TURBULENCIJE

Cijene nafte pale ispod 51 dolara, strah od koronavirusa nadjačao dogovor OPEC-a

Foto: Reuters/PIXSELL
Nafta
Foto: Reuters/Pixsell
Ilustracija/naftno postrojenje i nafta
Foto: Reuters/Pixsell
Ilustracija/naftno postrojenje i nafta
Foto: Reuters/PIXSELL
Nafta
05.03.2020.
u 17:41
Ruski ministar financija Anton Siluanov rekao je da je Moskva spremna za mogući pad cijena nafte ako OPEC i njegovi saveznici ne postignu dogovor o dodatnom smanjenju opskrbe.
Pogledaj originalni članak

Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod razine od 51 dolara budući da epidemija koronavirusa ne posustaje, potiskujući u drugi plan dogovor Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) o dodatnom ograničenju opskrbe.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 37 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 50,76 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 14 centi nižoj cijeni, od 46,64 dolara.

OPEC se na današnjem sastanku dogovorio da će u drugom tromjesečju smanjiti proizvodnju nafte za dodatnih 1,5 milijuna barela dnevno kako bi podupro cijene koje pritišće epidemija koronavirusa. Potez su uvjetovali suradnjom skupine neovisnih proizvođača na čelu s Rusijom.

Rusija je pak do sada signalizirala da je spremna poduprijeti produljenje važećeg sporazuma o ograničenju opskrbe ali ne i povlačenje više barela s tržišta.

Ruski ministar financija Anton Siluanov rekao je da je Moskva spremna za mogući pad cijena nafte ako OPEC i njegovi saveznici ne postignu dogovor o dodatnom smanjenju opskrbe.

OPEC+ trenutno ograničava opskrbu za 1,7 milijuna barela dnevno, prema sporazumu koji istječe krajem mjeseca. Rusija i neovisni proizvođači pridružit će se članicama OPEC-a sutra, drugog dana sastanka u Beču.

"Neizvjesnost oko ishoda sastanka OPEC+ pritišće cijene nafte", konstatira analitičar Commerzbanka Carsten Fritsch.

„Ključno će biti priopćenje OPEC+ koje će biti sročeno za tržište nakon završetka sastanaka, radi procjene signaliziraju li rečenice kolektivno suglasje skupine a time i stvarnu potporu uravnoteženju tržišta ili je riječ tek o složenoj matematici, fokusiranoj na očuvanje obraza", tumači Ehsan Khoman iz MUFG-a.

Epidemija koronavirusa snažno je pogodila naftnu potražnju. Prve su procjene njezinog rasta u ovoj godini jako snižene s obzirom na ograničenje poslovanja, putovanja i ostalih gospodarskih aktivnosti širom svijeta u sklopu mjera suzbijanja zaraze.

Tako je čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) kazala da je širenje virusa po svijetu zatrlo nade u snažniji gospodarski rast u ovoj godini.

Odvojeno je OPEC jutros na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica jučer iznosila 51,99 dolara, što znači da je pala 66 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.