22.03.2011. u 12:00

Zapad se našao u vrlo nezgodnoj situaciji jer je svjestan da bez uklanjanja Gadafija nema mira u Libiji

Hoćemo ga ubiti, nećemo ga ubiti, hoćemo... Tako izgledaju odgovori visokih vojnih i političkih dužnosnika koji su pokrenuli Odisejevu zoru ili kako li se već zove operacija protiv libijskog vođe Moamera Gadafija. Dok britanski ministar obrane Liam Fox izjavljuju da je Gadafi legitimna meta, Amerikanci se hvataju za glavu jer zna da ubojstvo jednog šefa države, pa makar on bio dugogodišnji diktator, može donijeti više dugoročnih problema nego trenutačne koristi.

Zapad se našao u vrlo nezgodnoj situaciji jer je svjestan da bez uklanjanja Gadafija nema mira u Libiji, ali i da njegov ostanak znači dugotrajnu agoniju građanskog rata. Da je ekscentrični diktator htio mirno otići, imao je dosta vremena i puno bolju pregovaračku poziciji. Nije tajna da mu je Zapad bio spreman dati častan uzmak, kao što ga je, uostalom, dao i bivšim diktatorima Tunisa i Egipta. Ali ta je opcija bila izgledna dok Gadafi nije pokrenuo vojsku i plaćenike kako bi skršio otpor pobunjenika.

Ako Gadafi iziđe živi iz ove avanture, onda ga u najboljem slučaju čeka Haaški sud i dugogodišnja robija. Međutim, kako vođi i njegovim sinovima u ovoj fazi ne pada na pamet odlazak, a pobunjenici su preslabi da ga sami pobijede, nije nemoguće da su planeri Odiseje razmišljali o tome da pošalju jednu pametnu bomba na diktatorov šator. Bez njega bi se puno lakše prekinuo građanski rat, ali nakon likvidacije Gadafija, Zapad ne bi imao superiornu moralnu poziciju kakvu je imao za izglasavanja Rezolucije UN-a kojom se odobrava vojna akcija. Kritičari mogu s pravom zaključiti da zapadne sile ne štite samo civile. Stoga bi Zapadu najviše odgovaralo da Gadafija uklone sami Libijci. Tek ako se to ne ostvari, mogli bi mu poslati jedan Tomahawk. Bez pompe i po mogućnosti da se to nikad ne sazna.

Ključne riječi

Komentara 9

LU
ludoglavi
13:00 22.03.2011.

možda bi bilo najbolje da mesić pozove svog prijatelja k nama. politički azil za titova pajdaša koji je i sam krvolok kao i šepavi joža. ne nazire se tu neko bezbolno riješenje a sudeći po kaktastrofi koju su britanci započeli u afganistanu i traje već više od stoljeća samo nam fali ista katastrofa u mediteranu. počinjanjem bombardiranja u libiji otkrili su se pravi kreatori nemira u arapskom svijetu, britanci i francuzi. nije da mi je žao bilo koga od tih muslimana ali ovo bi moglo biti nešto što će pokrenuti sukobe većih razmjera. uz našu dragu bosnu gdje hrvati ionako nemaju nikakva prava samo nam još fale muđosi sa svojim bombama usred turističke sezone.

ZA
zagabria1
14:56 22.03.2011.

ne brine mene arapski svijet, britanci i francuzi su ionako najveci kreatori nemira u siroj okolici. Da se njih pitalo vise nas ne bi bilo. Mrino su gledali kako nas tuku prizeljkujuci valjda da cim prije zavrse da im ne remetimo mir.

PG
praseca gripa
23:42 22.03.2011.

Bas me briga za Gadafija. Za njega se ionako brine Stipan pa nek ga dovede k sebi,bit ce izvanredna turisticka atrakcija s anedom Ukraden!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?