Born in the U.S.A

Najveći hit kultnog albuma Brucea Springsteena nastao je - u spavaćoj sobi

Foto: Menart
Najveći hit kultnog albuma Brucea Springsteena nastao je - u spavaćoj sobi
31.07.2024.
u 10:30
Novo vinilno reizdanje legendarnog albuma iz 1984. godine pojavilo se u gatefold omotnici na otvaranje, s dodatnim fotografijama i novim esejom Erica Flanegana te nešto punijim zvukom pojačanih basova u masteringu Boba Ludviga
Pogledaj originalni članak

Springsteenov album koji ga je katapultirao među planetarne zvijezde objavljen je 4. lipnja 1984. godine. No "Born in the U.S.A." nastajao je mukotrpno tijekom dvije godine i Springsteen je za njega snimio oko 80 pjesama.

Album je bio najprodavaniji u svijetu 1985., a svih sedam singlova došlo je na top 10 ljestvicu Billboarda. Novo vinilno reizdanje pojavilo se u gatefold omotnici na otvaranje, s dodatnim fotografijama i novim esejom Erica Flanegana i, najvažnije, s nešto punijim zvukom pojačanih basova u masteringu Boba Ludviga.

Daleko od toga da Springsteen prije toga nije bio jedan od vodećih rock autora sedamdesetih i osamdesetih, ali "Born in the USA" bio je razdjelnica nakon koje više ništa nije bilo isto. Upravo je hermetična, akustična "Nebraska", koju je Springsteen solistički snimio u kući u New Jerseyu 3. siječnja 1982., bila otponac nakon kojeg su krenula dvogodišnja snimanja za "Born in the USA". Dapače, mnoge od pjesama nastale su upravo za "Nebrasku", uključujući i naslovnu "Born in the USA", ali u akustičnoj verziji. Snimanja s bendom u svibnju 1982. nisu uspijevala "prebaciti" sjajne akustične verzije u bendovski format, izuzev nekoliko pjesama, pa je Springsteen krajem 1982. ipak objavio "Nebrasku" i pobrao panegirike kritike za jedan od svojih najboljih i najhrabrijih albuma, autorski trijumf snimljen, doslovno, u spavaćoj sobi.

Snimanja za "Born in the USA" u newyorškom studiju Power Station prekinuta su do 1983., premda je već imao dovršeno osam pjesama s E Street Bandom iz svibnja 1982., dakle dvije trećine albuma. U nastavku rada 1983. Springsteen je snimio još desetke pjesama, a početkom 1984., na inzistiranje menadžera Jona Landaua da mu "da" uvodni hit singl, u jednoj noći u hotelskoj sobi na Manhattanu napisao je "Dancing In The Dark", vratio se u studio i dovršio album, za koji je odabrano 12 pjesama. Premda protočan i komercijalan album, ipak je izvlačio na površinu mračne teme američkog sna i potvrdio Springsteena kao nastavljača tradicije koju su utemeljili Steinbeck i Faulkner. Springsteen je i na albumu punom hitova ipak pokušavao moralno pljunuti istini u oči i ostati na strani "potlačenih".

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.