Predsjednik Hrvatskog kulinarskog saveza, vrhunski kuhar iz Varaždina Damir Crleni, osvrnuo se na nastup hrvatske kulinarske reprezentacije na nedavnom svjetskom prvenstvu na EXPOGAST-u u Luksemburgu, odakle su se vratili s brončanom medaljom u ekipnoj konkurenciji u pripremi restoranskog menija i pripremi hladnog stola, a u pojedinačnoj konkurenciji medalje su osvojili Katja Brajko i Davor Martinović. Nakon okršaja s vrhunskim svjetskim kuharima, naše majstore kuhače, za koje su kolege osvajači medalja (iz Singapura, Švedske i SAD-a) rekli da su sve bolji i već im je skoro na dohvatu srebrna medalja, čekaju međusobni okršaji na sajmu kulinarstva u Opatiji početkom prosinca.
Pored natjecanja kuhara i slastičara, a u toj kategoriji neizvjesno je hoće li Mirjana Kozlina iz zagrebačkog Regent Esplanadea obraniti prošlogodišnji naslov, na redu je natjecanje učenika završnih razreda 17 ugostiteljskih škola "Kamelija kup" u 11 kategorija. Tih 49 natjecatelja čeka nimalo lak posao – ne znaju unaprijed koje će namirnice dobiti, a nakon što ih dobiju imaju samo 60 minuta da od njih uz pomoć svojih mentora osmisle jelovnik.
Davor Crleni, inače prvi pobjednik kuharskog prvenstva Hrvatske 2004., spomenuo je i druge pojedinosti iz rada Hrvatskog kulinarskog saveza, kao što su briga za očuvanje hrvatske kulinarske baštine i tradicionalnih jela, uvođenje na Danima kulinarstva posebne kategorije bolničkog menija, uz uvažavanje svih ekonomskih ograničenja kojima su bolnički kuhari sputani te planirane slične kategorije za radničke i studentske menze.
Crleni je pozvao sve ljubitelje dobre hrane i gastronomskih doživljaja da iskoriste povoljne aranžmane turističkih agencija i od 6. do 12. prosinca posjete Opatiju te uživaju u najboljem što hrvatski kuhari znaju pripremiti – više od 200 različitih kreativnih jela. Gala večera planirana je za 10. prosinca, a zadnji dan manifestacije, nakon proglašenja ovogodišnjih kulinarskih laureata, posjetitelje očekuje svečani ručak koji će pripremiti prošlogodišnja prvakinja Nikolina Lončar (iz koprivničkog restorana Zlatan).
Pored Crlenog, okupljenima se ukratko obratio i mr. Predrag Šegović iz Perutnine Čakovec, jednog od glavnih sponzora Hrvatskog kulinarskog saveza, a njihove proizvode moglo se kušati u četiri varijante koje je pripremio kuhar Bon Appetita D. Martinović, brončani iz Luksemburga. Uz izvrsnu piletinu u crnom vinu s njokima, prženu piletinu s cherry-rajčicama, te piletinu u umaku od gljiva, posebno se isticao prigodan blagdanski recept; piletina s bosiljkom i bučom, koja je najviše impresionirala prisutne i najavila gastronomske doživljaje u Opatiji idući tjedan.