Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UŽIVO: POTRAGA U SRBIJI

Otkriveno zašto Dankina (2) majka nije išla na poligraf, helikopteri nadlijeću mjesto nestanka djevojčice

Danka
Foto: MUP Srbije
1/28
28.03.2024.
u 21:05

"Pripadnici MUP-a intenzivno rade na pronalasku djevojčice, kao i na utvrđivanju svih činjenica i okolnosti u vezi s njezinim nestankom", istaknuo je MUP Republike Srbije

  • Danka (2) nestala je u utorak oko 13 sati u naselju Banjsko Polje kod grada Bora u Srbiji.
  • Zbog nestanka djevojčice prvi put u Srbiji aktiviran je sustav "Nađi me".
  • Policija je u srijedu popodne prekinula terensku pretragu nakon 27 sati.
  • Roditelji djevojčice u četvrtak su ponovno bili u policiji na ispitivanju.

GALERIJA U Srbiji nestala djevojčica Danka (2)

Danka
1/17

Tijek događaja: 

21:05 Tri osobe koje su uhićene kod Hadžića zbog tvrdnji da imaju podatke o nestaloj devojčici iz Srbije Danki Ilić, za koje su tražili novac, izjavili su u policiji da su se "samo šalili", piše N1 Sarajevo. Svi uhićeni su članovi jedne obitelji, dodaje se.


21:00 Sigurnosni analitičar Darko Obradović za Dnevnik Nove TV govorio je o istrazi i potrazi za dvogodišnjom Dankom. Odgovorio je na pitanje kako tumači zaokret u istrazi ako u pitanju nije klasična otmica. "Mi vidimo da dolazi do napretka u istrazi onda kada se može eliminirati krivično djelo otmice. Policija raspolaže dovoljnim brojem dokaza i informacija da može isključiti otmicu, da su provjereni svi granični prijelazi, da su provjerena čvorišta i zapravo govorimo o tome da je sada na djelu forenzika i operativno-taktičke mjere gdje se sužava prostor potrage i krug sumnjivaca", objasnio je Obradović.

"Važno je da se formira broj lica koja mogu dati neophodna saznanja po pitanju nestanka djevojčice, s jedne strane, a s druge strane nužno je utvrditi prostorno-materijalne veze, ta tri faktora su sada suštinski važna. Neposredno pred emisiju saznali smo da je policija formirala određena mjesta zločina gdje su razapeti šatori i očito je da se ispod tih šatora provode istražne mjere. I bageri su na terenu kako bi se prokopale određene lokacije. A što se tiče samog poligrafa, ne kaže se džaba da je trudnoća blagoslovljeno drugo stanje - trudnica može prevariti poligraf, kao i srčani bolesnici i ta lica nisu pogodna za poligraf, ali mislim da je to zadnja mjera kad se iscrpe materijalni dokazi", ističe Obradović.  

Misli kako policija drži istragu pod kontrolom. "Mislim da policija drži stvari jer je obustavila potragu. Potraga ne bi nikad bila obustavljena da se nisu pojavili materijalni tragovi ili saznanja koja idu u prilog obustavljanju potrage. Potraga se ne bi otkazivala da nije došlo do nekih preokreta u ovoj istrazi. Radi se o ranjivoj kategoriji, žrtva je dijete", naglašava Obradović. 


20:00 Kako je javila reporterka N1 iz Banskog Polja kod Bora, gdje se traga za Dankom, u dvorište kuće stiglo je nekoliko policijskih vozila pod rotacijom, kao i vatrogasci. Čeka se potvrda iz policije ima kakvih novih tragova. Helikopter nadlijeće područje. Stigao je i ministar unutarnjih poslova, koji obilazi službe na terenu.

Prema neslužbenim saznanjima "Blica", policija ima osnova za sumnju da je nešto s nestankom Danke Ilić povezano s lokacijom pored mjesta nestanka.


19:30 Tri osobe iz okoline Hadžića u Kantonu Sarajevo uhićene su zbog tvrdnji da imaju informacije o nestaloj djevojčici Danki Ilić i za te podatke tražile 50.000 maraka. Federalna uprava policije, postupajući po aktu NCB Interpol Beograd, poduzela je mjere i radnje iz svoje nadležnosti, a koje su rezultirale lišavanjem slobode tri osobe na teritoriju Hadžića, Kanton Sarajevo, potvrđeno je za N1 Sarajevo.

Istražitelji Odsjeka za cyber kriminal Federalne uprave policije locirali su putem IP adresa osobe koje su tvrdile da imaju saznanja o nestanku maloljetne djevojčice u Srbiji, odnosno koje su tražile 50.000 maraka za otkrivanje informacija. "Maloljetna djevojčica nije pronađena na teritoriju Hadžića, a u tijeku je kriminalistička obrada uhićenih", kazao je federalni inspektor Ervin Mušinović.


18:45 Pripadnici FUP-a lišili su slobode tri osobe po aktu Interpola Beograd, za koje se sumnja da su putem TikToka objavile da su povezane s nestankom djevojčice Danke Ilić (2) u Srbiji, saznaje "Avaz". Uhićeni su na području općine Hadžići, a jedan od uhićenih zove se Basar i on je bh. državljanin. Akcija navodno još traje


18:20 Koliko je potraga za djevojčicom zahtjevna, za 24sata je rekao Aleksa Gluščević iz Gorske službe spašavanja Srbije. "Teren je brdovit, no nema mnogo strmina. Veći problem su bili dijelovi koji su bili obrasli gustim raslinjem. Nas je policija u pomoć pozvala odmah u utorak poslijepodne i došlo je nas 31 s tri potražna psa", rekao je Gluščević.

Dodao je kako je na prvi pogled sve možda izgledalo kaotično. Samo tog popodneva u akciji traganja sudjelovalo je čak 500 ljudi. Čim se uspostavila koordinacija, kaže, žandarmerija je sve dobro koordinirala te su pretražili 10 četvornih kilometara. "Bilo je zahtjevno tragati tijekom noći. Bilo je oko 10 stupnjeva, u nekoliko navrata nas je oprao pljusak. Teren smo prolazili po četiri, pet puta. Osim nas, pregledavali su ga potražni psi, dronovi i helikopter s termovizijskom kamerom. MUP je stvarno digao sve moguće snage kako bi našli djevojčicu", rekao je Gluščević.

"Po našoj statistici, dijete do tri godine može prijeći od dva do tri kilometra i sve smo to uzeli u obzir. U trenutku traganja je ondje nije bilo iako je možda moguće da se nekako pojavi. Pregledali smo svaku rupu. Vatrogasci su ispumpali svaki bunar kako bi pogledali ondje, pregledan je svaki vodotok, cijevi za odvod ispod ceste, svaka brazda u šumi. Mi smo dali sve od sebe, ali i drugi. Svi su to vrlo ozbiljno shvatili", kaže Gluščević.


18:00 Detektiv poligrafist Nikola Novak objasnio je danas da majka malene Danke ne može na poligraf zato što je trudna. "U ovom slučaju samo otac može biti testiran, a majka ne može jer je trudna. Sada treba provjeriti je li istina to što otac govori ili nije", rekao je Novak. Također, Blic javlja da je bager koji je raščišćavao dvorište u kojem je Danka Ilić posljednji put viđena prešao na imanje prekoputa, gdje skuplja drveće i grane.


16:00FOTO/VIDEO Objavljeni su novi prizori s mjesta nestanka Danke

Danka
1/9

15:05 - Roditelji djevojčice su, kako doznaje Nova.rs, sinoć razdvojeni te ih je nadzirala policija. Njihovo starije dijete, za koje je majka navela da mu je davala vodu u trenutku kada je Danka nestala, na čuvanju je kod bake i djeda dok istraga ne završi. Nova.rs navodi i kako obitelj nije bila u evidenciji Centra za socijalni rad.


