Turneja po regiji

ZV: Nakon beogradskih, stižu i sarajevski izlagači

zagrebački velesajam
Jurica Galoić/PIXSELL
14.04.2012.
u 08:00

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore u Sarajevu ističe da će Zagrebački velesajam nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju postati centralno mjesto za prezentiranje bosanskohercegovačkih proizvoda

Zagrebački velesajam krenuo je u ofenzivno rješavanje dugova koji su samo za 2011. iznosila 44 milijuna kuna. Kako ističe njegov direktor Milan Trbojević, najvažniji partneri za eliminiranje duga do 2015. bit će države bivše Jugoslavije, odnosno Srbija i Bosna i Hercegovina.

Marginaliziran sajam

Zato je Trbojević, nakon Beograda, ovih dana otišao u Sarajevo jer, kako kaže, Velesajam ponovno treba postati regionalni sajamski centar.

– To bi značilo povratak na staru slavu Velesajma. Države koje su pripadale bivšoj Jugoslaviji znaju za nas i žele svoje proizvode prezentirati u Zagrebu. Svjesni su da u regiji nitko ne može osigurati toliko posjetitelja i potencijalnih ulagača kao mi – samouvjeren je Trbojević, koji je svoj sajamski program ovih dana prezentirao u Vajnskotrgovinskoj komori u Sarajevu. Naime, dok je sajam namještaja Ambienta do 2009. godine bio najznačajnija platforma za drvnu industriju na području jugoistočne Europe, Ambienta je u posljednje tri godine marginalizirana, tvrde predstavnici drvne industrije u BiH. – Od 2006. do 2008. na Ambienti je redovito izlagalo 20-ak tvrtki na oko 800 kvadrata. Međutim, zbog krize je renome najvećeg sajma u regiji pao pa tako i interes naših tvrtki koje su se snažnije orijentirale prema EU – kazao je Lukša Šoljan, šef tima za drvni sektor pri međunarodnim tijelima USAID i SIDA, koji je u prva četiri mjeseca ove godine subvencionirao odlazak na sajmove s više od 120 tisuća eura. Ipak, ističe kako će se u naredna dva tjedna organizirati ponovni sastanak s direktorom Velesajma i pokušati osigurati mjesto za 20-ak izlagača na Ambienti u listopadu.

Centralno mjesto

Poslovni zaokret Velesajma koji nade ulaže u regionalnu suradnju donio je i prve konkretne rezultate. Naime, već ovaj mjesec Privredna će komora Beograd u Zagreb dovesti 85 gospodarstvenika, zainteresiranih za zakup prostora na većini od ukupno 23 sajma koja su predviđena za ovu godinu. I predsjednik Vanjskotrgovinske komore u Sarajevu Bruno Bojić ističe da će upravo Zagrebački velesajam nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju postati centralno mjesto za prezentiranje bosanskohercegovačkih proizvoda, ali i izvoza u EU.

Ključne riječi

Komentara 1

CH
chemica
21:52 14.04.2012.

Ma kakav poslovni zaokret Velesajma. Izgleda kako su napokon \"navratili\" sposobni pa zamijenili podobne u toj firmi. Nakon DVADESET godina! Dva desetljeća polaganog propadanja koje je završilo potpunim krahom se sada pokušava ispraviti. Vrlo teško i malo vjerojatno, ali ako je struka napokon dobila odriješene ruke...Ima nade! Ako se Velesajam izvuče iz problema, uopće ne sumnjam da će tada vladajuća kamarila u gradu Zagrebu, \"spasitelja\" Velesajma ( da, takva je situacija da može pomoći samo neki novi \"Mesija\") istog trena SMIJENITI i namjestiti nekog novog Pavelića ili Rađenovića. Naravno, ovom drugom svaka čast na poštenju, ali ako si potpuno NESPOSOBAN tada nema pomoći. Samo moralni i sposobni ljudi predstavljaju spas ove zemlje. Oboje mora biti zastupljeno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije