TURISTIČKA PATROLA Rovanjska

Nakon mraka tunela Svetog Roka prvo ćete vidjeti ovu plažu, tu je i jedan od najljepših zalazaka sunca

Rovanjska: Turistička patrola
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/5
28.07.2022.
u 08:34

Crkva sv. Jurja iz 9. stoljeća, uz Nin i Solin, među tri je najstarije starohrvatske građevine

Rovanjska je prva plaža na kojoj se turist može okupati kad, nakon mraka tunela Sveti Rok, pred njim napokon bljesne sva raskoš Dalmacije. Nema bliže plaže. A tu dolje tek tu i tamo netko na ručniku. Na kupanje su turisti koji se motaju po Jadranu, srećom, produžili nekamo dalje... U malom mirnom mjestu sve se stiže. Slikar Martin Šoša (56), jedini slikar, kipar i rocker u Rovanjskoj, dovršava portret. Onda će dolje na kupanje.

Otkuda ste, g. Matek?

– Portretiram sve! I našeg Tumu ribara, susjedu Paju, susjeda Gogu, klince Jana i Michaela, kćer Pavicu, pa čak sam portretirao i Njemicu Mariane – govori i pokazuje svoje umjetničke radove.

Vadi i gitaru pa kaže:

– Ne mogu se odlučiti koja mi je draža, imam ih šest, pa to je kao da morate izabrati koje vam je dijete draže! Sviram sve što daje ton, i bubanj, trubu, ukulele, klavijature... – govori Šoša.

Dobri je duh kraja, oslikao je kuće u mjestu, njegovi su kipovi u kraju, pa oslikao je i mol na kojem se turisti kupaju.

– Na Mulo Matekovo je moj Corto Maltese, ispred stare ribarske kuće. Dolje je i Don Quijote kojeg sam crtao. A moj je život poput Malteseova, bio sam mornar, oplovio svijet, jedino nisam vidio Kanadu i Australiju. Bio sam nostromo, bosun, šef mornara... Zvali su me i da idem slikati u Barcelonu, ali vratio sam se kući kad je bilo najpotrebnije – govori Šoša.

Pokazuje na drveni guc star 70 godina, koji uređuje i veli:

– Plovit će već sljedeće ljeto.

Rovanjska je malo mirno mjesto za odmor obitelji. Mladi ih zaobilaze jer noću je pusto. Idu prema Zadru ili Novalji.

Supruga Mira pokazuje prema plažama:

– Splovina je novouređena, a s rta Obaljenica pruža se kupačima pogled na Velebit, na Starigrad, Pag. A nama domaćima je Mulo Matekovo najdraža plaža, tu sam i ja naučila plivati. I znate što, mi volimo buru! – govori Mira.

U mjestu živi i naš velemajstor diplomacije Vladimir Matek (74), dugogodišnji Večernjakov urednik vanjske politike, sudionik Daytonskog sporazuma, poslije i veleposlanik u Švedskoj, akreditiran u Litvi, Letoniji... Čovjek koji zna znanje.

– Moji su Mateci tu više od 300 godina! Napisao sam knjigu "Otkuda ste, gospodine Matek?". Pitali su me to i u Sydneyju, Našicama, Orahovici... Matek je bila i svojedobno prva tenisačica svijeta u parovima, zlatna olimpijka s devet Grand Slamova, ali ona je Amerikanka češkog podrijetla. I morao sam to istražiti! Pronašao sam i dokument iz 1746. u kojem se spominje upravo moj predak, deset generacija unatrag, Ante Matek, ovdje u Rovanjskoj! – objašnjava Matek.

Kako se nekad putovalo u Rovanjsku, u doba kad ste bili beba? Danas je tu autocesta... Lako nam je sada doći.

– Roditelji su me s nekoliko mjeseci iz Maksimira vodili pokazati didu Bariši kao najstarijeg unuka. Išli smo vlakom do Lovinca, pa vojnim kamionima po Majstorskoj cesti dolje prema obali. Otac je pričao kako je i vuk stao pred farove kamiona, pa ga je pripiti vozač, u nadi da će zaraditi nagradu, pokušao pregaziti bez obzira na putnike. Srećom je i otac bio vozač, pa mu je oteo upravljač i na kraju nas je sve dovezao po strmim serpentinama do mora. Poslije smo dolazili parobrodima – govori.

U blizini je i špilja Modrič, omiljena avanturistima, a u centru arhitektonski biser, crkva sv. Jurja iz 9. stoljeća, uz Nin i Solin među tri najstarije starohrvatske građevine.

– U crkvi je sunčev sat i kalendar. S tri prozora zrake su sunca dolazile točno na mjesto gdje se moglo vidjeti kad počinju zima i ljeto, a po solsticiju bi se znalo kad počinje proljeće i jesen. Zbog blizine Velebita tu sunce kasnije izlazi, pa je crkva okrenuta za 19 stupnjeva, i to su tada izračunali! Bili su domaći genijalci tu u Rovanjskoj već prije tisuću i dvjesto godina – govori Matek.

Prekrasan zalazak sunca

Legenda kaže da je u toj crkvi pokopan i sam kralj Tomislav. Tko će ga znati... Malo mjesto ima priču, ima dušu, a ima turist i što raditi ako produži automobilom u smjeru Starigrada Paklenice ili Zadra. Tu ima – sigurnu luku. Mir. Osim ako Šoša ne izvadi bubnjarske palice.

– Nema brige, bubnjeve sviram u drugoj kući, daleko od mjesta – smije se slikar, kipar i rocker. Treba posjetiti Rovanjsku, ako ni zbog čega drugog, onda zbog jednog od najljepših zalazaka sunca na Jadranskoj obali...

Gostoljubivost i susretljivost 10 
Čistoća i urednost mjesta 9
Plaže 8 
Raznolikost smještaja 7 
Kvaliteta ugostiteljske ponude 8
Sadržaji za djecu 7
Događanja 7
Opskrbljenost 7
Autohtonost 9 
Opći dojam 8 
UKUPNA OCJENA 80 

Jezera 96
Privlaka 89
Sveti Filip i Jakov 89
Medveja 86
Ražanac 86
Volosko 86
Bilice 85
Lun 84
Banjole 83
Jadranovo 82
Klenovica 82
Zečevo Rogozničko 82
Glavotok 81
Zablaće 81
Krnica 80
Lukovo Šugarje 80
Peroj 80
Rovanjska 80 
Karigador 78
Posedarje
Mimice
Podstrana
Igrane
Bratuš
Mlini
Žuljana
Slano
Klek
Zaton

Ključne riječi

Komentara 1

CR
Cromis
11:22 28.07.2022.

Tribalo bi to poć vidit🙂

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije