LIJEK ZA DIJABETES

Hrvati pohrlili po Ozempic u ljekarne, pa se požalili na dugo čekanje: HALMED otkrio kakvo je stanje

FILE PHOTO: Ozempic is displayed in a pharmacy in Provo
Foto: GEORGE FREY/REUTERS
1/3
08.08.2024.
u 16:58

Na tržištu Hrvatske Ozempic u jačini od jednog miligrama prošle godine povremeno je bio u nestašici, no bio je dostupan u jačini od 0,5 i 0,25 mg

U Hrvatskoj vlada velika potražnja za lijekom Ozempicom, pa se planira povećanje količina na tržištu, navodno na oko 20.000 kutija mjesečno. Radi se o lijeku s djelatnom tvari semaglutidom koji je odobren za liječenje dijabetesa tipa 2, počeo se masovno koristiti kao pomoć u mršavljenju, pa ga ubrizgavaju i oni koji žele skinuti kilograme jer smanjuje apetit i potrebu za hranom. Neki su se građani ovih dana požalili da se na lijek u ljekarni čeka po dva do tri tjedna.

U Agenciji za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) za Večernji list kažu da je lijek Ozempic dostupan na hrvatskom tržištu i da nema nestašica. No, HALMED, dodaju, ne sudjeluje u distribuciji lijekova i medicinskih proizvoda, pa ne raspolaže informacijom o lokalnoj dostupnosti lijekova. U lokalnom predstavniku nositelja odobrenja, tvrtki Novo Nordisk Hrvatska pak nam kažu da u suradnji s hrvatskim zdravstvenim autoritetima čine sve što je u njihovoj mogućnosti kako bi svim pacijentima omogućili potrebnu propisanu terapiju.

- Sukladno hrvatskim zakonima i pravilnicima o lijekovima tvrtka Novo Nordisk Hrvatska nije u mogućnosti komentirati navode vezano uz naše lijekove. Također, apeliramo da se lijekovi propisuju i koriste samo unutar odobrenih indikacija sukladno sažetku opisa svojstava lijekova – ističu u toj kompaniji.

VEZANI ČLANCI:

HALMED je lani putem sustava žurnog uzbunjivanja dobio obavijest o pojavi krivotvorine lijeka Ozempic na tržištu Europske unije. Slučajevi krivotvorine zabilježeni su u pojedinim veleprodajama lijekova u Europskoj uniji i Ujedinjenom Kraljevstvu, a pakiranja lijeka označena su na njemačkom jeziku te potječu od veleprodaja u Austriji i Njemačkoj. Nije, međutim, bila zaprimljena nijedna prijava slučaja distribucije krivotvorina lijeka Ozempic u jačini jednog miligrama pacijentima u ovlaštenim ljekarnama, niti su zabilježene bilo kakve negativne posljedice za pacijente povezane s upotrebom krivotvorenog lijeka. U Hrvatskoj nije bilo prijave sumnje na krivotvorinu.

Povećana potražnja za lijekom dovela je do njegove smanjene dostupnosti u Europskoj uniji. Na tržištu Hrvatske Ozempic u jačini od jednog miligrama prošle godine povremeno je bio u nestašici, no bio je dostupan u jačini od 0,5 i 0,25 mg. U nekim ljekarnama se nije mogao uopće nabaviti, pa se, kako su prenosili mediji, kupovao u Sloveniji i BiH. Najviše se kao pomoć u mršavljenju izdaje na tzv. bijeli recept i uz plaćanje. Lijekove Ozempic, Saxendu i Wegovy proizvodi danska kompanija Novo Nordisk, koja je u godinu dana zabilježila rast profita za gotovo trećinu, najviše zahvaljujući Ozempicu i Wegovyju.

- Lijek Ozempic je i dalje teško dobavljiv, raspoloživost u veledrogerijama je niska, i nema ga dovoljno s obzirom na potražnju. Međutim, bez poteškoća je dostupan lijek iste djelatne tvari - semaglutid u obliku tableta, pod zaštićenim nazivom Rybelsus. Ozempic se izdaje na važeći liječnički recept, u slučaju da je to HZZO recept s osnovne liste lijekova tada nema nadoplate - kaže nam Emilija Horvat iz Gradske ljekarne Zagreb. 

- Lijek Ozempic nalazi se na našem tržištu u tri jačine. Obzirom na već duže vremena prisutnu povremenu dostupnost određenih skupina lijekova, ne samo na tržištu Republike Hrvatske, već na tržištu Europe, a i globalnom tržištu, lijek dobavlja se sporijom dinamikom i u smanjenom opsegu u odnosu na potražnju. Trenutno u našoj ustanovi na zalihama se nalazi jedna od tri jačine i to Ozempic otopina za injekciju 1x3 ml (1mg/doza). Sve jačine ovog lijeka izdaju se na teret HZZO-a u cjelokupnom iznosu, što znači da se ovaj lijek ne doplaćuje - kaže mr. sc. Maja Šegocić, zamjenica ravnatelja Gradske ljekarne Varaždin.

 

GALERIJA Novi most u Hercegovini izgleda nestvarno: Pogledajte što se dogodi kad njime prođe 12 kamiona s punim teretom
FILE PHOTO: Ozempic is displayed in a pharmacy in Provo
1/16

Komentara 3

AK
Aka
17:44 08.08.2024.

Ne kužim kak se ne boje nuspojava i neistraženosti lijeka, a cjepiva su se bojali i izmišljali teorije zavjere? Valjda je ljepota navažnija!?

OT
otrovnijezik
17:52 08.08.2024.

I to se da riješiti samo treba imati volje. Netko kome je lijek potreban ne može ga dobiti na vrijeme zbog nečijeg izdlkavanja i kila.

ZU
zunzara
18:48 08.08.2024.

Vrlo jwdnistavno tko nema dijabetes nema lijeka Jel tako jarane iz Banjaluke zvan 5%

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije