GLP-1 MEDICINA

U Hrvatsku stiže popularni lijek. Osim dijabetesa može se koristiti i za liječenje pretilosti

Foto: JESSICA DINAPOLI/REUTERS
A view of a GNC store which offers products for people taking GLP-1s, in Manhattan
Foto: BRIAN WRIGHT/NESTLE USA, INC/REU
A handout image of new brand of packaged food called Vital Pursuit by Nestle for people using GLP-1 weight loss medications
Foto: JESSICA DINAPOLI/REUTERS
A view of a GNC store which offers products for people taking GLP-1s, in Manhattan
Foto: BRIAN WRIGHT/NESTLE USA, INC/REU
A handout image of new brand of packaged food called Vital Pursuit by Nestle for people using GLP-1 weight loss medications
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Zagreb: Doktor Andrija Karačić
07.10.2024.
u 07:00
Novi lijekovi koji uskoro stižu zasigurno su i novi izazov, zbog razlika u mehanizmu djelovanja te posljedično i razvoju nuspojava, ali ne sumnjam kako će i njega hrvatski liječnici uspješno svladati i veseli nas što ćemo dobiti nove terapijske mogućnosti u liječenju pretilosti i s njome povezanim bolestima – kaže dr. Karačić.
Pogledaj originalni članak

U Hrvatsku stiže Mounjaro. Preparat velike američke farmaceutske kompanije Eli Lilly jedan je od lijekova sada iznimno traženih praktično svagdje u svijetu jer, osim dijabetesa, može se koristiti i za liječenje pretilosti. Trenutačno je američkoj kompaniji koja proizvodi ovaj lijek podjednak problem uz praktično stalnu nestašicu sprečavanje krivotvorenih lijekova koji preplavljuju tržište, kopije kako Mounjara tako i Ozempica i Wegovyja danske tvrtke Novo Nordisk.

Koliko se tih lijekova danas u svijetu proda, teško je reći, te podatke imaju samo njihovi proizvođači, ali smo i ranije pisali na čemu se temelje. Riječ je o semaglutidu, koji u našem tijelu djeluje slično prirodnom hormonu zvanom glukagonu sličan peptid-1 koji inače efikasno snižava šećer u krvi, ali ima i neke druge učinke kao što je smanjivanje želje za hranom i usporavanje pražnjenja želuca. Naime, receptor za GLP-1, pa tako i za semaglutid, otkriven u mozgu – gdje se vidjelo da smanjuje želju za hranom – otkriven je i u želucu, gdje smanjuje brzinu njegova pražnjenja, a kad se hrana dulje zadržava u želucu, čovjek ima osjećaj sitosti. Došlo se do spoznaja da takvi lijekovi liječe i druga teška stanja, od Parkinsona pa do alkoholizma, gotovo kao da su čudotvorni.

– Mounjaro tvrtke Eli Lilly, kao i lijek Wegovy konkurentske tvrtke Novo Nordisk, koji je također razvijen za liječenje pretilosti, trebali bi na hrvatsko tržište stići do kraja ove godine, kako je najavljeno. Za razliku od dosadašnjih lijekova za pretilost, Mounjaro iz skupine GLP-1 agonista sadrži djelatnu tvar tirzepatid, koji je agonist kako GLP-1 tako i GIP receptora, što znači da djeluje na dva hormona ključna za regulaciju apetita. On se pokazao učinkovitiji u liječenju pretilosti (gubitak do 20% tjelesne mase naspram 5-10% kod dosadašnjih lijekova), ali i s izraženijim nuspojavama. Ono što je za pacijente možda najzanimljivije jest to da se Mounjaro i Wegovy primjenjuju na tjednoj, a ne na dnevnoj bazi kao što je to slučaj kod Saxende – rekao nam je dr. Andrija Karačić (na fotografiji), osnivač prvog hrvatskog centra za crijevni mikrobiom.

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Zagreb: Doktor Andrija Karačić

Nedavno je za razvoj tih lijekova troje znanstvenika dobilo i vrijednu nagradu Lasker, koja se smatra i određenom naznakom mogućnosti dobivanja i Nobelove nagrade. Uz ovo je vezan kuriozitet koji bi mogao biti zanimljiv i našim čitateljima: osim Joela Habenera i Lotte Bjere Knudsen, dobitnica je Laskera i Svetlana Mojsov, ugledna profesorica s američkog Sveučilišta Rockefeller, kći predsjednika nekadašnje Jugoslavije Lazara Mojsova. Prof. Mojsov ugledna je znanstvenica iznimne karijere, biokemičarka koja je, vezano uz priču o “magičnim” lijekovima, upravljala postrojenjem za proizvodnju sintetičkih proteina u Općoj bolnici Massachusetts te je identificirala slijed aminokiselina koje čine biološki aktivan oblik GLP-1.

Na kraju će pokazati da ovaj aktivni oblik može stimulirati oslobađanje inzulina iz gušterače štakora, što je nužan korak na putu prema liječenju ljudi. Na Sveučilištu Rockefeller u New Yorku prof. Mojsov prošle je godine progovorila o nedostatku priznanja za njezin doprinos na tom području, odnosno izostanku vrjednijih nagrada za njezin rad u razvoju lijekova iz ove priče iako nagrada nije nedostajalo.

Sada, nakon borbe za priznanje njezina rada, kaže da su joj draga takva priznanja jer je u razvoju lijekova bila od početka. A prilike za razvoj GLP-1 lijekova vidi i dalje.

– Dvije su stvari. Prvo, da stvarno razumijemo kako GLP-1 djeluje u mozgu, kako regulira ne samo pretilost nego i sve te druge bolesti. Neki misle da možda može regulirati upalu, ali kako? Mislim da je to dobro područje za istraživanje. Drugo je da možemo smisliti kako razviti bolje načine da bi GLP-1 lijekovi bili učinkovitiji, tako što će biti puno jeftiniji. Mislim da je jedan od razloga nestašice to što ih je teško napraviti. Mislim da mnoge tvrtke rade na tome. Liraglutida već nedostaje, Ozempica će nestajati, a to će kemičarima dati slobodu da istražuju alternative – rekla je prof. Mojsov nedavno za Science.

Foto: JESSICA DINAPOLI/REUTERS
A view of a GNC store which offers products for people taking GLP-1s, in Manhattan

Prilično je sigurno da će se pronalaziti nove primjene takvih lijekova.

– Završetkom velikog broja randomiziranih kliničkih studija širom svijeta drastično raste broj spoznaja o toj skupini lijekova. Tako danas znamo da je primjena liraglutida (Saxende) povezana s mnogobrojnim pozitivnim ishodima i za kardiovaskularno zdravlje, kao što su snižavanje krvnog tlaka i rizika od smrti povezanog s kardiovaskularnim sustavom, što dosad nismo tako percipirali. Meni su fascinantni rezultati studija po pitanju neurodegenerativnih bolesti, kao što su Alzheimerova i Parkinsonova bolest. Već dulje se, primjerice, Alzheimerova bolest naziva i trećim tipom dijabetesa, odnosno postajemo sve svjesniji kako neurodegenerativne bolesti imaju i tu komponentu metaboličke bolesti.

Dosadašnji rezultati su obećavajući: liraglutid pospješuje metabolizam glukoze mozga kod pacijenata s Alzheimerom, a kod Parkinsona su detektirani čak i potencijalno neuroprotektivni učinci. Naravno, daleko smo i dalje od preciznih smjernica za primjenu liraglutida u ovoj populaciji, no izgleda kako GLP-1 agonisti mogu biti iznimno učinkoviti u liječenju metaboličke komponente ove bolesti. S obzirom na galopirajuće promjene u području, koje danas već nazivamo i GLP-1 medicina, ostaje otvoreno pitanje kako izgleda budućnost primjene GLP-1 agonista. No ono što već danas znamo jest da je liraglutid – s kojim liječnici širom svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, imaju najviše iskustva u liječenju pretilosti – siguran i učinkovit lijek. Većina liječnika danas je skupila dovoljno znanja i iskustva sa Saxendom i uspješno vodi liječenje, uključujući i zbrinjavanje nuspojava. Novi lijekovi koji uskoro stižu zasigurno su i novi izazov, zbog razlika u mehanizmu djelovanja te posljedično i razvoju nuspojava, ali ne sumnjam kako će i njega hrvatski liječnici uspješno svladati i veseli nas što ćemo dobiti nove terapijske mogućnosti u liječenju pretilosti i s njome povezanim bolestima – kaže dr. Karačić.

FOTO Nutricionistica otkriva koje greške u prehrani uništavaju vaše zdravlje

Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

SV
svirač
07:33 07.10.2024.

Siguran i učinkovit. Safe and effective. Zvuči poznato.