Izložba fotografija Mare Bratoš u Dubrovniku

Autoaktovi i duoportreti u 'Istini' iz objektiva koji bilježi ono što je skriveno

Foto: Mara Bratoš
storyeditor/2022-07-13/IZ_CIKLUSA_AUTOPORTRET_S_KCERI___FROM_THE_SELF-PORTRAIT_WITH_DAUTHER_CYCLE__2021___digitalna_fotografija__digital_photograph__C_print___50_x_70_.jpg
Foto: Mara Bratoš
storyeditor/2022-07-13/11_IZ_CIKLUSA_PAVLA_I_MARA___FROM_THE_PAVLA_AND_MARA_CYCLE__2022___digitalna_fotografija__digital_photograph____C_print___50_x_70_cm.jpg
Foto: Mara Bratoš
storyeditor/2022-07-13/IZ_CIKLUSA_PAVLA_I_MARA__FROM_THE_PAVLA_AND_MARA_CYCLE___2022____digitalna_fotografija__digital_photograph___C_print___50_x_70_cm.JPG
15.07.2022.
u 08:37
Postav koji se otvara u Umjetničkoj galeriji svojevrsni je pregled 27 godina rada
Pogledaj originalni članak

Mara Bratoš po mnogočemu je posebna kreativka na području hrvatske fotografije. Ona, naime, zna ono što mnogi ne znaju, biti u službi drugih, poštovati i u potpunosti se podrediti tuđem autorstvu.

To je proteklih godina, iz predstave u predstavu, dokazivala radeći kao službena fotografkinja HNK Zagreb. Svaki put kada su dolazile njezine fotografije, bilo je jasno s koliko pažnje prenosi ono što je najvažnije autorima predstave, ono što je ključno za svakog umjetnika koji u njoj sudjeluje.

Drugu stranu svog stvaralaštva, onu kada "služi" samoj sebi, predstavit će na velikoj izložbi u Dubrovniku, koju je znakovito nazvala "Istina".

Izložba se otvara u srijedu u 20 sati u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik i donosi svojevrsni pregled 27 godina rada ove cijenjene fotografkinje, izabrane radove iz njezinih ciklusa "Autoaktovi u šumi" (1995.), "Autoaktovi" (2005.), "Autoaktovi 2015" (2015.), "Ljubav i život žene" (2017.), "Autoportret s kćeri" (2021.) i najnovijeg "Pavla i Mara" (2022.), u kojemu je ponovno snimala duoportrete s kćeri. Koncepciju postava potpisuju sama Mara Bratoš i kustosica izložbe, ujedno i autorica teksta u katalogu Petra Golušić.

O fotografijama koje premošćuju desetljeća, među ostalim, zapisala je: "Ona fotografira sve ono potisnuto, skriveno i tajnovito. Razodijeva život sviješću o istini. Moguće je sagledavati iskonsku nužnost samopreispitivanja, proživljavanja života bez obzira na to koliko je težine ili lakoće pohranjeno u njemu. Od mlade djevojke do žene, majke; prikazuju se razna kretanja bez maske. Iskrenost prema sebi kod Mare Bratoš postaje iskrenost prema drugome.

Tijelo je izreka oslobođenog duha – apsolutne slobode u njezinoj beskrajnoj, neograničenoj oslobođenosti. Utjelovljuje se 'ne-skrivenost'. Tijelo je u radu Mare Bratoš – istina." Za posvećenog promatrača dirljivo je vidjeti s koliko ljubavi i čuvanja privatnosti Mara Bratoš fotografira vlastito dijete, a uzbudljivo način na koji tretira svoje vlastito, golo tijelo, i godine koje prolaze. 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.