super namirnica

5 razloga zašto biste morali početi jesti luk

Foto: Shutterstock
5 razloga zašto biste morali početi jesti luk
30.03.2014.
u 16:19
Osim što dodaje potrebne okuse i popravlja mnoga jela, luk je obavezan saveznik zbog nutrijenata koji mu daju svojstva super-namirnice.
Pogledaj originalni članak

Luk spada u onu vrstu namirnica bez koje niti jedna prava kuharica (ili kuhar) ne mogu.

Osim što dodaje potrebne okuse i popravlja mnoga jela, luk je obavezan saveznik zbog nutrijenata koji mu daju svojstva super-namirnice.

Donosimo vam 5 odličnih razloga zbog kojih bi vam se luk na stolu trebao naći svakodnevno.

Foto: Shutterstock

1. Pomaže zdravlju srca i krvnih žila: Spojevi sumpora koji se nalaze u luku mogu spriječiti zgrušnjavanje krivi, te snižavaju razinu masnoća u krvi. Luk je općenito dobar u prevenciji srčanog udara.

2. Pomaže čvrstoći kostiju i vezivnog tkiva: Ovo se posebno odnosi na žene u menopauzi kojima se preporuča da svakodnevno jedu luk kako bi sačuvale gustoću kostiju.

3. Pomaže protiv upala: Antioksidansi u luku smanjuju upalne procese

4. Sprječava razvoj tumora: Dokazano je da čak i umjereno konzumiranje luka smanjuje rizik od oboljenja od nekoliko tipova raka među kojima su i rak jajnika i grkljana.

5. Razinu šećera drži pod kontrolom

>>Mučite se sa sjeckanjem luka? Ne i nakon ovog videa!

>>Svinjska mast opet u igri! Zdravija je od maslaca

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 12

Avatar tajar
tajar
16:56 30.03.2014.

Zar ima netko tko ne jede luk, na ovaj ili onaj način, pa ga, kako vi sugerirate, mora početi jesti?

LU
lutomirski
20:49 30.03.2014.

jedem ga takorekuc svaki dan,najbolje za Cevape i spek, a cesnjaka jedem kao lud, vise puta mi spadnu oci kako bude ljut, ali nista ne pomaze za one stvari sto vi pisete....

GL
GlogovKolac
22:23 30.03.2014.

e sad kad mi novine sugeriraju da jedem luk, prelazim na feferone...