Dok vani vladaju sve nijanse sive, proljeće možemo uprizoriti na kuhinjskom stolu. Intenzivno zelena boja juhe od špinata neodoljivo podsjeća na mladu proljetnu travu. No, nije samo boja ono čime je ova juha bogata. Špinat obiluje nutrijentima izuzetno važnima za organizam u ovo doba godine. Bogat je vitaminima K i A, klorofilom, željezom i magnezijem, piše BBC Good Food.
Kod špinata najbitnije je da je svježe ubran, a skuhan se ne smije podgrijavati. S obzirom na to da je ova juha jako ukusna, za podgrijavanjem neće biti ni potrebe.
VEZANI ČLANCI:
Sastojci:
2 žlice maslinovog ulja
1 glavica luka
2 češnja češnjaka
1 veći krumpir
500 grama špinata (uklonite stabljike)
1 litra povrtnog temeljca
crni papar, sol
vrhnje za kuhanje
Postupak: U loncu zagrijte maslinovo ulje, dodajte luk, a zatim češnjak. Pirjajte ih oko pet minuta, pazeći da češnjak ne zagori. Dodajte krumpir narezan na tanke kolutove i usitnjene listove špinata te pirjajte nekoliko minuta, a potom zalijte povrtnim temeljcem, popaprite i posolite te kuhajte dok krumpir ne omekša – oko 15 minuta. Juhu prelijte u blender, dodajte vrhnje (po želji) i miksajte dok ne postane kremasta. Izlijte je u tanjure i ukrasite s nekoliko kapi vrhnja.
Želite peći kolač, ali nemate mlijeko? Nema problema, postoji nekoliko namirnica koje možete koristiti umjesto njega!