Mikroorganizmi u crijevima štakora dovode do povišenog krvnog tlaka kod tih životinja. Američki znanstvenici s Baylor College of Medicine proučavali su dvije skupine životinja od kojih je jedna imala normalan krvni tlak, a druga povišen.
Životinjama je uklonjen dio biološkog sadržaja crijeva i potom su deset dana primale antibiotik da bi se smanjila crijevna flora.
Nakon toga crijevni je sadržaj s “hipertenzijskim” mikrobima vraćen štakorima s normalnim tlakom, a sadržaj s normalnim mikroorganizmima onima s povišenim.
Znanstvenici su utvrdili da se skupini koja je tretirana “hipertenzijskim” mikroorganizmima tlak povisio, a kod hipertenzijske skupine tretirane normalnim mikroorganizmima postignuto je tek djelomično smanjenje tlaka.
To pokazuje da je potrebno nastaviti istraživati utjecaj crijevnih mikroorganizama na razvoj povišenog krvnog tlaka kod ljudi te da bi hrana s probioticima mogla imati pozitivan učinak na tlak.
>>Ove namirnice i dodaci prehrani smanjuju visoki krvni tlak!
>>Je li sol zdrava ili nije? Istraživanje tvrdi da sol ne prouzročuje visoki krvni tlak