Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREMA ZASLUGAMA

Talijanski političari srezat će si plaće za 10 do 15 posto

predsjednici oba doma
AFP
20.05.2010.
u 14:01

Plaće političara bit će srezane između 10 i 15 posto, a prvi na redu kojima će se smanjiti primanja su ministri, najavio je danas ministar gospodarstva Giulio Tremonti.

Između 10 i 15 posto srezat će se plaće političara, a prvi na redu kojima će se smanjiti primanja su ministri, najavio je danas ministar ekonomije Giulio Tremonti. Taj potez uvrstit će se u zakon o rebalansu proračuna za razdoblje 2011.-2012., a takve su rezove najavili i predsjednici oba doma parlamenta, Gianfranco Fini i Renato Scifani.

Plaće će se za 10 posto smanjiti i menadžerima u javnim poduzećima te će se napraviti veliki rez u automobilskom državnom parku. Talijanski političari i parlamentarci imaju najveće plaće u Europi i iznose oko 15.000 eura mjesečno. Menadžeri u javnim poduzećima također su među najbolje plaćenima na svijetu pa najavljeni rezovi ne bi trebali mnogo utjecati na njihov standard.

Tremonti je rekao kako je taj rez samo “aperitiv” budućih rezova u javnoj upravi koji bi trebali rezultirati uštedom od pet milijardi eura. Oko četiri milijarde eura uštedjet će se rezovima u rashodima regija i općina u dvije godine, odnosno po dvije milijarde godišnje. Ukupni iznos rebalansa proračuna za dvogodište razdoblje, od 2011. do 2012., trebalo bi iznositi 26 milijardi eura, odnosno po 13 milijardi eura godišnje. Prvi dio rezova bit će odlučen u idućih deset dana, a ostalo u drugoj fazi.

Inače, u Italiji su plaće menadžera u javnim poduzećima javne. Ministarstvo za javnu upravu na čijem je čelu ministar Renato Brunetta obznanio je na internetskoj stranici toga ministarstva imena i plaće menadžera u državnim poduzećima.

Najvišu godišnju plaću ima predsjednik kompanije Finmeccanica Pierfrancesco Guarguaglini (4,712.000 eura), zatim slijedi delegirani upravitelj kompanije Enel Fulvio Conti (3,236.308 eura godišnje) pa delegirani upravitelj Enija Paolo Scaroni (3,077.000 eura) itd. Predsjednik državnih željeznica Mauro Moretti godišnje zarađuje 870.000 eura. Dakle, tim i drugim državnim menadžerima trebale bi se smanjiti plaće za oko 10 posto.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
12:51 21.05.2010.

Najbolje su placeni politicari u Afganistanu jer tamo to njima narod da, plati za sat vremena ./dobar narod/.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije