Luk spada u onu vrstu namirnica bez koje niti jedna prava kuharica (ili kuhar) ne mogu.
Osim što dodaje potrebne okuse i popravlja mnoga jela, luk je obavezan saveznik zbog nutrijenata koji mu daju svojstva super-namirnice.
Donosimo vam 5 odličnih razloga zbog kojih bi vam se luk na stolu trebao naći svakodnevno.
1. Pomaže zdravlju srca i krvnih žila: Spojevi sumpora koji se nalaze u luku mogu spriječiti zgrušnjavanje krivi, te snižavaju razinu masnoća u krvi. Luk je općenito dobar u prevenciji srčanog udara.
2. Pomaže čvrstoći kostiju i vezivnog tkiva: Ovo se posebno odnosi na žene u menopauzi kojima se preporuča da svakodnevno jedu luk kako bi sačuvale gustoću kostiju.
3. Pomaže protiv upala: Antioksidansi u luku smanjuju upalne procese
4. Sprječava razvoj tumora: Dokazano je da čak i umjereno konzumiranje luka smanjuje rizik od oboljenja od nekoliko tipova raka među kojima su i rak jajnika i grkljana.
5. Razinu šećera drži pod kontrolom
Zar ima netko tko ne jede luk, na ovaj ili onaj način, pa ga, kako vi sugerirate, mora početi jesti?