Najotrovnija biljka

Biljka koju svakodnevno koristimo u kuhinji proglašena najotrovnijom biljkom 2023.

Foto: shutterstock
Biljka koju svakodnevno koristimo u kuhinji proglašena najotrovnijom biljkom 2023.
09.02.2023.
u 14:30
Već drugi put za redom u kategoriji najotrovnijih biljaka prvo mjesto drži namirnica koju koristimo u svakodnevnom kuhanju. No, smijemo li svejedno konzumirati ove biljke?
Pogledaj originalni članak

Vjerojatno niste mislili da biljke koje svakodnevno konzumiramo mogu biti otrovne, ali botanički vrt Wandsbek ove je godine najotrovnijom biljkom proglasio – peršin. Nije čak ni čudno što se namirnica, koja se može naći u gotovo svakom kućanstvu, našla na vrhu ove liste jer prošle je godine tu poziciju zauzeo krumpir, prenosi N1.

Pečete jaja za doručak na suncokretovom ulju? Nakon ovog vjerojatno više nećete:

Foto: Youtube
Jaje
Foto: Thinkstock
Jaje
Foto: Thinkstock
Sendvič s jajima
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Foto: Luka Stanzl/Pixsell

No, je li peršin stvarno opasan?

Ne brinite, možete sa sigurnošću nastaviti s konzumacijom ove biljke jer lišće i korijen, koje najčešće jedemo, ne predstavljaju nikakvu opasnost. Baš naprotiv, oni sadrže mnogo vitamina C koje su i više nego potreban za vrijeme hladnih dana te nas štiti od prehlada.

Otrovnu stranu peršina možemo primijetiti tek u njegovoj drugoj godini kada se razvijaju visoke cvjetne stapke visoke 30 do 70 centimetara sa žuto-zelenim cvjetovima. Iz njih se kasnije razvijaju sjemenke. Ni cvjetovi ni sjemenke, koje sadržavaju peršinovo ulje, nisu sigurne za konzumaciju. U peršinovom se ulju nalazi apiol koji djeluje na glatka mišićna vlakna mokraćnog mjehura, crijeva i maternicu. Zanimljivo je da su ovo ulje u prošlosti koristili za izazivanje abortusa.

Peršin muškarce stavlja na konja, a žene pod zemlju – govorili su Nijemci referirajući se na to da peršin na muškarce djeluje kao afrodizijak. Uz apiol, u peršinovom ulju možemo pronaći i miristicin – toksični sastojak koji može utjecati na središnji živčani sustav i uzrokovati napadaje. Tu su i ksantotoksin i bergapten  koji su fototoksični i reagiraju na svjetlo te mogu izazvati lezije na koži.

Jaja, vino, kava... Iznenađujuće, ali ovih 5 namirnica smijete čuvati u zamrzivaču!
 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DU
Deleted user
16:53 09.02.2023.

Kako je uopće itko na svijetu živ kad je sve oko nas otrovno ????