POČELA BERBA

Masline dobro rodile, svaka cijena iznad 20-ak eura za litru je nerealna, upozoravaju maslinari

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Dubrava kod Tisnog: Udruga branitelja oboljelih od PTSP-a Šibensko-kninske županije po?ela s berbom maslina
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Dubrava kod Tisnog: Udruga branitelja oboljelih od PTSP-a Šibensko-kninske županije po?ela s berbom maslina
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Dubrava kod Tisnog: Udruga branitelja oboljelih od PTSP-a Šibensko-kninske županije po?ela s berbom maslina
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Dubrava kod Tisnog: Udruga branitelja oboljelih od PTSP-a Šibensko-kninske županije po?ela s berbom maslina
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Pirovac: Udrga branitelja u berbi maslina provodi radnu terapiju i rehabilitaciju
10.10.2024.
u 16:23
Zbog visokih temperatura nije bilo problema s maslinovom muhom i svrdlašem (osim moljca), jedino što su zbog visokih temperatura i poremećaja u samoj oplodnji i cvatnji u maslinicima koji se ne zalijevaju manji prinosi.
Pogledaj originalni članak

Evo, beremo. Jugo malo 'vrti', ali to je sitno u odnosu kako zna biti - kaže nam Rade Bobanović iz Polače koji ovih dana, kao i brojni drugi maslinari, koristi svaku priliku, kad se to može, za berbu plodova u ekološkim maslinicima. Još 25. rujna brale su se prve, konzumne masline za kiseljenje, a od početka listopada za ulje.

- Urod je malo bolji nego lani, ništa ekstremno. No pitanje je što će nam vrijeme još donijeti. Ove se godine obrnutim redoslijedom beru sorte koje smo inače brali. Umjesto introduciranih sorti poput leccina, pendolina..., prvo beremo oblicu i još neke sorte većih bobica, ascolanu i caroleu, jer se bojimo da ne otpadnu. Lani sam samo u dva dana studenoga izgubio 40 tona krasnih maslina zbog juga, oko 6000 litara ulja - priča Bobanović, ističući kako se očekivalo da će ove godine zbog klimatskih promjena uraniti i berba maslina, no u koordinaciji s Institutom za jadranske kulture odlučeno je da se ne treba žuriti.

- Osim onih koji imaju više od 500 ili 1000 stabala da ne dočekaju kasne dane studenoga kad je puno problema s burom i otpadanjem plodova - dodaje Bobanović. Lanjska je godina po njemu bila 30-40% slabija od prosjeka, a ova će kod nekoga biti idealna, a kod nekoga 20-ak posto slabija od očekivanja. Kvaliteta je pak neupitna. Zbog visokih temperatura nije bilo problema s maslinovom muhom i svrdlašem (osim moljca), jedino što su zbog visokih temperatura i poremećaja u samoj oplodnji i cvatnji u maslinicima koji se ne zalijevaju manji prinosi.

VEZANI ČLANCI

-  Ipak, mi ni ove godine nećemo mijenjati cijene. Litra ekološkog ekstradjevičanskog maslinovog ulja u našoj Zadruzi Maslina i vino bit će ista kao i lani – u rinfuzi će stajati 21 euro, 0,75 litara 19 eura, a niže kategorije ulja i manje – ističe Bobanović. Iako tržište danas sve više traži proizvode bez pesticida i herbicida pa potražnja za ekološkim uljem raste, jako je mala razlika u cijenama između ekološkog i konvencionalnog s obzirom na kupovnu moć građana.

U susjednoj Šibensko-kninskoj županiji jutros smo na maslini zatekli i Damira Buntića, vodičkog maslinara i predsjednika Odbora za maslinarstvo i uljarstvo Hrvatske poljoprivredne komore (HPK).

- U usporedbi s katastrofalnom lanjskom godinom, ovo je izvrsna maslinarska godina, bolja i od prosjeka. U Dalmaciji će biti urod ploda maslina veći od prosječnog, a kakvi će biti randmani, još će se vidjeti. Gledamo li neku dugoročnu prognozu, da će stalno biti južine i kiše, te da nema na vidiku neke duže anticiklone koja bi donijela sunce i buru da se plodovi posuše, randmani će, kako je krenulo, i kasnije biti slabiji. Inače, randmani su obrnuto proporcionalni količini uroda, pa ako imate iznadprosječni urod maslina, kakav se očekuje u Dalmaciji, to će se sigurno odraziti na manje randmane - kaže nam Buntić. I on se veseli što za sada nema maslinove muhe koja je najveći problem kad se govori o kvaliteti maslina, a kako će se situacija dalje razvijati, hoće li se kasnije pojaviti, a tako i crvljivost maslina, vidjet će se u idućim danima.

Mjesecima se govori kako će zbog podbačaja i klimatskih ekstrema, velikih suša ili pak poplava u zemljama Mediterana koje su glavni proizvođači maslina, cijene maslinova ulja i dalje divljati na tržištu. Buntić objašnjava kako je točno da su sve cijene poljoprivrednih artikala, jabuka, krušaka... u posljednjih godinu dana išle gore pa bi bilo realno očekivati da i cijena samog maslinova ulja ode gore. No za njega je, napominje, normalna cijena kvalitetnog ekstradjevičanskog maslinova ulja od oko 20 eura po litri.

- Takva je cijena bila i lanjske godine, na što je utjecao slab urod, a što će tržište ove godine pokazati, vidjet ćemo. Ja sam svjestan da 20 eura nije malo za litru maslinova ulja, a s druge strane, kad pogledate pošto je sve ostalo, postavlja se pitanje hoćemo li ubuduće uopće i proizvoditi maslinovo ulje bude li upitna njegova isplativost i bude li koštalo ispod cijene proizvodnje - kaže nam taj maslinar.

