Studija Sveučilišta u Londonu pokazala je da djeca koja jedu više obroka brze hrane razviju niži kvocijent inteligencije od djece koja redovito jedu svježe kuhane obroke, piše Daily Mail.
Dječja prehrana ima dugoročne posljedice na kvocijent inteligencije, čak i kada se uzmu u obzir drugi faktori, poput inteligencije u ranoj dobi te materijalni i društveni status.
Studija u kojoj je sudjelovalo 4000 škotske djece od 3 do 5 godina starosti ispitivala je utječe li vrsta glavnog obroka koji djeca jedu na njihove kognitivne sposobnosti i njihov rast. Na djeci su ispitivali učinke brze naspram učinka svježe kuhane hrane. Doktorica Sophie von Stumm, s odsjeka psihologije, kazala je kako zdrav razum govori da će vrsta hrane koju jedemo utjecati na razvoj mozga, ali da su prijašnja istraživanja pratila samo učinke specifičnih grupa namirnica na kvocijent inteligencije kod djece umjesto učinaka općenitih vrsta obroka.
Von Stumm je istaknula i kako je istraživanje pokazalo da su razlike u ishrani djece i društveni problem. – Majke i očevi iz manje privilegiranih sredina često imaju manje vremena za pripremu svježe kuhanih obroka za svoju djecu, kazala je te dodala da takva djeca postižu niže rezultate na testovima inteligencije te se često muče u školi.
Studija objavljena u Americi 2010. godine također je pokazala da djeca koja jedu brzu hranu poput pizze, čipsa i keksa prije treće godine života imaju niži kvocijent inteligencije od njihovih vršnjaka koji su konzumirali svježe kuhane obroke.
>> Djevojčica (12) ima IQ 162, veći čak i od Einsteina i Hawkinga
poznajem samo nekoliko djece vegetarijanaca i jos manje koji jedu sirovu hranu i makar na takom malom uzorku tesko nesto znanstveno dokazati,,,sva ali sva ta djeca imaju hrpu medaljaalim da bi dijete bilo vege roditelji isto tako moraju biti pismeniji od prosjeka,,,