Napokon otkriven!

Premijera Renaulta 4: Novi mini SUV donosi sve što smo obožavali na legendarnom originalu

Foto: Renault
Foto: Renault
Foto: Renault
Foto: Renault
Foto: Renault
Foto: Renault
Foto: Renault
Foto: Renault
Foto: Renault
Foto: Renault
Foto: Renault
Foto: Renault
Foto: Renault
Foto: Renault
Foto: Renault
Foto: Renault
Foto: Renault
Foto: Renault
Foto: Renault
Foto: Renault
Foto: Renault
Foto: Renault
14.10.2024.
u 09:53
Renault 4 upravo je premijerno pokazan na salonu automobila u Parizu – 33 godine nakon što se njegov slavni prethodnik prestao proizvoditi, a u prodaju će iduće godine
Pogledaj originalni članak

Premijera nove ‘petice’ E-Tech bila je samo početak Renaultovih napora da umiješa emocije u svoju liniju električnih modela vraćajući u život neke od legendarnih modela iz prošlosti. Renault 4 upravo je premijerno pokazan na salonu automobila u Parizu - 33 godine nakon što se njegov slavni prethodnik prestao proizvoditi, a u prodaju će iduće godine. Dakle, Renaultova strategija elektrifikacije ima nostalgičan zaokret s oživljavanjem kultnog Renaulta 4. Još kad je najavljen konceptom 4EVER Trophy, ovaj subkompaktni crossover obećavao je spoj retro stila i moderne tehnologije. Sudeći po sada viđenom, to je i ostvareno. Renault 4 E-Tech potpuno je električan gradski model, čiji je dizajn inspiriran originalnom 'četvorkom' iz 1961. godine. Podržava i dvosmjerno punjenje, odnosno automobil može električnom energijom napajati druge uređaje. Iz Renaulta kažu, uz ovaj ćete model poželjeti voziti električni automobil. Doseg mu s jednim punjenjem iznosi do 400 kilometara, čemu pomaže i regenerativno kočenje, uz One Pedal funkciju, odnosno mogućnost da se automobil vozi pomoću samo jedne pedale.

Model povišene karoserije dolazi u putničkoj izvedbi, no nudit će se i kao lako gospodarsko vozilo. Poput izvornog Renaulta 4. Očekuje se da će Renault za svoj novitet robusnih dizajnerskih linija ponuditi i off road dodatke. Zabavan mini SUV u gami je pozicioniran, čini se, tik iznad ‘petice’, iako nosi brojčano nižu oznaku. Uz pokazani sjajno crni krov, spominje se i platneni krov koji se otvara. LED trakom osvijetljen okvir prednje rešetke također ukazuje da se cilja na mlađu publiku. ‘Četvorka’ se protegnula na 414 centimetara u duljinu, čime je samo malo veća od Renaulta 5. Dakle, ostala je kompaktna, ali i dalje nudi prilično upotrebljiv prostor. Trapezoidni četvrtasti prozori ugrađeni iznad stražnjih lukova i paralelne linije duž karoserije izravne su reference na prethodnika. Na slavnog pretka asocira i natpis koji se proteže od donjeg ruba vjetrobranskog stakla do lukova prednjih kotača.

Novi Renault 4 donosi potpun paket ADAS sustava potpore vozaču, kao i OpenR Link i Reno, službeni Renaultov avatar za potpunije iskustvo vožnje. Izniman prtljažni prostor ovdje dolazi u kombinaciji s uzornom modularnošću. Renault 4 raspolaže s čak 420 kubičnih litara prostora, s niskim utovarnim pragom i obiljem pametnih pretinaca za pohranu manjih predmeta.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.