Rasipni Holding

Evo koliko Holding dodatno daje za plaće zaposlenika bez valjane stručne spreme

Holding
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/2
14.07.2014.
u 12:00

Najviše se pojedinačno troši na zaposlenike u Upravi, a svaki od njih dobije 51 tisuću kuna više nego bi trebao

Nakon što je Ksenija Boras, dugogodišnja pravnica i pomoćnica predsjednika uprave Zagrebačkog holdinga Slobodana Ljubičića, uhvaćena s lažnom diplomom, u gradskoj tvrtki počela je istraga o vjerodostojnosti dokumenata zaposlenika.

A najnovijom analizom radnika koju Večernji list ima utvrđeno je da njih čak 1453 rade na mjestu za koje nemaju valjanu stručnu spremu.Planiraju smanjenje plaćaRevizijom radnika čiji je stupanj stručne spreme niži od potrebne prema temeljnom kolektivnom ugovoru utvrđeno je i to da se za plaće radnika za mjesto na kojem rade, a nisu kvalificirani izdvaja mjesečno oko 1,9 milijuna kuna više nego bi trebalo.

– U financijskom smislu troškovi osoblja godišnje su veći za 23 milijuna kuna u odnosu na troškove osoblja koji bi trebali biti prema temeljnom kolektivnom ugovoru – piše u nalazu Službe za unutarnju reviziju i kontrolu.Prema evidenciji koju je uprava provela do 31. svibnja ove godine najviše takvih slučajeva bilo je u Zagrebačkom električnom tramvaju (ZET). Tamo čak 293 djelatnika rade na mjestu za koje nemaju kvalifikacije.

Velik je broj takvih i u Gradskoj plinari Zagreb, 155, te isto toliko u Gradskim grobljima, a 151 zaposlenik radi na mjestu za koje nema stručnu spremu u Tržnicama Zagreb. No prema planu Holdinga njihove plaće trebale bi se smanjiti.

– Odgovorne osobe podružnica i društava prilikom usvajanja novih sistematizacija moraju uskladiti koeficijente radnih mjesta sa stručnom spremom svakog pojedinog radnika – piše u preporuci koju je dala služba.

Prema planu uštede tako bi se samo na jednom radniku ZET-a koji nema kvalifikacije za radno mjesto na kojem radi trebalo uštedjeti oko 25 tisuća kuna godišnje, a ukupno bi ZET godišnje, ako se sistematizacija provede, mogao uštedjeti više od sedam milijuna kuna. Najviše bi se pak uštedjelo na jednom radniku godišnje sistematizacijom same direkcije u kojoj je 21 osoba zaposlena bez valjanje stručne spreme.

Foto: Jelena Vuković

Pojedinačno na zaposlenike bez valjane stručne spreme, a koji vode tvrtku, izdvoji se godišnje najviše, više od 51 tisuća kuna, a za 21, koliko ih je ukupno, nešto više od milijun kuna. A upravo u direkciji i njihovim plaćama najveći je problem, smatraju sindikalisti

.– Nakon nove sistematizacije dogodilo se da su neki ljudi koji deset godina rade na nekom radnom mjestu isto i zadržali bez obzira na to što odjednom nisu imali stručnu spremu za njega, no imali su iskustvo.

Problem su oni koji su se zapošljavali bez kvalifikacija, a takvih je najviše u direkciji gdje su kojekakvi voditelji projekata, pomoćnici i savjetnici – smatra Darko Kleinberger, predstavnik sindikata Zagrebparkinga.Manji broj zaposlenihLani je radnika bez valjane stručne spreme bilo 1639, a broj je, kao i onaj ukupno zaposlenih, smanjen i sada ih je 10.847.

– Svi direktori podružnica ili društava prilikom usvajanja novih sistematizacija imaju obvezu uskladiti koeficijente radnih mjesta sa stručnom spremom zaposlenika – potvrdili su u Holdingu.

>>Prodavao im 'posao' u Holdingu za 1000 eura

Komentara 19

KO
komentatorv3
14:31 14.07.2014.

iskreno glupo je da ti o tom papiru ovisi placa. najmanje 50% psolova se moze radit na temelju iskustva i kompetencije, a ne da se studira ekonomiju il promet sam zato da ti automatizmom placa bude visa...

SA
sarajupu
13:19 14.07.2014.

Uprava Holdinga je angažirala službe za unutarnju reviziju i kontrolu da ih se pročešlja, koliko vidim imaju plan ušteda i izlaze iz minusa, ove godine su i u plusu. Tako bi trebalo pročešljati i državne službe, tvrtke i agencije.

DU
Deleted user
12:34 14.07.2014.

U podruznici ViO vrlo je interesantno koliki su koeficjenti dodjeljivani na halo i izmisljene uvjete posla. Malo falsificiras, malo zloupotrebljavas polozaj pa te malo uhvate i onda nagrade ogromnim koeficjentom i placicom ko u menadera. Zasto se disciplinski postupci protiv sirotinje vode ekspresno i vrlo ubitacno dok se sefovski spremaju po ladicama. Kako je moguce da se pojedinim sefovima godinama za nerad i setnje u radno vrijeme gleda kroz prste i kad ih se prijavi sve se na halo zataska. G. gradonacelnice tak se ne dela.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije