NASTALA PRIJE DESETAK GODINA

Zbog imena popularne rakije imali su velikih problema: 'Jedna nas je gospođa čak i tužila'

Foto: Privatna arhiva
storyeditor/2025-01-06/destilerija-magdic-4.jpg
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Zagreb: Brojni Zagrep?ani uživaju u idili?noj atmosferi Boži?ne bajke
06.01.2025.
u 21:35
Jedno vrijeme imali smo velikih problema s njom, baš zbog imena, pa smo čak razmišljali da ga maknemo, kazao je Igor Magdić
Pogledaj originalni članak

Destilerija Magdić poznata je mnogima, čak i onima koji nikad za nju nisu čuli. Jebenica, rakija. Zvuči poznato? Naravno! E, to su oni. A Jebenica se rađa u Donjem Taborištu, mjestu nedaleko od čarobnih Rastoka. Među svom tom netaknutom prirodom rodio se čovjek koji prije svega voli svoj kraj, ljude i silom želi održati tradiciju. Možda na njoj izgraditi nešto novo i moderno. I uspio je. Igor Magdić treća je generacija u obitelji koja se bavi preradom voća pretežito iz vlastitog voćnjaka te proizvodnjom rakija, likera, viskija i džina. Mala destilerija koju je pokrenuo djed, danas je opremljena modernom opremom, a mi nailazimo u pravom trenutku. U kaminu pucketa vatra, radio lagano svira, a mi spremni čuti priču odakle sve. Vođen željom da očuva tradiciju i stvori nešto autentično, Igor Magdić ispričao je svoju priču.

– Ma to vam je sve krenulo iz hobija. Djed je radio rakiju, pa moj otac, a onda sam i ja nastavio s obiteljskom tradicijom. Ali htio sam uvesti nešto novo i modernije, a da pritom zadržim tradiciju – govori nam Igor i dodaje: – Velika je razlika u proizvodnji rakije, džina, votke ili rakije. Od svega, rakiju je najteže proizvesti. Moj stari i ja napravili smo ​džin, onako, jednu večer smo ga odlučili napraviti, u žurbi. I poslali ga na natjecanje u London pa osvojili drugo mjesto. Cijena sirovine i opreme za džin upola je jeftinija nego za rakiju.

Zašto je onda džin toliko skuplji od rakije? – Zato što je sama tržišna cijena džina visoka, a ljudi ne cijene rakiju. Rakija je piće koje ima svoj identitet i ne može se miješati s drugim pićima. Danas mi se čini da smo se trebali više posvetiti proizvodnji pelinkovca, džina i likera nego rakije. Mi 15 godina studiramo proizvodnju rakija, trudimo se, da bismo onda napravili pelinkovac i džin i prodali ga za pet puta više nego neku rakiju. Zato što se ta pića mogu miješati s drugim pićima, mogu ići u koktele, ovisno o prigodi. Pelinkovac je isto jedno od najjednostavnijih pića. Gotov je za otprilike 25 dana. Naš je pelinkovac nešto između Maraskinog i Badelovog. Bitan je omjer gorčine i šećera. Mi smo u prosincu izbacili Pelinkovac Barrique.

Kako je nastala Jebenica? – Rakija Jebenica nastala je prije desetak godina, cugali smo, zafrkavali se i bilo je naravno ekipe koja je nenormalno psovala. U početku se Jebenica radila “kućnom tehnikom” samo za najuži krug prijatelja i poznanika. No većina je željela i kupiti koju litru pa se pokrenula proizvodnja. I tako je rakija Jebenica dobila svoje ime. Jedno vrijeme imali smo velikih problema s njom, baš zbog imena, pa smo čak razmišljali da ga maknemo. Jedna nas je gospođa čak i tužila, ali evo ga, danas je ipak ostala Jebenica. Vrutak nas je potaknuo da zadržimo ime, jer su nas kontaktirali, ponudili ugovor i počeli kupovati našu Jebenicu. Uz Vrutak, tu je i Batak grill koji drži naše proizvode već dugi niz godina. S njima imamo zaista korektan odnos. No, mi smo sami sebi najveći kupac, 65 posto proizvoda prodajemo u svojim trgovinama i bez toga nema šanse da bismo opstali. Jebenica ima i sjajan slogan: Muškarce hrabri, žene opušta – objašnjava Magdić.

Osam različitih okusa

Rakije Jebenica dobivene su kontroliranom fermentacijom i dvostrukom destilacijom voća iz vlastitog voćnjaka. Odabrati možete između osam okusa: dunjevača, viljamovka, medica, borovniček, višnjevac, malina, jagoda i majmunovača. Riječ je o zanimljivom i intrigantnom brendu koji će vas osvojiti kvalitetom i vrlo inovativnim predstavljanjem. Jebenica je prošle godine bila najprodavanija rakija na Fuliranju kod uspinjače te najprodavanija rakija na Adventu u Splitu i Zagrebu. Trenutačno je najoriginalnija rakija na tržištu.

Mrkvica je lanac trgovina koje je pokrenuo Igor Magdić, u kojem danas, osim vlastitih proizvoda, u šest trgovina diljem Zagreba prodaje sve domaće što nude lokalni OPG-ovi. Prva trgovina Mrkvica otvorena je 2015. godine. Igor Magdić tu ne staje. Destilerija Magdić nastavlja se razvijati u svom smjeru, a u planu je i pokoja Mrkvica. Nije bit omasoviti cijelu priču, jer želi očuvati tradiciju i imati kvalitetu iznad kvantitete. Strast prema tradiciji nagnala ga je da krene u cijelu priču. A ima li što ljepše od zadovoljnih korisnika i kupaca u čije domove ulazi sa svojim proizvodima?

>> FOTOGALERIJA Detoksikacija nakon blagdana: Vratite organizam u život pomoću 6 slasnih povrtnih juha

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

RA
Rakiya
00:13 07.01.2025.

Kaze on rakija se ne moze mijesati s drugim picima.Moze,moze,nisi ti upozno mene,s vinom,pivom

Avatar pendreck
pendreck
22:35 06.01.2025.

Super fora! Puno uspjeha i dalje vam želim!Slogan je izvrstan

JM
JMN
06:43 07.01.2025.

U Americi je sloboda govora u Ustavu. Možeš zapaliti američku zastavu ako želiš. Javno su zabranjene su samo 2 stvari: poziv na ubijanje i opscenosti. Kod nas nema zakona. Ovisi samo tko radi to što radi.