhovnu i povijesnu vezu između života Ukrajinaca i „vyšyvanki“, ukrajinskih vezenih košulja, a film će imati i titlove na hrvatskom. 

Premijera filma održana je 2016. godine povodom 10. obljetnice Svjetskoga dana vezene košulje. Redatelj i snimatelj filma je Oleksandr Tkačuk, a autorica ideje i scenaristica Lesja Voronjuk, začetnica Dana vezene košulje u Ukrajini.

GALERIJA U Etnografskom muzeju otvorena izložba "Intimni prostori svakodnevice"

1/24

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije