Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZ MINUTE U MINUTU

Danke i dalje nema, razmatra se pretraživanje jezera: Uhićen policajac, majka na dan nestanka brisala poruke?

Danka
Foto: MUP Srbije
1/25
Autori: Vecernji.hr, Hina
29.03.2024.
u 21:16

Četvrti je dan nestanka malene Danke (2), koja je posljednji put viđena u utorak oko 13 sati.

Oči cijele regije usmjerene su prema srpskom gradu Boru gdje od utorka traje potraga za nestalom dvogodišnjom djevojčicom Dankom Ilić. Nakon dan i pol prekinuta je pretraga terena u kojoj je sudjelovalo oko 350 ljudi te se krenulo u raščišćavanje terena oko kuće gdje je posljednji put viđena curica. Dovezeni su bageri kako bi se ubrzao taj proces.

Tijek događaja:

21:00 Izvori bliski istrazi za Blic su kazali da su vatrogasci spremni pretraživati sve vodovode i kanalizaciju u Banjskom polju, kao i kanale koji vode do obližnjeg jezera, u blizini mjesta gdje je prijavljen nestanak Danke Ilić. Izvor "Blica" iz istrage kaže da će u nastavku potrage možda biti potrebno pregledati cijelo jezero.


16:40 Policajac iz policijske uprave Bor priveden je u petak zbog odavanja informacija iz istrage o nestanku male Danke Ilić (2), piše Blic. Policajac je bio podvrgnut poligrafskom testiranju, koje je pao.


15:32 - Specijalistički timovi za spašavanje iz ruševina Sektora za izvanredne situacije iz Beograda i Novog Sada, zajedno sa ostalim pripadnicima Ministarstva unutarnjih poslova, od ranih jutarnjih sati temeljito su pretražili tunel, podzemne kanale i okna ukupne dužine oko 4,5 kilometara, naveo je MUP Republike Srbije. Temeljitom pretragom, kako se dodaje, nisu pronađeni nikakvi tragovi koji bi ukazivali da se tu nalazila dvogodišnja Danka Ilić, djevojčica čiji je nestanak prijavljen u utorak, 26. ožujka.

Nakon više od 70 sati detaljne pretrage terena, pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova nastavljaju intenzivan operativni rad na pronalasku djevojčice i utvrđivanju svih činjenica i okolnosti nestanka djeteta, napominje MUP. 

 

Danka
1/15

14:50 - "Nadam se da će ovo uskoro završiti. Vjerujem da je Danka živa", rekao je djed djevojčice za Blic. On je danas oko 14 sati došao na mjesto nestanka 2-godišnje unuke. 


14:45 - Otac Danke Ilić prošao je poligrafsko ispitivanje, navodi Blic. Majka djevojčice u petom je mjesecu trudnoće te zbog toga ne može biti podvrgnuta poligrafskom ispitivanju.


VIDEO Bager ispred kuće gdje je malena Danka nestala


14:00 - Portal Blic prenosi kako je majčin mobitel poslan na vještačenje nakon što je djevojčica nestala. Prema neslužbenim informacijama, majka je na dan nestanka, kao i dan ranije, obrisala mnogo poruka i zapisa o pozivima. 

>>OPŠIRNIJE


12:33 – Majka djevojčice Danke ponovno je dovedena u policijsku postaju kako bi dala izjavu vezanu uz nove informacije, doznaje Nova.rs. Prema neslužbenim informacijama, majka je dovedena na razgovorom u povodu informacija do kojih je MUP došao operativnim radom te u povodu informacija koje stižu preko verzije sustava "Amber alert".


12:24 – Direktor Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Igor Jurić izjavio je da u slučaju nestanka djevojčice "sve okolnosti koje su dovele do tog nestanka bude sumnju", među njima i izjave bliskih ljudi nestale curice koje su proturječne. Jurić, čija je petnaestogodišnja kći Tijana oteta, silovana i ubijena 2014. godine, ocijenio je u izjavi beogradskim medijima kako je "u prvi mah bilo teško povjerovati" da je djevojčica od dvije godine mogla otići tako daleko da čak i policija, koja je vrlo brzo došla na teren, nije mogla pronaći.

Sada, s obzirom na protok vremena, ostaje jedino nada, no strah je i kod mene – a siguran sam kod velikog broja građana – sve veći, rekao je.

Jurić je bio inicijator usvajanja tzv. Tijanina zakona kojim je srbijansko pravosuđe, među ostalim, ukinulo kaznu zatvora od 30 do 40 godina i uvelo doživotni zatvor za najteža kaznena djela počinjena nad malodobnim osobama. Doživotna kazna predviđena je za teško ubojstvo, silovanje, obljubu nad malodobnom ili nemoćnom osobom i trudnicama. Taj prijedlog Fondacije "Tijana Jurić" peticijom je poduprlo oko 160.000 građana.


VEZANI ČLANCI:


11:55 – Prema informacijama portala Nova.rs, policija pretražuje i ostale kuće u mjestu gdje je djevojčica nestala.


10:23Bratislav Gašić, ministar unutarnjih poslova Republike Srbije, stigao je na mjesto nestanka djevojčice Danke. Na tom području, ispred kuće, i danas će se raditi na raščišćavanju terena, navodi Nova.rs.


9:50Stefan Dragomirović, ujak nestale Danke, istaknuo je kako je zabrinut za djevojčicu, ali i za svoju sestru Ivanu, majku dvogodišnjakinje. Naime, Ivana je noć sa srijede na četvrtak provela u njegovoj kući s obzirom na to da ju je policija razdvojila od supruga. 

"Bila je shrvana, plakala je i rekla mi da nije mogla zaspati. Unatoč svemu, morao sam raditi. Bio sam u rudniku. Ni ja ni moja obitelj nemamo što skrivati", kazao je. Ističe kako mu je sestra bila na godišnjem odmoru te je djecu odvela na mjesto gdje je Danka nestala. Tamo su djeca mogla biti na otvorenom jer je bio lijep dan. Djeca su se igrala te je sin tražio vode za piće. Dok je njemu davala vode, više nije vidjela Danku te je mislila kako je otišla negdje iza drveća. Nedugo nakon što djevojčicu nije pronašla, krenula je velika potraga, navodi Blic

"Moguće je da je netko pratio Ivanu s djecom do Banjskog Polja i iskoristio trenutak te zgrabio dijete", naveo je. Osvrnuo se i na navode da su majka i otac nešto napravili djetetu: "Mislim da Ivana nije sposobna za tako nešto i ne mogu zamisliti da zna gdje je Danka nestala. Vjerujem da Ivana govori istinu."


9:30 – Federalna uprava policije BiH uhitila je jučer, 28. ožujka, tri osobe koje se sumnjiče da su putem društvene mreže TikTok objavile da su povezane s nestankom dvogodišnje djevojčice Danke Ilić. Provedenim pretresom utvrđeno je da su dojave s društvene mreže bile lažne. MUP Republike Srbije objavio je i snimku uhićenja.

>>OPŠIRNIJE


8:48 – Dvije specijalističke ekipe za spašavanje iz ruševina iz Beograda i Novog Sada, iz Sektora za izvanredne situacije MUP-a, stigle su na mjesto nestanka djevojčice i rano jutros započele detaljnu pretragu terena oko kuće, izvijestio je MUP Republike Srbije. Ekipe se, kako se dodaje, sastoje od 18 vatrogasaca-spasilaca s pet terenskih vozila i spasilačkim psom.

"Pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova kontinuirano poduzimaju sve mjere i radnje na pronalasku djevojčice i utvrđivanju svih činjenica i okolnosti njezina nestanka", ističe MUP. 

Danka
1/14

7:15 – Posebno važan dio istrage jest majka Ivana, jer je ona jedina bila s djecom i ona je bila ta koja je posljednja vidjela svoju kćer prije nestanka. Ona i muž proveli su više od deset sati u četvrtak u policijskoj postaji na informativnom razgovoru, navodi Blic.


7:00 – Četvrti je dan potrage za djevojčicom Dankom.


6:30 – Slučaj je prešao i granice Srbije. Naime, uhićene su tri osobe u Hadžićima, na području Kantona Sarajevo, koje su tvrdile da su povezane s nestankom dvogodišnje djevojčice Danke Ilić iz Srbije. Tražile su 25 tisuća eura, a utvrđeno je da je izjava bila lažna.

"Federalna uprava policije Bosne i Hercegovine na osnovu informacija Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srbije, Uprave za tehniku, uhitila je tri osobe koje se sumnjiče da su putem društvene mreže TikTok objavile da su povezane s nestankom djevojčice Danke Ilić", prenosi Klix.ba.

Više o tome, pročitajte OVDJE


6:00 – Pogledajte kako je izgledala potraga trećeg dana

Danka
1/9

Komentara 8

NE
NervozniPoštar
08:10 29.03.2024.

Neobičan publicitet je dan ovom događaju u svim medijima u Hrvatskoj. Mislim da se radi o nekoj vrsti skretanja pažnje, nekakav komplot, hibridno djelovanje. Ok, mala je oteta i sve, ali takve stvari se događaju na mjesečnoj bazi u Italiji, o čemu nikad nema spomena.

DO
doktorica
10:21 29.03.2024.

pa sad bi zaista bilo dosta,neka se time bavi Srbija.

MO
modovisisajteMaraschino
07:24 29.03.2024.

Ako je netko blizak obitelji ili sami roditelji/roditelj kriv za nestanak, sigurno nije tamo gdje kopaju. U tom slučaju nije ona slučajno otišla tamo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije