Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'SLATKA JOLANDA, OVO JE TVOJ DAN...'

Fizički zdrava Nizozemka željela da ju eutanaziraju na 34. rođendan, njezin dečko objavio potresnu poruku: 'Nema više boli'

Jolanda Fun
Facebook
26.04.2024.
u 15:06

Njezin partner Peter Silvius je 25. travnja, na dan za koji je planirala smrt, napisao dirljivu poruku na Facebooku. Ona mu je u komentarima zahvalila, a od tada nije više ništa objavljivala na mrežama.

Jolanda Fun jedna je od rijetkih osoba kojima je u Nizozemskoj odobrena eutanazija iz psihijatrijskih razloga. Želja joj je bila umrijeti 25. travnja, na njezin 34. rođendan, a prije smrti imala je samo jednu posljednju želju. Kada umre, nada se, naime, "da nema ničega poslije smrti". 

Njezin partner Peter Silvius je 25. travnja, na dan za koji je planirala smrt, napisao dirljivu poruku na Facebooku. "Slatka Jolanda. Ovo je tvoj dan, dan tvog rođendana i dan kada ti se želja ostvaruje, dan s dvije strane. Jako ćeš mi nedostajati dok kreneš na svoje posljednje putovanje do mjesta gdje ćeš pronaći svoj mir i nećeš imati više boli. Volim te, uvijek si u mom srcu. Sretno zadnje putovanje i vidimo se kasnije." 34-godišnjakinja je svom voljenom odgovorila emotikonom za poljupce i kratkom porukom "Hvala, dušo". Od tada nije ništa objavljivala i nije jasno je li nastavila s planiranom smrću.

Inače, nizozemski zakoni dopuštaju eutanaziju iz psihijatrijskih razloga, ako je osoba mentalno sposobna, već duže vrijeme želi biti eutanazirana, a odluka mora biti njihova. Liječnik mora potvrditi njihovu podobnost za prekid života nakon što su sva alternativna rješenja prekrižena.

Jolanda je za The Times rekla da je imala poremećaj prehrane, rekurentnu depresiju, autizam i poteškoće s učenjem, zbog kojih se osjećala "mračno, pretjerano stimulirano, kaos u glavi, usamljenost" u društvenim situacijama. "Tužna, potištena, sumorna. Ljudi to ne vide, staviš masku i to je ono što naučiš raditi u životu."

Jolanda je, piše Daily Star, bila maltretirana kao dijete, a rekla je da je od svoje sedme godine bila u depresiji i da je puno razmišljala o smrti. "Moj otac je bolestan, moja majka je bolesna, moji roditelji se bore da prežive, a ja želim otići. Malo je čudno, ali još kad sam imala sedam godina, pitala sam majku hoću li umrijeti ako skočim s vijadukta. S tim se borim cijeli život."

VEZANI ČLANCI:

Unatoč terapiji, Jolanda je svoj život opisala kao "stalnu bol", a prije dvije godine odlučila je krenuti putem eutanazije nakon što je saznala da nizozemski zakon dopušta potpomognuto samoubojstvo iz psihijatrijskih razloga.

Jolanda je pravila vezana uz eutanaziju opisala kao "vrlo stroga" i dodala: "Ne dobijete samo eutanaziju, postoji cijeli put... Ali to je smrt na dostojanstven način: bezbolna, provode ju liječnici. Vaši najmiliji mogu biti tamo. I nitko te ne otkrije u užasnom stanju - ili nećeš završiti nesretno i još gore nego prije."

FOTO Tisuće njuškica stiglo u Zagreb: Pogledajte pse iz cijelog svijeta

Jolanda Fun
1/57

Komentara 6

TE
TenFour
16:03 26.04.2024.

Zalosno je to da je drustvo bolesnije od individualaca.

MI
MiloDijete555
16:53 26.04.2024.

Propadamo kao društvo već dugo. A sve pod parolom nekakvog napretka i ljudskih prava.

Avatar Salt-n-Pepa
Salt-n-Pepa
17:59 26.04.2024.

Možeš se ubiti ako si mentalno bolestan, ali moraš biti mentalno zdrav da doneseš takvu važnu odluku?! Ne znaš tko je tu mentalno bolesniji....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije