Prvi restoran na putu prema Pagu, čim skrenete iz Posedarja je – Fortuna. Pizzerija u kojoj mladi bračni par Daniel i Nera Kalac nastavlja obiteljsku tradiciju. Otac Dane je vrsni kuhar, radio je u Jadroliniji, zatim u Istri u Petalonu, Lanterni, Zelenoj laguni više od pola stoljeća, majka Terezija mu je pomagala, a sin je vrsni konobar te se pridružila i snaha. Znaju oni što rade.
– Služio sam i princa Alberta II. od Monaka, dugo smo živjeli u Poreču pa se odlučili vratiti u rodni kraj. Radio sam tamo i u ribljem restoranu L'artigiano, zatim u najvećem kampu u Europi, u koktel-barovima... Skupio sam i ja iskustvo pa smo krenuli raditi u restoranu pokraj rodne kuće, tu kraj Posedarja. Pitaju nas gosti zašto ne stavimo reklamu na autocestu, jer kažu da je hrana odlična. Rado bismo, ali ne možemo, tamo su samo prometni znakovi – govori Daniel Kalac (35), bivši košarkaš koji je po utakmici znao zabijati i više od 60 koševa; 67 mu je rekord.
Danas radi za turiste tu na 300 metara od Dalmatine.
– Bile su nam inspektorice iz Michelina, išle su vjerojatno prema Pagu ocjenjivati restorane, pa su kod nas stale nešto pojesti. Nismo bili u konkurenciji, no itekako nam je lijepo zvučalo kad su rekle: "Svaka čast za biftek u zelenom papru! Takav, u kojem nema vrhnja, već je sve domaće, rijetko smo gdje jele" – govori.
Kako ga pripremate?
– Na tavi se prvo poprži zeleni papar, polijemo ga s malo vode, stavimo začine, malo feferona iz ulja, pa se pusti da se kuha. Na to ide malo zaprške i eto umaka bez vrhnja! I onda na to ide biftek s grila. Meso nabavljamo od mesara iz Posedarja, a gosti najviše naručuju pizze. Ima i oborite ribe, ali i pljeskavica i ćevapa...
Dobro će u Fortuni jesti onaj tko ima sreće pa se ispred nje zaustavi. A pogled s terase, e samo se zbog toga isplati ovdje stati.