Stojan de Prato
Autor
Stojan de Prato

Zaokret – izbori ili ponor

\'11.11.2010., Zagreb -   Vlada RH ,redovna sjednica Vlade RH pod prdsjedanjem premijerke Jadranke Kosor. Photo: Robert Anic/PIXSELL\'
Robert Anić/PIXSELL
16.11.2010. u 12:00

Što god da Vlada odluči, mora to učiniti danas. Sutra smo već na rubu ponora

Vladino je vozilo na putu k putu k izlazu iz krize stiglo do raskrižja. Vlada sada mora bilo naglo skrenuti, bilo, želi li nastaviti u istome smjeru, pustiti narod da bira kamo će, umjesto da ga bez pitanja žrtvuje svojoj ambiciji da sjedi za upravljačem sve do neizbježna pada u provaliju. Trećega nema, pokazuje i ovogodišnji Izvještaj o napretku Hrvatske što ga je protekloga tjedna objavila Europska komisija.

Od mnoštva brojka u gospodarskome dijelu Izvještaja, navodim samo one ključne. Dakle, iako se svi gospodarski stručnjaci, s izuzetkom neoliberalnih “dinosaura”, slažu u tome da je jedini izlaz iz krize okretanje k stvaranju novih dobara, Vlada je svojim dosadašnjim (ne)radom postigla upravo suprotno. U prethodnoj je godini “ionako već golem uslužni sektor”, piše EK, povećao svoj udio u hrvatskome gospodarstvu sa 65 na 66 posto, a udio industrije, umjesto da raste, smanjio se sa 20,2 na 19,1 posto!

Drugo oko čega su svi stručnjaci složni jest da je i za izlazak iz krize i za ukupno društveno zdravlje nužno povećati prenisku stopu zaposlenosti, zbog koje su u Hrvatskoj na jednoga umirovljenika danas samo 1,2 zaposlena. U EU se cilja da ona naraste na 75 posto do 2020. godine.

A što je u međuvremenu postigla naša vlada? U drugome ovogodišnjemu tromjesečju, piše u EK-ovu Izvještaju, stopa zaposlenosti smanjila se za 4,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pa sada iznosi samo 56,6 posto! U kolovozu je, dodaje EK, stopa registrirane nezaposlenosti već dosegla 16,4, a stopa nezaposlenosti mladih još je na kraju 2009. narasla na poraznih 25,1 posto.

EK napominje kako i dalje čeka da Vlada počne primjenjivati svoj u travnju prihvaćen program za oporavak gospodarstva. To bi bilo to naglo skretanje s puta u provaliju na put oporavka. Ali nije to jedina zamjerka. Kako ocijeniti vladu koja se ne zna sagnuti i pokupiti novac koji joj leži na cesti? Ravno polovicu novca iz zaključenoga pretpristupnoga programa SAPARD, namijenjena razvitku hrvatskoga sela, Vlada nije iskoristila, ističe EK u Izvještaju; ostavila ga je u europskoj središnjoj blagajni u Bruxellesu, da se vrati u proračune zemalja članica.

S IPARD-om, seoskome razvitku namijenjenim dijelom novoga objedinjenoga pretpristupnoga fonda IPA-e, ne ide mnogo bolje. EK za to okrivljuje “nedostatnu upravnu sposobnost”, tj. manjkavu popunjenost i osposobljenost upravnih tijela koja bi novcem iz europskoga proračuna trebala upravljati. Na papiru je sve to ispravno postavljeno, ali u praksi “primjena velikih programa zaostaje zbog niske kakvoće zahtjeva za projekte i natječajne dokumentacije”. Zbog neznanja, dakle.

Na nizu se mjesta u Izvještaju ističe da su nužni zakoni prihvaćeni – iako, ističe EK, Sabor baš i nije pokazao zadivljujuću zakonodavnu sposobnost, ne glede broja prihvaćenih zakonskih propisa nego glede propitivanja njihove kakvoće – ali da provedba zapinje. Uz takav pristup državne uprave poslu nije ni čudo da EK upozorava kako se za “gladak prijelaz” s pretpristupnih fondova na one kohezijske i ustrojne traži “daljnje napore na izgradnji prijeko potrebne stručnosti i prenošenju znanja između odnosnih uprava”, te “predanost mjerodavnih ministarstava poboljšanju zapošljavanja i zadržavanja kadrova” koji će upravljati europskim novcem.

Iz tih bismo fondova u prve dvije godine članstva imali priliku poduprijeti razvitak Hrvatske s nepovratnih 3,5 milijarda eura pa su oni glavni izvor vladina optimizma da će nam poslije ulaska u članstvo samo od sebe krenuti na bolje. Neće ako ne budemo znali taj novac povući i dobro iskoristiti.

Što god da Vlada odluči – skrenuti na put oporavka ili pustiti birače da sami izaberu svoj put – mora to učiniti danas. Sutra smo već na rubu ponora.

Ključne riječi

Komentara 17

GR
Gradinar
19:51 16.11.2010.

Prilično sam siguran da ova vladajuća garnitura ne zna niti može usmjeriti zemlju pravcem razvoja. Što je još gore, prilično sam siguran da ni oporba ( SDP) to niti zna niti može! Čisto da malo zamjenimo glavne junake naših nevolja, a, možda je i to nešto!?

CI
cici14
12:31 16.11.2010.

Hm Kojem ponoru? Pa već smo dole. Kaj postoje dvije etaže?

OB
-obrisani-
17:00 16.11.2010.

\"EK napominje kako i dalje čeka da Vlada počne primjenjivati svoj u travnju prihvaćen program za oporavak gospodarstva. \" --- EK još čeka da se primijeni i u veljači prošle godine prihvaćen Sanaderov antirecesijski paket.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?