Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽELE SASTANAK

Maslinari i uljari bijesni, traže isplatu potpora i administrativno rasterećenje: 'Rade nam veliku štetu'

Šibenik: Obrane masline uo?i prerade
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/3
14.06.2024.
u 11:25

Cijela kontrolna procedura usporava isplatu potpora, što radi veliku štetu proizvođačima maslina

Odbor za maslinarstvo i uljarstvo Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) traži od Ministarstva poljoprivrede isplatu svih potpora i administrativno rasterećenje proizvođača, priopćili su iz HPK. Sa sjednice Odbora odaslan je i zahtjev za sastankom s novim ministrom poljoprivrede Josipom Dabrom o poticajima u sektoru maslinarstva za 2024. godinu, katastru maslinika, kao i o administrativnom rasterećenju OPG-ova, Pravilniku o IAKS mjerama - oko prodaje maslinovog ulja te konkurentnosti proizvodnje i prerade.

Maslinari od ministra poljoprivrede traže jasan odgovor zašto potpore kasne i hoće li biti isplaćene u cijelosti, kažu iz HPK. Slažu se kako su potrebne hitne izmjene i dopune Pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2024. godinu. Naime, kako su istaknuli, Ministarstvo nije prihvatilo prijedlog odbora da uz svu dokumentaciju koja se traži moraju predati i račun o prerađenoj proizvodnji maslina. Također, proizvođači su nezadovoljni visinom poticaja, kasnim plaćanjima poticaja te time što nemaju informaciju koliko će dobiti prema pojedinim stavkama.

Tražimo da se od strane APPRRR-a, svake godine pošalje koliko će tko dobit poticaja. Cijela kontrolna procedura usporava isplatu potpora, što radi veliku štetu proizvođačima maslina. Također, na terenu dolazi do problema geotagiranih fotografija koje ne prikazuju stvarno stanje ili zbog loše internetske povezanosti uopće nije moguće slikati, izjavio je predsjednik Odbora Damir Buntić.

VEZANI ČLANCI:

Kada je riječ o Katastru maslinika, članovi Odbora zahtijevaju od Ministarstvo poljoprivrede da ih upozna sa rezultatima mjera provedbe upisa maslinika koji se ne nalaze u sustavu APPRRR-a te da im da informacije o tome kakvi su podaci prikupljeni vezano za proizvodnju maslina i maslinovoga ulja u RH za 2023. godinu.

Na zadnjem sastanku dogovoreno je da će, ukoliko će uljare slati podatke (imenom i prezimenom maslinara) o prerađenim količinama maslina i dobivenom ulju, da se istima, u 100 posto iznosu trebaju podmiriti troškovi radne snage koja će to raditi. Druga opcija je da Ministarstvo poljoprivrede zaposli osobe koje će u narednom periodu, od najmanje tri godine iste radnje provoditi. Ponovili smo, kao i na prethodnim sastancima, da uljari neće raditi ove poslove jer to zahtjeva dodatni trošak. Potrebno je promijeniti sustav prikupljanja podataka radi bolje organizacije sektora, poručio je Buntić.

 

GALERIJA FOTO Kobasice za 6, a pivo za 7 eura: Pogledajte što se sve nudi na štandovima u Berlinu i kakve su cijene
Šibenik: Obrane masline uo?i prerade
1/22

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije