Skijalište na Hrastovačkoj gori

Zimski skijaški centar izniknuo na Banovini

19.01.2009.
u 16:19

Današnje jugo, s naglim topljenjem snijega, nije obradovalo Hrastovčane. Povrh svojih kuća, na padinama zvanim Vrelo, istopila se velika zimska radost: čak pet skijaških staza, od 50, 100, 200 i 300 metara spusta.

Sami raskrčili šikaru
Jedino skijalište na području Petrinje, a možda i županiji, ima i 120 metara vlastite vučnice. Na zimsko veselje ovdje se mislilo još za ljetnih dana.

– Složnim akcijama raskrčena je šumska šikara i uređen teren. Traktor s opremom ustupio je Željko Softić i na kraju posla još darovao janjca za ražanj. U dragovoljnom radu prednjačili su Josip Radućević, Ivica i Milan Rokić, Mladen Korečić, Zdenko Vračan, Alenko Dumbović i Zlatko Sigur. Novcem mještana kupljen je i uređaj za vučnicu, a na spustu skijališta sagrađena je drvena nadstrešnica. To je mjesto za predah, roštiljanje, kavu, čaj i okrijepu našim vinom – kaže Nina Panjan, predsjednica Vijeća MO Hrastovice. Čak 50 klinaca, mladeži, djevojaka, muškaraca i žena, naučilo je skijati i provodilo sate i dane na obronku svoje Hrastovačke gore.

– Ovo je naše Sljeme, Bjelolasica.., sve u jednom. Staze su samo za skijaše, nisu prilagođene sanjkanju – dodaje Z. Sigur, koji je među najstarijim skijašima. Od mladih prednjači petogodišnji Jakov Dumbović, koji skija već drugu zimu, uz oca Alenka i starijeg brata Filipa.

– Ovaj predio ima posebnu mikroklimu, smješten prema sjeveru, dugo zadržava snijeg i hladnoću. Još su naši djedovi i očevi znali zimske prednosti padina Vrela, nama dragog skijališta – ponosno ističe Nina Panjan. Proteklih hladnih dana onamo su dolazili i prijatelji i poznanici iz Petrinje, a po prtini uzbrdo penjali se i mještani bez skija.

 – Došao sam iz znatiželje, da vidim kako uživaju unuka Lorena i zet Josip Radičević – kazao je Antun Rokić (65). Sa svojom razigranom retrivericom Nerom na glavni plato uzverao se i Darko Jakupić.

Želite prijaviti greške?