Isprobajte!

Ako ste pojeli previše češnjaka s bakalarom, evo kako se riješiti zadaha

Foto: shutterstock
Ako ste pojeli previše češnjaka s bakalarom, evo kako se riješiti zadaha
24.12.2021.
u 21:12
Osvježavajuće vodice za usta ili pranje zubi neće biti od pomoći u pokušaju da zakamuflirate prepoznatljiv miris češnjaka.
Pogledaj originalni članak

 Razlog zbog kojeg snažni miris češnjaka ostaje tako dugo nakon jela jest zato što se tijekom probavljanja hrane u krvotok oslobađaju spojevi sumpora iz češnjaka.

Upravo zato osvježavajuće vodice za usta ili pranje zubi neće biti od pomoći u pokušaju da zakamuflirate prepoznatljiv miris češnjaka. No, istraživači tvrde da bi uz češnjak ili nakon jela s češnjakom trebalo jesti jabuke, zelenu salatu, cikoriju, celer, krumpir, peršin, metvicu, bosiljak ili gljive jer te namirnice sadrže fenole, spojeve koji će u kemijskoj reakciji reagirati sa sumporom iz češnjaka i tako neutralizirati snažan miris. 

Jednostavni trikovi kako spriječiti bolove u očima od dugog gledanja u ekran

Dokazali su to masenim spektrometrom, uređajem koji analizira molekule na osnovi njihove mase, a nakon konzumacije spomenutih namirnica, razina sumpora bila je znatno niža u dahu volontera. Najviše fenola ima u metvici, ali znanstvenike je iznenadilo i kako list salate, koji ima znatno manje količine fenola, učinkovito suzbija miris češnjak. 

Genijalan razlog da stavite češnjak pod jastuk već večeras

Foto: Thinkstock
Češnjak
Foto: Thinkstock
Češnjak
Foto: Getty Images
spavanje
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
Češnjak
Foto: Getty Images
spavanje
Foto: Getty Images
spavanje

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.