Brokula bi svakako trebala biti barem tri puta tjedno na našim jelovnicima.
Osim što štiti od kardiovaskularnih bolesti i smanjuje mogućnost obolijevanja od dijabetesa tipa 2, "čudesna" brokula djeluje antikancerogeno kod nekoliko vrsta raka.
Konzumacija jednom svaka tri dana osnažit će imunološki sustav, a tri aktivna sastojka koja sadrži brokula, štite od raka.
Riječ je o 3,3'-dindolilmetanu (DIM), glukorafaninu i indol-3-karbinolu koji, osim što blokiraju razvoj stanica raka, sprečavaju rak crijeva, želuca, dojke, maternice i prostate.
Brokula obiluje i kalijem i magnezijem, zbog čega je odličan izbor za održavanje krvnog tlaka unutar normalnih granica.
Posebno se preporučuje trudnicama zbog visoke razine folne kiseline koju sadrži, a koja je bitna za prenatalni razvoj bebe i obnavljanje stanica.
Ono što je mnogima možda manje poznato jest da folna kiselina ima važnu ulogu i u prevenciji raka.
>>5 razloga da već danas pojedete šaku ovih bobica