14:54 Aleksa Gluščević iz Gorske službe za spašavanje Srbije (GSS) kazao je za tamošnje medije kako je GSS bio na terenu sat vremena nakon prijave nestanka dvogodišnjakinje. Također, istaknuo je kako je pregledano cijelo područje, kao i svaka kuća. 

"Što se tiče pregleda cijelog naselja, to je napravio MUP. Svaka kuće je pregledana tako da je isključeno da je dijete slučajno otišlo u neku kuću. Sve je pregledano, to je napravio MUP. Što se tiče pregleda terena i šume, sve je detaljno pregledano", rekao je, kako prenosi N1 Srbija


VEZANI ČLANCI:


12:44 – Roditelji nestale djevojčice danas su ponovno odvedeni na policiju kako bi se nastavilo saslušanje koje je jučer počelo. Kako Blic doznaje, majka i otac ispitani su u vezi s okolnostima nestanka dvogodišnjakinje. 

"Policija provjerava privatni život i kontakte članova obitelji nestale Danke. Ne isključuju ni jednu mogućnosti dok se sve detaljno ne istraži", kazao je izvor. 


12:15 – Pred kuću na mjestu nestanka stigao je bager. Kako navodi Blic, bager bi trebao raščistiti imanje koje je puno granja. Istodobno, policija pregledava šahtove i jame u naselju. Radnje se poduzimaju radi pronalaska materijalnih dokaza koji će pomoći pri pronalasku djevojčice. Naselje se pretražuje unatoč obustavljanju terenske potrage. "Pretražuje se opet sve. Policija ne odustaje", rekao je izvor Blica. 

Jedan od susjeda komentirao je za Blic nestanak Danke: "Kada je doznao da je djevojčica nestala, otac je neprekidno plakao dok je pretraživao šumu i dozivao kći. Pretužne scene, da ti se srce slomi. Svi se molimo da pronađu Danku." 


VEZANI ČLANCI:


10:20 – MUP Republike Srbije danas je, u povodu slučaja nestanka Danke, apelirao na medije da ne objavljuju neprovjerene ili netočne informacije jer se na taj način može ugroziti istraga čiji je cilj što brži pronalazak djevojčice. 

"Sigurnost i pronalazak djevojčice apsolutni je prioritet koji je iznad svih drugih interesa. Pripadnici MUP-a intenzivno rade na pronalasku djevojčice, kao i na utvrđivanju svih činjenica i okolnosti u vezi s njezinim nestankom", priopćeno je.


10:10 – Jučer se doznalo kako su roditelji dvogodišnjakinje ispitani na policiji, a pojavila se i snimka nadzorne kamere s kuće koja se navodno nalazi blizu mjesta gdje je nestala djevojčica. Na snimci se vidi automobil koji brzo prolazi, navodno oko 13:47, odnosno samo dvije minute nakon nestanka djevojčice. Kako jutros navodi portal Mondo.rs, vozilom Fiat Punto upravljao je muškarac koji je ispitan u policiji.

>>OPŠIRNIJE


10:00 – Policijska istraga, kako pišu srpski mediji, nastavlja se sve dok djevojčica ne bude pronađena. Vjeruje se kako bi jedan od tri smjera istrage mogao dovesti do pronalaska curice.

>>OPŠIRNIJE

VIDEO Srbija na nogama zbog nestanka Danke (2). Očajna majka: 'Odaziva se na ime, ali ne govori'

Komentara 7

VI
Vivian
13:09 28.03.2024.

Nije u Hrvatskoj, zasto to treba nas zanimati ?

Avatar Art of Noise
Art of Noise
19:49 28.03.2024.

Jadno dite, i roditelji mu (ako su čisti, čovik više ništa ne zna). Nadan se da će ju ubrzo naći, živu i zdravu.

TU
tutek
12:31 28.03.2024.

Vjerujem da je dijete živo. Ali postoje dvije opcije kojih se bojim: dijete je prodano. Ako je prodano nekome tko će se brinuti o njoj kao o svom djetetu, grozno je, ali nije tragedija za malu... Ali što ako jee prodana nekome tko trguje ljudskim organima?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije