Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TEŠKI UVJETI

U nekoliko mjeseci tri češka diplomata iznenada preminula. Ministar poslao zabrinuto pismo

Reuters interview with Czech Foreign Minister Jan Lipavsky in Brussels
Foto: BART BIESEMANS/REUTERS
17.04.2023.
u 12:10

Smrt troje diplomata, koji su umrli prirodnom smrću, "pokazuje da položaj diplomata uključuje rad u izuzetno teškim uvjetima i često u izolaciji od obitelji", rekao je Jan Lipavský

Češki ministar vanjskih poslova Jan Lipavský poslao je pismo osoblju ministarstva vanjskih poslova tražeći od njih da pronađu bolju ravnotežu između profesionalnog i privatnog života, nakon što su u posljednjih pet mjeseci iznenada umrla tri češka diplomata u dobi od 46 do 55 godina.

U pismu, u koje je POLITICO imao uvid, Lipavský traži od zaposlenika ministarstva vanjskih poslova da ne podcjenjuju važnost brige za svoje fizičko i mentalno zdravlje. "Ne zaboravite da svaki posao, pa tako i naš, ima svoje vrijednosti i ambicije, ali i ‘zdrave’ granice”, stoji u pismu.

Smrt troje diplomata, koji su umrli prirodnom smrću, "pokazuje da položaj diplomata uključuje rad u izuzetno teškim uvjetima i često u izolaciji od obitelji", rekao je Lipavský. “Naši kolege ovu dužnost obavljaju čak i u ratnim zonama uz stroge mjere sigurnosti te uz ograničenu mobilnost. Diplomati su izloženi ne samo velikom pritisku u svom profesionalnom i privatnom životu, već i često teškim klimatskim uvjetima” dodao je ministar.

Lipavský je rekao da je njegovo ministarstvo spremno na promjene kako bi pomoglo diplomatima da se nose s pritiscima svog posla. Mjere o kojima se raspravlja uključuju povećanje opsega psiholoških usluga za diplomate i njihove obitelji. “Prije predsjedanja razmišljali smo o tome kako izbjeći prekomjerni rad i izgaranje”, istaknula je češka veleposlanica pri EU Edita Hrdá, govoreći o šestomjesečnom mandatu svoje zemlje na čelu Vijeća EU-a, koji je završio krajem 2022. "Principijelno se držimo slobodnih vikenda. Za vrijeme predsjedanja, kad je to bilo moguće, barem jedan dan u tjednu bio je potpuno slobodan.”

Prošlog mjeseca iznenada je u 50. godini umrla zamjenica češkog veleposlanika u Izraelu Monika Studená. U veljači je u 46. godini preminuo Jakub Dürr, češki veleposlanik u Poljskoj i bivši stalni predstavnik Češke u EU, a u studenom 2022. češka veleposlanica u Švicarskoj i Lihtenštajnu Kateřina Fialková iznenada je umrla u dobi od 55 godina.

Komentara 7

ZP
Zabranjen pristup
13:04 17.04.2023.

Klimatski uvjeti? Hahaha pa u dalmaciji nebi ljudi presli 50u da je tako. Prirodno od boostera

NO
Nostromo
13:40 17.04.2023.

Rad diplomata u izuzetno teškim uvjetima, e pa kad se prežderavaju i oblokavaju. Znači mi branitelji koji smo bili 5 godina po ratištima, odavno smo trebali biti prirodnim putem mrtvi. Ili je stresniji rad fiplomsta ili branitelja sa ratišta?????? Ma poubijali ih ruski FSB ko zečeve.

Avatar dr. Evil
dr. Evil
13:15 17.04.2023.

Barem nisu slučajno pali kroz prozor kao u Rusiji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije