Domaće i tradicionalno

Bolje štrukle od ovih sigurno niste dugo jeli – recept smo dobili u Ficleku!

Bolje štrukle od ovih sigurno niste dugo jeli – recept smo dobili u Ficleku!
12.06.2022.
u 06:00
U poznatoj gostionici u samom srcu Zagreba uvijek se traži stol više jer svi su ludi za starim zagrebačkim jelima u kojima se ovdje svakodnevno može uživati po vrlo pristupačnim cijenama. Probali smo gotovo sve na njihovom meniju, ali štrukle su štrukle – njih se ne možemo zasititi!
Pogledaj originalni članak

Zaljubljenici u tradicionalnu kuhinju došli su na svoje kad je prije tri godine svoja vrata otvorila gostionica simpatičnog naziva Ficlek u kojoj se mogu pojesti tradicionalna lokalna jela poput pohanog piceka, krpica sa zeljem, zagrebačkog odreska, makovnjače i orahnjače i, naravno, nezaobilaznih štrukli. U Ficleku su nas ugostili odmah po otvorenju i pritom s nama podijelili nekoliko svojih recepata, a otad smo vjerni gosti. Danas vam otkrivamo kako pripremaju vjerojatno najbolje štrukle koje ste ikada jeli, isprobajte recept već danas!

Domaći zapečeni štrukli

Za tijesto:

400 g glatkog brašna

1 jaje

4 velike žlice ulja

1,5 dcl vode (ako želite, možete prepoloviti količinu vode pa dodati 1-2 jaja)

1 mala žlica soli

Za nadjev:

500 g svježeg kravljeg sira

1 jaje

2 male žlice soli

malo ulja

Za preljev:

300 g kiselog vrhnja

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Priprema:

Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto, pokrijte krpom i pustite da odstoji desetak minuta da se otpusti pa ga razvaljajte u krug kao jednu veliku palačinku, debljine oko 2 mm. Zatim na tijesto rasporedite nadjev pripremljen od navedenih sastojaka. U sredini „palačinke“ zarežite oblik križa pa rolajte iznutra prema van. Rubove malo premažite vodom. Zamotajte tijesto do kraja pa režite malo debljim tanjurićem, bitno da mu rubovi nisu oštri već tupi, pa slažite pojedinačno u prethodno namašćen lim. Prelijte kiselim vrhnjem i dobro prekrijte alufolijom. Pecite na 180 stupnjeva 45 minuta, maknite foliju pa zapecite još 15 minuta. Poslužite toplo. Po želji dodajte šećer.

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL


Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.