koji je vaš način?

Ovo je najzdraviji način pripreme brokule - evo u čemu ste do sada griješili

Foto: Thinkstock
Brokula
Foto: 'Goran Kovacic/PIXSELL'
'30.10.2012., Rijeka - Bogata ponuda svjezeg povrca na gradskoj trznici. Cijena brokula je 16 kuna kg. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL'
08.02.2018.
u 18:22
Brokulu je inače dobro jesti jer dnevna doza tog povrća pomaže u sprječavanju mnogih bolesti.
Pogledaj originalni članak

Znanstvenici su otkrili najzdraviji način pripreme brokule, povrća koje sadrži s sulforafan - spoj koji, kako su pokazale ranije studije, pomaže kod borbe sa šećerom u krvi, kao i protiv raka

Najveća greška koju svi rade s brokulom je ta što je prekuhaju, a dobrobiti sulforafana nestaju nakon nekoliko minuta kuhanja. Također, da bi ovaj biljni spoj nastao brokulu  je potrebno kidati, rezati ili zagristi. 

Prema najnovijoj kineskoj studiji najbolje bi bilo povrće narezati na komadiće od dva milimetra i pustiti da odleže 90 minuta, prije laganog kuhanja, što povećava razinu sulforafana, piše Daily Mail. Takav postupak omogućuje razvoj veće količine korisnog spoja. 

Iako ovakva priprema djeluje kompliciranije, prema ranijim istraživanjima se isplati jer se sulforafan slabo apsorbira u organizam kada se uzima kao dodatak prehrani. 

Brokulu je inače dobro jesti jer, prema jednom prošlogodišnjem istraživanju, dnevna doza tog povrća može spriječiti mnoge bolesti - od artritisa do srčanih bolesti. Testiranja na miševima pokazala su da oni koji su konzumirali brokulu nisu imali problema s probavom. 

Foto: Davor Puklavec / Pixsell
Šljive
Foto: Robert Anić/ Pixsell
Šljive
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Šljive
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anic/PIXSELL

USUSRET VELIKOM KATOLIČKOM BLAGDANU

Simona Mijoković: 'Djed Božićnjak' sotonsko je djelo, a svoju djecu ne darujem na dan Božića

- Moja djeca ne vjeruju u postojanje "Djeda Božićnjaka". To je sotonsko djelo i sigurno znam da svoj život, roditeljstvo i odgoj želim graditi na stijeni Isusa. Ta stijena neće se nikada srušiti. A kada je nešto sagrađeno na pijesku, na lažima, kad tad će se srušiti. Moja djeca znaju da je "Djed Božićnjak" lažac i da ne postoji. On je čak i kradljivac, uzima sve ono što Božić uistinu jest, rođenje Isusa Krista. Uzima kroz nametnutu kupovinu, a što je lažni privid sreće - istaknula je za Večernji list Simona Mijoković.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

WY
wyvern
20:10 08.02.2018.

2 milimetra ????

MA
markomateracisvršimtipofaci
21:22 08.02.2018.

Noz, subler, brokula i 5h slobodnog vremena da je pripremis...

MA
MatijaGubecGS
06:54 09.02.2018.

Bravo. A što sa sirovom? Za tebe je vjerojatno otrovna.