Brojke TISUP-a (tržišno-informacijskog centra u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede) govore kako je veleprodajna cijena ekstradjevičanskog maslinova ulja u Hrvatskoj i dalje najviša u EU. Prosječna cijena u EU u kolovozu bila je 795 eura, u Portugalu 734, u Grčkoj 683, u Italiji 912, u Španjolskoj 716, a u nas vrtoglavih 1466 eura za 100 kilograma. Dok je u svim ostalim maslinarskim zemljama cijena u proteklih godinu dana bila stabilnija, bez nekih većih oscilacija – u Hrvatskoj je 100 kg ekstradjevičanskog lani u kolovozu koštalo 1049 eura, u listopadu 1094, u travnju ove godine 1249, da bi od lipnja cijena već prelazila 1400 eura. Najviša zabilježena cijena u istom razdoblju među ostalim zemljama-proizvođačima bila je 955 eura u Italiji u siječnju, veljači i ožujku 2024.

- Kod ekstradjevičanskog maslinovog ulja prisutan je pozitivan cjenovni trend posljednjih nekoliko godina. U Hrvatskoj je u prosjeku veleprodajna cijena u 2023. godini bila viša za 20,48% u odnosu na godinu ranije, 39,72% u odnosu na 2021. godinu, a 49,84 % u odnosu na 2020. godinu. Veleprodajna cijena ekstradjevičanskog maslinovog ulja 1l i više u prosjeku je u 2023. iznosila 8,83 €/l što u odnosu na prethodnu godinu ukazuje na povećanje od 30,91%. Porast cijene u odnosu na prethodnu godinu prisutan je i kod ekstradjevičanskog maslinovog ulja 0,75 l (14,55%), ekstradjevičanskog maslinovog ulja 0,5 l (15,99%) te djevičanskog maslinovog ulja (16,85%) - tvrde iz TISUP-a, ističući kako je u usporedbi s istim razdobljem, pad cijene zabilježen jedino kod ekstradjevičanskog maslinovog ulja 0,25 l (4,49%).

VEZANI ČLANCI

Otkupne cijene maslinovog ulja također bilježe pozitivan trend od 2021. godine. U prosjeku je cijena u 2023. za ekstradjevičansko maslinovo ulje 1l i više iznosila 8,54 €/l što je za 29,92% više u usporedbi s prethodnom godinom, a 51,34% u odnosu na 2021. Otkupna cijena djevičanskog maslinovog ulja bilježi nešto niži porast u odnosu na prethodnu godinu 12,73%, dok je u odnosu na 2021. viša za 41,76%, tvrdi se u analizi TISUP-a.

- Mi imamo velike ulazne troškove po pitanju zaštitnih sredstava na koje ne možemo utjecati i oni su sada oko 30% veći. Nadnice radnicima u dvije su godine porasle između 30 i 35%. Prije se po danu plaćalo 250 kuna, oko 32 eura, a sad nitko neće doći u berbu ako ne dobije 55-60 eura po danu. To je rast od 100% s kojim se mi moramo nositi jer se nadamo da će s razvojem ekološke svijesti kupaca i dobavljača/distributera cijene ulaznih troškova padati. No procijenili smo da je ulje od 25 eura po litri u Hrvatskoj teško prodati. Realna očekivana vrijednost je oko 21 euro. Tko želi može tražiti i 100 eura, ali to je samo skretanje pozornosti na sebe - poručuje Bobanović uvjeren da je TISUP je skup netočnih brojeva.

- U Španjolskoj, Portugalu, Francuskoj su s proizvodnjom maslina i maslinova ulja otišli u tešku industriju, a kod nas je to još uvijek ručni rad - kaže Bobanović koji ne vjeruje u enormnu razliku u cijenama domaćih i stranih ulja. Portugalci ili Francuzi na vlastitom tržištu decilitar ekstradjevičanskog prodaju po 15 eura. No u izvozu, da bi se riješili zaliha, koje im remete skladišta i tržište, smanjuju cijene toliko da u Hrvatsku možete uvesti njihovo ulje i za 3 eura, objašnjava.

- Kakvo je to ulje - to institucije moraju provjeriti. Po novom pravilniku sada se mora točno definirati tko je uvezao ulje i kolika je njegova vrijednost - rekao je Bobanović.

U brojke TISUP-a po kojima je Hrvatska konstantno i dvostruko skuplja od Portugala, Španjolske, Grčke..., ne vjeruje ni Buntić. Kaže da je to kao da uspoređujemo kruške i jabuke.

- Tamo su na tisuće hektara gdje jedan čovjek dnevno pobere 10 hektara s mehanizacijom, a ne može se govoriti niti o ekološkoj proizvodnji - upozorava.

Katalozi hrvatskih trgovaca ovih su dana puni uvoznih ekstradjevičanskih maslinovih ulja na akciji, i za samo 10,99 eura po litri, no Buntić tvrdi kako takva ulja iz Španjolske i slično, po njemu nisu ni "e" od ekstradjevičanskog.

- Naša proizvodnja nikako se ne može uspoređivati s plantažnim uzgojem u Španjolskoj ili nekim drugim zemljama. Burzovna cijena španjolskog ekstradjevičanskog maslinovog ulja je oko 9 eura za litru, a mi nemamo burze ni burzovnih cijena pa naš TISUP objavljuje potpuno nerealne podatke. S burzovnim cijenama poput španjolskih TISUP miješa hrvatske maloprodajne cijene. Isto to španjolsko ulje, čiju cijenu bilježi TISUP, a jako je upitne kakvoće, u našim supermarketima košta 16-20 eura, a domaće koje je vrhunske kvalitete i s njime se uopće ne može uspoređivati isto 20. O čemu mi onda pričamo - rekao je Buntić.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.