Osobni bankrot

Primijeni li se slovenski model, u bankrot bi moglo 300.000 Hrvata

Foto: Boris Ščitar/Večernji list
Primijeni li se slovenski model, u bankrot bi moglo 300.000 Hrvata
12.02.2014.
u 16:05
Dužniku se za dug oduzima imovina i poslovna sposobnost
Pogledaj originalni članak

Ministarstvo pravosuđa najavilo je da će na proljeće pripremiti i ponuditi na javnu raspravu zakon o stečaju potrošača – u javnosti poznatiji kao zakon o osobnom bankrotu građana. Stečaj građana regulirao bi se po uzoru na zapadnoeuropsku praksu, prije svega na iskustvu Njemačke, Francuske, Slovenije i Belgije. Slovenci, na primjer, mogu zatražiti stečaj čim im se skupi dvije tisuće eura duga, i kada bi se taj princip primijenio i na Hrvatsku, u stečaj bi vjerojatno mogla ići većina od 300 tisuća građana pod ovrhom, koji u prosjeku duguju oko 12 tisuća eura.

“Čistilište” pet godina

Bankroti takvih razmjera paralizirali bi zemlju jer i petnaest puta brojniji Francuzi godišnje imaju samo 20-tak tisuća osobnih bankrota građana, ali i 180 tisuća građana koji su stekli sve uvjete za stečaj, no u postupku mirenja dogovore otplatni plan. Ulaskom u osobni bankrot dužniku se oduzima pravo upravljanja njegovom imovinom i taj posao preuzima ovlašteni stečajni upravitelj. Njemu ostaje samo minimum tekućih prihoda potrebnih za život i minimalan stambeni prostor. U Ministarstvu pravosuđa još ne izlaze s detaljima budućih zakonskih rješenja. Neslužbeno, “čistilište” bi trajalo pet do šest godina kao i u ostalim zemljama, nakon čega bi se razmatrao otpis preostalog duga.

U Francuskoj, na primjer, dužnici zadržavaju automobil dokažu li da im je neophodan za rad, a sva imovina koja nije nužna za egzistenciju odlazi na bubanj za namirenje duga. U Sloveniji osobni stečaj zatraži oko tisuću građana godišnje, a cijena vođenja i pokretanja postupka je oko dvije tisuće eura. Država preuzima na sebe plaćanje troška tek kad dužnik dokaže da ga on ili članovi njegove obitelji ne mogu platiti.

Nedavno je u stečaj otišao Rok Snežnik, jedan od poznatijih poreznih prijestupnika koji je obranio i doktorat na temu porezne utaje, ali država je odbila platiti njegov trošak. Autor slovenskog zakona o osobnom bankrotu Šime Ivanjko kazao je da nije zadovoljan provedbom te da bi osobni bankrot približio američkim rješenjima gdje su postupci brzi i dužniku se može otpisati cijeli dug u nekoliko mjeseci, dok se “europska rješenja temelje na ideji kažnjavanja dužnika”.

Nade u otpis

Njegov je savjet hrvatskoj Vladi da uvede oprost dugova poštenim, a nesretnim dužnicima. Sindikati se već godinama zalažu za ozakonjenje osobnog bankrota jer se nadaju da će u prvi plan doći otpis dugova pa su 2011. zajedno s bankarima i profesorima već bili u jednoj radnoj grupi za izradu zakona, no čekala se politička odluka da se takav zakon donese. Primjenu osobnog bankrota ne bi trebalo očekivati prije 2015. Hrvatska udruga banaka navodi da nije protiv donošenja zakona te dodaje da bi pristup u tri koraka bio dobar izbor, s mirenjem kakvo postoji u Francuskoj. To znači da prezaduženi građanin u prvom koraku mora pokušati postići dogovor s vjerovnicima i naći plan otplate.

– Tek ako nema suglasnosti (ili je to izbor dužnika), proglašava se stečaj koji u pravilu predstavlja takvu kaznu da je i vjerovnicima i dužniku bolje ako se nađe sporazumno rješenje – kažu u HUB-u dodajući da nijedna banka na svijetu neće dobrovoljno otpisati dugove.

>> Otpis duga - kako se to radi u Europi

>> Josipović Vladi: Hitno uvedite osobni bankrot i stečaj

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

A7
A7ibaba
17:24 12.02.2014.

Poznavajuci sposobnost Hrvatskih djelatnika pravosudja, osobni bankrot u hrvata ce znaciti da ti uzmu kompletnu imovinu, sve sto imas i nabiju te nogom na ulicu da krepaš. Ako preživiš 5 godina bez ičega dobit ceš tapšanje po ramenu i čestitke Merzel Lovrić Žarke i Slavka Linića

DU
Deleted user
17:36 12.02.2014.

Krene li porez na imovinu trecina Hrvatske ce se iseliti.Ako se uzme u obzir da U vecini starih kuca na otocima i unutrasnjosti Dalmacije zive stariji ljudi,bolje receno prezivljavaju.Sve te kuce su naslijedene,neuredene ali vrijedne koje ce na kraju neki drugi ljudi pokupovati.Mozda je to nekome i cilj.

FL
florenz769
17:42 12.02.2014.

Za najveći broj građana dugovi nisu rezultat njihovog lošeg ili megalomanskog novčarskog ponašanja. Rezultat je to gubtak zaposlenja uz već postojeće kredite, ili plaćanje režija koje stalno rastu, ali vrijednost prihoda (plaća, mirovina - kada ih uopće ima). objektivno - pada. Tu je izlaz jedino postati beskućnikom uz prehranu u pučkoj kuhinji uz usmjeravanje prihoda na otplatu duga.