zdrava hrana

Jelovnik ide na reviziju da bi brokula bila draža od pizze

17.01.2018.
u 15:55

Doručak, ručak i užina složeni od zdravih namirnica početkom prošle godine našli su se na meniju svih gradskih vrtića

Varivo od graha s kiselom repom i sušenim mesom, krem-juha od poriluka i krumpira, junetina “a la wild” i kukuruzni žganci, salata od ribane mrkve i cikle, acidofil, kruh sa sjemenkama sa sirnim namazom... Doručak, ručak i užina složeni od zdravih namirnica početkom prošle godine našli su se na meniju svih gradskih vrtića. Želeći djeci od najranije dobi usaditi naviku pravilnog unosa hrane, Gradski ured za obrazovanje pokrenuo je tada pilot-projekt sa znanstvenim pokrićem.

Ne prepoznaju špinat

Angažirali su stručnjake s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta (PBF), u suradnji s kojima su osmislili dnevne menije, dok su znanstvenici s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” pazili da hrana bude potpuno ispravna. No, godinu dana poslije razmišljaju kako riješiti problem na koji su naišli tijekom provedbe projekta. Dobar dio zdravih namirnica djeca, naime, ne želi jesti, pa se velik dio hrane – baca. Događa se, kažu djelatnici dječjih vrtića, da djeca jednostavno ne prepoznaju brokulu, špinat ili blitvu, već žele jesti pizzu. To im je, dodaju, najčešći zahtjev prilikom prigovora na ono što jedu taj dan.

– Trenutačno radimo reviziju jelovnika kako bismo djeci približili omražene namirnice – kaže Katarina Milković, pomoćnica pročelnika za odgoj i obrazovanje. Neki su vrtići tom problemu već doskočili i riješili ga u samom startu. Primjer je Dječji vrtić Sopot, u kojem su pojedinu hranu iz jelovnika prilagodili djeci.

– Puno znači način pripreme i prezentacije jela. Kod nas djeca najmanje vole zob s raznim dodacima, poput meda, kao i većinu žitarica. Onda su se naše kuharice dosjetile da bi ih mogli usitniti i ponuditi im ih u obliku kreme. Velik broj djece također prigovara kad moraju jesti brokulu, no onda od nje napravimo pire, u koji umiješamo i cvjetaču i krumpir – kaže ravnateljica DV Sopot Mirela Marjanac. Jednom se dogodilo, dodaje, da su pred djecu donijeli suhe marelice, koje isto nisu “prošle” kod najmlađih, no onda su ih narezali na kockice, pa su ih djeca prozvala gumenim bombonima.

– Treba samo biti kreativan i naći načina kako zakamuflirati ono što ne vole te na taj način približiti određenu namirnicu – kaže Marjanac, dodajući da je u čitavom procesu najbitnija edukacija – djeca moraju znati zašto je dobro zdravo jesti, koliko je utjecaj hrane bitan za njihov razvoj, pa i način ponašanja za stolom.

Svu hranu fotografiraju

U Dječjem vrtiću Medo Brundo, pak, odlučili su uvesti i radionice za roditelje, iako svi vrtići hranu koju pripreme zabilježe fotoaparatom, a slike postave na ulaz u objekt kako bi roditelji vidjeli što su im djeca jela taj dan.

– Ako nečije dijete ne želi jesti buču u štrudli, onda ćemo od te buče napraviti juhu ili popečke – kaže ravnateljica Vesna Burić. U nekim vrtićima, poput Jabuke u Resniku, mrsku hranu zamijene drugom vrstom namirnice slične prehrambene kakvoće.

– Umjesto mesa daje se jaje ili iznutrice ili obrnuto – savjetuju na svojoj internetskoj stranici.

Ponedjeljak doručak - mlijeko, pšenični polubijeli kruh s maslacem i medom, užina - naranča, ručak - varivo od boba, užina - kiselo mlijeko, kolač od rogača i jabuka.

Utorak doručak - palenta s jogurtom, užina - kruška i integralni keksi, ručak - nabujak od kelja s junetinom, užina - polubijeli kruh, namaz od hamburgera, kakao

Srijeda doručak -kukuruzne pahuljice s jogurtom, užina - jabuka, ručak - zimsko varivo sa suhim mesom i noklicama, užina - mlijeko, biskvitni kolač od marelice

Četvrtak doručak - jogurt i mliječni namaz te šunka u ovitku na kukuruznom kruhu, užina - kruška, ručak - juneći odrezak u umaku, užina - palačinke od integralnog brašna s voćnim namazom

Petak doručak - jogurt, raženi kruh, polutvrdi sir, užina - jabuka, ručak - brudet od škarpine, užina - voćni muffin i mlijeko

Pogledajte i galeriju: 10 namirnica koje niti nutricionisti ne bi konzumirali

1/11

Komentara 3

NI
Nikomah95
07:42 18.01.2018.

Onda dođu doma i dočeka ih pizza

KO
koraba
11:31 18.01.2018.

Bravo za članak! Šteta što nije kritičniji prema gradskom uredu koji forsira nešto što nitko od roditelja ne podržava. Govori se o zdravoj prehrani, a rezultat su gladna vrtićka djeca. Glad je isto ozbiljan zdravstveni problem kod malene djece. Ako roditeljima nije prioritet zdrava prehrana djece u obiteljima, onda je promašeno to isto nametati u ustanovama.

JA
jajahs
16:28 17.01.2018.

nema tice do prasice

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije