BARBARA KOLAR, RADIO I TV VODITELJICA

ZVJEZDANA CRTICA: Barbara Kolar

import
16.04.2008.
u 18:22


Vaše najdraže putovanje?
Jako volim putovati i doista mi je žao ako zvuči klišeizirano, ali ne mogu izdvojiti koje mi je putovanje najdraže. Još kao sasvim malena obožavala sam ići na more, ne samo zbog sunčanja i kupanja za čim sam luda i danas, već i stoga što bi naša obiteljska putovanja do i sa odredišta trajala po nekoliko dana tako da smo obišli gotovo cijelu bivšu državu. U izuzetno mi je dragom sjećanju ostalo mjesec dana provedenih u Londonu 1993. Bilo je to prvo moje samostalno dugoročnije prekogranično izbivanje, a za posljedicu ima to da sam i danas na prijedlog posjeta britanskoj prijestolnici spremna odmah spakirati stvari. Na vrhu top liste najdražih destinacija uz London mi je svakako i New York u kojem sam bila 4 puta i uvijek bih mogla ići ponovno. U oba se grada, ma kako to čudno zvučalo, osjećam kao da sam se vratila doma, kao da mi je najprirodnije na svijetu biti tamo. Rado pamtim i rodjendansko poklon-putovanje u Rim 2006. Od ljetovanja bih izdvojila fly and drive aranžman u kojem sam 2001. obišla Kretu – savršen omjer doživljaja, kulture i najobičnijeg ljenčarenja na božanstvenim plažama.

Anegdota s putovanja
2003. sam s prijateljicom u sustavnom ljetnom istraživanju grčkih otoka putovala na Samos. Prije konačne destinacije sletjeli smo na nekom drugom otoku gdje je vjetar toliko silno puhao da su se ljudima torbe na kotačićima otimale iz ruku i nekontrolirano “rulale” pistom. Obećale smo si odmah da ćemo upamtiti to mjesto kako nikad ne bismo tamo otišle. 2006. sam doslovno od danas do sutra birala kuda ću otići sama i ozbiljno se odmoriti. Karpathos je zvučao primamljivo, dok nas stjuardesa nije upozorila da ćemo sletjeti u zoni jakog vjetra. Naravno, bio je to “onaj” otok! Trebalo mi je postati sumnjivo već na ljubljanskom aerodromu, kad sam vidjela zgodne preplanule momke koji ukrcavaju ogromne pakete. Naime, zahvaljujući upravo vjetru Karpathos je savršena destinacija za surfere i mjesto gdje se održavaju svjetska prvestva u brzinskom wind surfu. Naravno, ne puše tako suludo na cijelome otoku, a odmor je bio sjajan. Ipak sam i danas sretna što sam, kad sam već “morala” putovati u haljinici na preklop bar ispod odjenula fino rublje. Jer su ga na aerodromu svi vidjeli.


Što vam je ostalo u najljepšem sjećanju?
Opet teško pitanje, svako je putovanje užitak i lijepa uspomena samo po sebi.  Ali evo, uz sve ono što sam već prije spominjala, recimo… ronjenje s tropskim ribicama na Havajima, pustinjski safari u Tunisu, prvi posjet Veneciji kad mi je bilo 9 godina, jutarnja tišina na Mljetu, pogled na New York iz zraka pri prvom dolasku, savršeno poslijepodne u Amsterdamu prošlog ljeta…

Destinacija iz snova?
Da budem iskrena, jako je malo mjesta za koje bih mogla kategorički izjaviti – e tamo nikad ne bih željela otići. Da se mene pita bila bih na cesti, u zraku ili na moru 300 dana godišnje! No, u posljednje me vrijeme najviše privlači Južna Amerika. Naravno, ne bih voljela da to bude neka od onih “10 zemalja u 10 dana” varijanti. Trebalo bi trajati bar mjesec dana, što mi s postojećim rasporedom baš i nije jednostavno organizirati. Moralo bi obuhvatiti Meksiko, Argentinu, Brazil, Boliviju i Peru obavezno, a sve dodatne opcije su dobrodošle.

Zbog čega Vas baš ta destinacija najviše privlači?
Godinama imam neku bizarnu viziju sebe kako se vozim na jednom od onih meksičkih autobusa u kojima s ljudima putuju kokoši, pa bih ju voljela I oživjeti. Napominjem pritom da nemam iluziju da će u autobusu kraj mene sjediti netko sličan Antoniju Banderasu i da znam kako 8 od 10 putnika na takvim putovanjima opljačkaju do zadnjeg novčića. Ali zvuči kao solidna avantura, zar ne? A i one šarene kapice s Anda su mi se uvijek sviđale.


S obzirom na show PLES SA ZVJEZDAMA i ZVIJEZDE PJEVAJU, plešete li ili pjevate na svojim putovanjima?
Na putovanjima radim sve što mi predstavlja uživanje, pa ako to u danom trenutku znači plesanje u nekom klubu do ranih jutarnjih sati, svladavanje lokalnih plesnih vještina nekog kraja ili “zavijanje” na karaokama – ja sam za!


Planirate li uskoro neko putovanje? Gdje?
Još nemam ideju ni kada ni gdje ću na ljetni dio godišnjeg odmora, ali je sigurno da će destinacija biti topla, morska i jako mirna. Što se ostalih putovanja tiče, razgovarala sam s prijateljicom o božićnom shoppingu u New Yorku, pa želim vjerovati da je to “gotova stvar”. Planirala sam u svibnju otići tjedan dana u Paris u kojem nisam bila punih 10 godina, ali bojim se da mi obveze to neće dopustiti.

Putujete li radije u većem društvu ili u dvoje?
Nisam ljubiteljica putovanja u prevelikim društvima jer to često podrazumijeva previše kompromisa. U svakodnevnom sam životu inače vrlo prilagodljiva i prilično tolerantna, ali kad uspijem izdvojiti vrijeme i novac za odlazak na mjesto o kojem maštam onda volim da bude “po mom”. Prije puta obično smislim što moram vidjeti, a kako je to najčešće – sve, suputnik mora biti netko tko može pratiti moj tempo ili zna kako će se zabaviti, dok ja manijakalno tragam za nekom znamenitosti. Zaljubljeni muškarac je idealni suputnik jer će se potruditi ugoditi u svakom smislu - recimo sjediti sa mnom svaku večer u kazalištu, iako inače prag Talijina hrama prijedje dva puta godišnje. Savršena suputnica je i moja najbolja prijateljica – godinama ljetujemo zajedno, imamo slične bioritmove i nikad se nismo ni porječkale. Što nam se svidja radimo zajedno, ali svaka zadržava slobodu ugoditi svojim mušicama i hirovima.



Želite prijaviti greške?